Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Aanscherpen

Preventie. Bewegen. Gezond eten. Begrippen die vaker dan voorheen in de verkiezingsprogramma’s opdoken. Ook bij politieke partijen begint gelukkig het besef door te dringen dat voorkomen niet alleen beter is dan genezen, maar ook goedkoper.

24-11-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Contractseizoen

Ze komen er weer aan: de contracten van de zorgverzekeraars. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat van écht onderhandelen geen sprake is. Er wordt niet voor niets over een TROG-contract gesproken: Tekenen Rechts Onder Graag.

24-11-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen

Consumentenbond vraagt NZa in te grijpen bij contractering

Omdat zorgverzekeraars dit jaar weer niet op tijd zijn met het contracteren van zorgaanbieders heeft de Consumentenbond een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In een brief aan demissionair minister Kuipers van VWS schrijft de Consumentenbond dat de maat vol is.

15-11-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW47

Waar kan de breukstreep zoal voor dienen volgens de SmPC?

22-11-2023 | door Shiwai Ng, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Vaker inhalatiecorticosteroïd staken bij COPD

Een deel van de patiënten met COPD wordt momenteel onterecht behandeld met een inhalatiecorticosteroïd (ICS), staat in de herziene richtlijn COPD van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Een aanzienlijke groep heeft geen baat bij het toevoegen van deze middelen aan hun andere inhalatiemedicatie.

14-11-2023 | door D.M. Titre

UMCG beantwoordt vragen patiënt met hulp van AI

Kunstmatige intelligentie (AI) helpt zorgverleners in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten over onder meer medicatiegebruik. Een AI-toepassing in het elektronisch patiëntendossier leest de vraag van de patiënt en geeft een suggestie voor een antwoord.

14-11-2023 | door PW

Budesonide beschikbaar als zetpil met 4 mg werkzame stof

Een nieuwe farmaceutische vorm met budesonide is beschikbaar. Het gaat om de Budenofalk-zetpil, die 4 mg werkzame stof bevat. Andere preparaten voor rectale toediening die al op de markt zijn, zijn de tablet voor klysma en rectaal schuim met respectievelijk 2,3 mg en 2 mg budesonide per dosis.

24-11-2023 | door PW

Van de totale gebruikerspopulatie is 5,1% jonger dan 25 jaar

Openbare apotheken verstrekken in 2023 naar verwachting aan 1,2 miljoen mensen een antidepressivum, van wie 10.000 gebruikers tussen de 8 en 18 jaar oud zijn. Hun gemiddeld gebruik is sinds 2018 met 29% toegenomen, vooral door een verschuiving naar sertraline. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-11-2023 | door SFK

Medicatiebeoordeling bij vermoeden van valrisico

Met het project ‘Stevig staan’ besteden Noord-Limburgse apothekers extra aandacht aan valpreventie. Zo nodigt apotheker Waan Yasen oudere patiënten pro-actief uit voor een medicatiebeoordeling bij het vermoeden van een verhoogd valrisico. “Mensen wisten niet dat apothekers zoveel meer doen dan alleen het verstrekken van medicijnen.”

24-11-2023 | door Linda de Jonge

‘Het is belangrijk dat de wethouder kansen ziet voor apothekers en preventie’

Preventie en leefstijl staan in de gemeente Oosterhout op de agenda, maar apothekers waren daar nog niet bij betrokken. Leefstijlapotheker Marion Swart, die de gezondheidscheck van Service Apotheek aanbiedt, nodigde de wethouder uit om te vertellen wat apothekers kunnen betekenen voor preventie en leefstijl. “Uiteindelijk krijgen we een vergoeding, dat is mijn overtuiging.”

24-11-2023 | door Edwin Bos

Hoornse apotheek lanceert service om vitamine D-tekort op te sporen

Een gezondheidsplek, dat is volgens apotheker Roos Philipse van de Hoornse Apotheek Kersenboogerd de toekomstige positie van de apotheek. Het aanbieden van de vitamine D-check is een eerste aanzet hiertoe. “Niet om een potje vitaminepillen te verkopen, maar om ons te profileren als kenniscentrum voor gezondheid.”

24-11-2023 | door Delia Titre

TNO: leefstijlgerelateerde ziekten halveren voor 2030

Welvaartsziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn sterk in opkomst. Bij TNO willen ze het tij keren. Onder meer door gepersonaliseerd gezondheidsadvies met behulp van technologie, zodat het aantal personen met een leefstijlgerelateerde ziekte in 2030 kan zijn gehalveerd. “Het is hoog tijd voor meer innovatie in de farmacie.”

24-11-2023 | door Jens Holierhoek

Orale GLP-1-agonist orforglipron verlaagt HbA1C en lichaamsgewicht

De oraal toe te dienen non-peptide GLP-1-agonist orforglipron leidt in doseringen van 12 mg en meer tot een significante afname van het HbA1c en het lichaamsgewicht in vergelijking met placebo en dulaglutide.

24-11-2023 | door Linda de Graaf

Leefstijladviezen: kansen voor verbreding imago apotheek

Patiënten met diabetes type 2 beschouwen hulp bij het omgaan met gewichtstoename en het afbouwen van medicatie als een taak van de openbare apotheek, blijkt uit een kleinschalig praktijkonderzoek van Doortje Böhm. Zelf ziet zij het geven van leefstijladviezen als een waardevolle aanvulling van het takenpakket van apothekers. “Zo kunnen ze hun imago verbreden.”

24-11-2023 | door Doortje Böhm

Motiveren voor betere leefstijl

Apothekers en diëtisten in de Kop van Noord-Holland proberen samen door preventie en leefstijladviezen de opmars te stoppen van obesitas en diabetes type 2. Apotheker Elly Zon: “Bijdragen aan een gezonde leefstijl geeft mij veel voldoening.”

24-11-2023 | door Edwin Bos

Oproep

Mijn laatste column voor 2023, en daarom een natuurlijk moment voor reflectie. De AGM-commissie heeft nagedacht over thema’s en activiteiten waaraan we in 2024 aandacht willen schenken en waarbij we u natuurlijk graag betrekken.

24-11-2023 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

KNMP Zorginnovatieprijs: bijzondere projecten aanmelden tot en met 20 december

Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen en oplossingen die toepasbaar zijn voor andere apothekers maken kans op de KNMP Zorginnovatieprijs 2024. Leden van de KNMP kunnen hun innovatie indienen tot en met 20 december 2023.

24-11-2023 | door KNMP

KNMP stelt Themakalender 2024 beschikbaar voor apothekers

De KNMP stelt de Themakalender 2024 beschikbaar voor apothekers. De kalender geeft een overzicht van revelante themaweken en -dagen in 2024 waarmee apothekers en hun team aan de slag kunnen, online én offline.

24-11-2023 | door KNMP

‘Patiënt voelt zich veilig op poli om over aanvullende behandeling te praten’

Om kankerpatiënten betrouwbare informatie te geven over leefstijl, kruiden en supplementen, is apotheker Marleen ten Berge regelmatig te vinden op de poli integratieve zorg in het Isala. Voor haar staat vast dat de rol van de apotheker als zorgprofessional inhoudt dat hij de gezondheid van de patiënt centraal stelt, met of zonder medicatie.

24-11-2023 | door Frans van den Houdt
Back to top