Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Toveren

Tien moties hadden de Tweede Kamerleden ingediend. Tien moties om de wereld te laten zien dat het hen menens is met de aanpak van de geneesmiddelentekorten, die al maanden vrijwel dagelijks het nieuws beheersen. Vooral het nijpende tekort aan antibiotica voor met name kinderen beroerde uiteraard menig politicus. En velen met hen.

22-03-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Appèl: meld!

Een column is er eigenlijk niet voor bedoeld, maar ik grijp toch maar een keer mijn kans om een appèl te doen op u als apotheker. Want daar heb ik best wel een goede reden voor.

22-03-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Overleg nieuwe cao voor apothekers is vastgelopen

Apothekers in dienstverband hebben het overleg met de zelfstandige apotheekeigenaren over een nieuwe cao opgeschort. Volgens de werknemers blijven salaris en arbeidsvoorwaarden ver achter bij andere zorg-cao’s. Werkgevers wijzen op de beperkte financieringsmogelijkheden voor apotheken, in vergelijking met andere sectoren.

15-03-2024 | door PW

Salbutamol mogelijk ineffectief bij bronchiolitis

Bij kinderen met bronchiolitis heeft het inzetten van salbutamol geen voorkeur. Dit staat in de herziene standaard Acuut Hoesten van huisartsenorganisatie NHG.

11-03-2024 | door D.M. Titre

Deel SEH-patiënten onder invloed van zware pijnstillers

15% van de patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH) blijkt al zware pijnstillers te gebruiken. Ruim één vijfde van hen vertoont ook tekenen van misbruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van Rijnstate in samenwerking met Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

12-03-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW12

Welk van de onderstaande rabiësvaccins is geregistreerd voor intradermale toediening?

20-03-2024 | door Karin Hagendoorn-Becker, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Positief oordeel over aanvraag voor handelsvergunning retifanlimab

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor retifanlimab (Zynyz) positief beoordeeld.

22-03-2024 | door PW

Vaker niet-preferent door logistieke noodzaak

Nederlandse openbaar apothekers verstrekten in 2023 aan bijna 10 miljoen mensen een geneesmiddel dat onder het preferentiebeleid viel. Van hen kregen 3,9 miljoen mensen vanwege logistieke noodzaak (LN) een ander middel dan het middel dat de verzekeraar preferent aanwees. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-03-2024 | door SFK

Wiskundig model helpt prematuren aan een optimale dosis geneesmiddel

Voor prematuren is er behoefte aan betere doseeradviezen. Farmacometrist Aline Engbers ontwikkelde daarom een model dat de optimale dosering voor deze te vroeg geboren baby’s kan bepalen. Dit deed ze onder meer voor fluconazol, dat wordt gebruikt bij een invasieve candidiasis. “Het komt niet vaak voor, maar als een baby dit krijgt is de sterftekans heel hoog.”

22-03-2024 | door Delia Titre

Voltooid leven

Ik zit met mijn 86-jarige oma op het terras koffie te drinken. Ik vraag hoe het met haar gaat. Waarop ze antwoordt: “Ik ben een oud mens. Ik kan nog maar 20% van wat ik vroeger kon.” Ze zucht diep. Ik vertel haar dat ze voor haar leeftijd ontzettend gezond is. Als ik haar vergelijk met de gemiddelde 86-jarige die in de apotheek komt, slikt mijn oma nagenoeg geen medicijnen. Buiten wat onvermijdelijke slijtage aan de knie is ze kerngezond. Ze stemt in en zegt: “Ik heb een prachtig leven gehad.”

22-03-2024 | door Anna Stohr, masterstudent Farmacie in Utrecht

Goedkeuring snelle toets en contract voor minderen met opioïden

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers die akkoord hebben gekregen voor hun plannen om ouderen meer regie te geven en Twentse apothekers die met Menzis een regionaal contract hebben getekend voor een opioïdenproject.

22-03-2024 | door Edwin Bos

Met abatacept minder kans op reuma bij hoogrisicopatiënt

Behandeling met abatacept gedurende zes of twaalf maanden verkleint de kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis bij personen die een hoog risico hebben. Dit effect houdt tenminste een jaar na de behandeling aan.

22-03-2024 | door Linda de Graaf

Insulines met op elkaar lijkende namen het vaakst verwisseld

Nu steeds meer insulines op de markt verschijnen, neemt de kans op verwisselingen − en dus medicatie-incidenten − toe. In 2023 kwamen 794 meldingen over incidenten met insulines binnen bij Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI). Insuline aspart (Novorapid) en insuline aspart/insuline aspart protamine (Novomix) werden het meest verwisseld.

22-03-2024 | door Boris Seijkens

Netwerk om de patiënt

Een bijdrage leveren aan iemands gezondheid is meer dan de juiste medicatie verstrekken, meent Maud Koch. Samen met andere regionale zorgverleners helpt ze patiënten om hun algehele welzijn te verbeteren. Zo wijst ze mensen ook op de lokale biljart- en wandelclub.

22-03-2024 | door Linda de Jonge

Tweede Kamer wil strategie voor nationale apothekerskast

De Tweede Kamer wil een strategie voor een zogenaamde ‘nationale apothekerskast’. Die oproep deed VVD-Kamerlid Judith Tielen, samen met Wieke Paulusma (D66) en Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA), in een motie die unaniem werd aangenomen.

22-03-2024 | door KNMP

Dezelfde zeiljas

Het KNMP Voorjaarscongres ‘Oog en Oor: ik zie en hoor je’ was een succes! Je neemt altijd weer een aantal praktische zaken mee naar de apotheek. Naast dat het congres altijd een mooi wetenschappelijk programma heeft en er accreditatie is te verdienen, is er ook een andere belangrijke reden om naar Utrecht te gaan. Het is een weerzien met collega’s die je op een bepaald punt in je leven hebt leren kennen en met wie je allemaal een verschillende relatie hebt.

22-03-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

‘Gewoon doen, lokale media staan te springen om kopij’

De lokale krant en radio, daar is openbaar apotheker Hans Mulder regelmatig te zien en te horen. Zichtbaarheid via lokale media staat hoog in het vaandel bij de Zandvoortse apotheker. “Je laat zien dat je midden in de maatschappij staat, mensen weten je te vinden.”

22-03-2024 | door Desi van Eendenburg
Back to top