Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Duizendpoten

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt regelmatig de vraag gesteld met welk dier de sollicitant zichzelf associeert. Wat laat diegene hiermee zien? Goede zelfkennis of kan de persoon beter worden ingeschat? Het hoger doel is mij onbekend.

24-02-2023 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris

In zeker negentig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), deze week en volgende week enkele dagen achter gesloten deuren. De apothekers voeren opnieuw actie voor een beter salaris, een fatsoenlijke cao en meer ruimte om hun taak als zorgverlener te kunnen uitvoeren.

16-02-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW8

Tot welke leeftijd is de dubbele controle op dosering verplicht?

22-02-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Farma ter Verantwoording daagt AbbVie voor rechter

Stichting Farma ter Verantwoording is een rechtszaak gestart tegen AbbVie wegens het maken van “buitensporige winsten” op blockbuster Humira (adalimumab). Volgens de stichting heeft het bedrijf het Nederlands zorgstelsel tussen 2004 en 2018 mogelijk € 1,2 miljard te veel in rekening gebracht.

22-02-2023 | door Frans van den Houdt

Nieuw middel op de markt voor behandeling magnesiumdeficiëntie

Voor patiënten met magnesiumdeficiëntie is nu ook magnesiumcitraat (Magmedi) op de markt. Het middel, dat beschikbaar is als tablet van 97 mg, overeenkomend met 4 mmol, is zowel profylactisch als therapeutisch te gebruiken.

24-02-2023 | door PW

Minder gebruikers van zelfbetaalde medicijnen

Sommige gebruikers van receptplichtige geneesmiddelen moeten hiervoor zelf betalen omdat deze middelen niet uit het basispakket worden vergoed. Het aantal gebruikers van zelfbetaalde middelen daalde in 2022 met bijna 2,5% ten opzichte van 2021. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-02-2023 | door SFK

‘Academische wereld moet humaner worden’

Het geneesmiddelenonderzoek moet humaner, meent hoogleraar moleculaire farmacologie Laura Heitman. In de academisch wereld ligt de nadruk nu veel te veel op presteren, waardoor veel studenten en promovendi al in een vroeg stadium te maken krijgen met burn-outklachten. In haar eigen vakgroep neemt Heitman het voortouw: “Interesse tonen wordt gewaardeerd.”

24-02-2023 | door Linda de Jonge

‘Het vak van apothekersassistent moet zichtbaarder en aantrekkelijker’

De kwaliteit van het werk van apothekersassistenten dient zichtbaarder en verhoogd te worden. Daarvoor is het nodig dat hun rol aan de balie verandert, en is het ook zinvol dat ze voortaan de titel farmaceutisch adviseur krijgen, vindt Peter Felen, die zijn ideeën optekende in een boek. “Het vak wordt zo weer veel aantrekkelijker.”

24-02-2023 | door Peter Felen

70-genenprofiel optimaliseert behandeling bij borstkanker

Het voorkomen van overbehandeling is belangrijk voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van vrouwen met borstkanker. Het 70-genenprofiel kan genomisch laagrisicopatiënten identificeren die geen baat hebben bij chemotherapie, en tevens patiënten met een ultra laag risico bij wie ook hormonale therapie mogelijk achterwege kan blijven.

23-02-2023 | door Josephine Lopes Cardozo

Lecanemab vertraagt mogelijk progressie ziekte van Alzheimer

Lecanemab resulteert bij patiënten met vroege alzheimer in een significante reductie van amyloïde plaques en een vertraging van de klinische achteruitgang. Een snelle, uitgesproken afname van amyloïde lijkt te correleren met klinische voordelen en potentiële disease-modifying effecten.

24-02-2023 | door Linda de Graaf

Hoge Raad verheldert ‘hinderpaalcriterium’ rond vrije artsenkeuze

Regelmatig ontstaan discussies over de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg, die niet zo laag mag zijn dat de verzekerde een ‘hinderpaal’ ervaart. De Hoge Raad heeft bepaald dat het keuzemoment voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder het moment is om te bepalen of sprake is van een hinderpaal, en dus niet wanneer de verzekerde kennis heeft kunnen nemen van de polisvoorwaarden.

24-02-2023 | door Jolijn Geven en Wouter van Loon

Behandeling met tamoxifen optimaler met nieuw model

Door de farmacokinetische-farmacogenetische relatie van tamoxifen uit te werken in een populatiegebaseerd 4-compartiment farmacokinetisch model (PopPK), kon Esther Lubberts de huidige therapie evalueren en diverse dagdoseringswijzigingen simuleren. Dit model biedt nieuwe mogelijkheden voor een optimalere behandeling van borstkankerpatiënten.

24-02-2023 | door Esther Lubberts

Haak aan bij nieuwe initiatieven

Door deel te nemen aan Transitie010, een netwerkorganisatie voor welzijn en zorg in Rotterdam-Rijnmond, wil Kadir Özer laten zien hoe hij kan bijdragen aan meer preventie in de wijk. “We moeten als apothekers nieuwsgierig zijn en aanhaken bij nieuwe initiatieven.”

24-02-2023 | door Edwin Bos

Kwaliteitsindicatoren 2022 invullen kan vanaf 3 april

Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren kunnen tussen 3 april en 15 mei 2023 de kwaliteitsindicatoren over 2022 invullen.

24-02-2023 | door KNMP

KNMP steunt het CBG-onderzoek naar status UAD-geneesmiddelen

De KNMP steunt het onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar de indelingsstatus van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. De medicijnautoriteit verricht dit onderzoek op verzoek van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer.

24-02-2023 | door KNMP

AI

Waar we in de zorg nog aan het bedenken zijn hoe we berichtjes kunnen uitwisselen met dezelfde standaard, gebruiken mijn kinderen inmiddels ChatGPT. Met een simpele vraag genereert dit programma een complete scriptie over de oudheid of een speech voor het 25-jarig jubileum van een medewerker. Binnen drie seconden en gratis.

24-02-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Met elkaar op weg naar een betere digitale toekomst

De digitale medische gegevensuitwisseling is in beweging. Er vinden ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. Wat betekent dit in de praktijk? En hoe werken de KNMP en Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) hierin samen? Tijdens het halfjaarlijks bestuurlijk overleg gaan beide organisaties hierover met elkaar in gesprek.

24-02-2023 | door Claudia Weber,Lars van Dorp en Desi van Eendenburg
Back to top