Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW9

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Samen

Er gaat niets boven Groningen. De slogan is al dertig jaar oud, maar geldt nog altijd als de meest succesvolle reclamekreet om een regio te promoten. Als we de tekst op de farmacie betrekken zouden we er ‘als het om samenwerken gaat’ aan vast kunnen plakken.

03-03-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zetpillen

Vroeger was de zetpil een veelvoorkomende bereiding in de apotheek. Op het apothekersexamen kwam minimaal één complexe zetpilbereiding voor.

03-03-2023 | door Jaap Dik, apotheker

Kuipers wil invloed uitoefenen op ontwikkeling nieuwe medicijnen

Voor 30% van de aandoeningen zijn in Nederland nauwelijks medicijnen op de markt verschenen sinds 1995, terwijl voor 25% van de aandoeningen voortdurend nieuwe middelen verschijnen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VWS-minister Ernst Kuipers naar de innovatie in de geneesmiddelontwikkeling in Nederland.

21-02-2023 | door PW

Meer zorgverleners gebruiken digitale zorg

Meer zorgverleners maken gebruik van e-health, zoals beeldbellen en het digitaal controleren van medicatiegebruik. Ook kijken meer zorgverleners positief aan tegen de mogelijkheden van digitale zorg. Dat blijkt uit de E-healthmonitor van het RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).

23-02-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW9

Wat doet u ten aanzien van de dosering voor diazepamklysma's (20 mg per keer) voor een jongen van 5 jaar?

01-03-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Middel voor sikkelcelziekte-patiënten mogelijk toch niet effectief

Voor patiënten met sikkelcelziekte is crizanlizumab (Adakveo) mogelijk toch niet effectief. Het middel kreeg een aantal jaren geleden een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Doel van de behandeling met crizanlizumab is pijnlijke aanvallen te voorkomen, echter nu lijkt de meerwaarde van dit middel twijfelachtig, zo blijkt uit tussentijdse resultaten van een effectiviteitsstudie.

03-03-2023 | door PW

Medicijngebruik per hoofd met 0,7% gestegen

Net als in 2020 en 2021 verstrekten openbare apotheken ook in 2022 meer geneesmiddelen per hoofd van de bevolking ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel de groei minder sterk is dan in 2021, ligt het gebruik in 2022 op het hoogste punt in tien jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-03-2023 | door SFK

‘Regionaal contract vergroot vertrouwen tussen huisarts en apotheker’

Apothekers in de regio Groningen ontvangen van Menzis een aanvullende vergoeding voor een medicatiebeoordeling bij kwetsbare polyfarmaciepatiënten. Zij hebben de medicatiebeoordeling samen met de huisartsen in de regio ontwikkeld. Hiermee is de regionale financiering van farmacie een stap dichterbij gekomen. “We ontvangen in onze regio een substantieel hogere vergoeding.”

03-03-2023 | door Edwin Bos

Switch van oxycodon naar morfine leidt tot forse afname van gebruik opioïden

De afdeling hematologische oncologie van het UMC Groningen is overgegaan op het gebruik van morfine in plaats van oxycodon. Na deze switch is het gebruik van orale opioïden op deze afdeling met 35% gedaald en is het aantal ontslagrecepten met een oraal opioïd zelfs met 41% afgenomen.

03-03-2023 | door Thijs Oude Munnink en Carin Hazenberg

Antidepressiva vaak niet effectief tegen pijn

Selectieve serotonine- en noradrenaline-heropnameremmers (SNRI’s) zijn, met matige zekerheid van bewijslast, effectief bij de behandeling van rugpijn, postoperatieve pijn, neuropathische pijn en fibromyalgie. Antidepressiva bij andere pijncondities zijn ineffectief of de bewijslast is laag.

03-03-2023 | door Linda de Graaf

Afname klachten na minderen medicatie bij kwetsbare oudere

Mevrouw B (80 jaar) is bijna acht jaar geleden gediagnostiseerd met alzheimer. Ze woont zelfstandig met thuiszorg en hulp van haar dochter. Bij mevrouw B is een medicatiebeoordeling uitgevoerd met focus op minderen en stoppen. Dit leidde tot het staken van zes geneesmiddelen waardoor ze nu nog maar twee middelen gebruikt.

03-03-2023 | door Sasja van Leeuwen, Gert Baas en Mette Heringa

Goede begeleiding patiënt noodzakelijk bij gedwongen wisselen medicijn

Patiënten worden regelmatig gedwongen te wisselen van hun vertrouwde geneesmiddel naar een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Substitutie raakt patiënten op verschillende manieren; ze ervaren onder andere (meer) bijwerkingen of een afname van de werking van het geneesmiddel. Goede begeleiding van de patiënt is daarom essentieel.

03-03-2023 | door Wafae El Allouchi en Rob Essink

Geloven in stoppen met roken

Mensen sterken in hun geloof dat ze zelf veel kunnen doen aan hun rookverslaving. Dat is de kern van het antirookprogramma van apotheek Pillen en Praten, dat inmiddels een hoge successcore kent. Esmaa Amer: “Je neemt het gevoel weg dat ze slachtoffer zijn.”

03-03-2023 | door Annemiek Veelenturf

Ledenonderzoek wijst uit: brede waardering Apotheek.nl

KNMP-leden zijn veelgebruikers van Apotheek.nl en waarderen de site gemiddeld met het rapportcijfer 8,6. Dat komt naar voren uit onderzoek dat de KNMP onder leden heeft uitgevoerd naar de manier waarop zij in de dagelijkse zorgpraktijk gebruikmaken van Apotheek.nl.

03-03-2023 | door KNMP

Minister Kuipers bespreekt verbetermogelijkheden voor inkoopbeleid verzekeraars

Minister Ernst Kuipers (VWS) voert gesprekken over mogelijkheden voor verbeteringen binnen het huidige voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Dat laat hij weten in antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Judith Tielen, die eerder deze maand de relatie aanstipte tussen de geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid.

03-03-2023 | door KNMP

Kriebels

Op maandagochtend loop ik al vroeg de ic op. Er is ’s nachts een ernstig zieke patiënt opgenomen en de arts-assistent verzucht: “We hebben nog geen antibiotica gegeven, want deze patiënt is echt overal allergisch voor.” Ik krijg direct kriebels van deze uitspraak en zoek uit wat er aan de hand is.

03-03-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP
Back to top