Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gelijkwaardig

Aan de vooravond van Vaderdag stuurde Treant een persbericht de wereld in waarin werd gerept over vader en zoon Reurink die al 15 jaar op uitstekende wijze samenwerken op de intensive care op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Voor dit themanummer zou dat een mooie good practice zijn geweest, ware het niet dat we eerder al uitgebreid stilstonden bij vaders en zonen en moeders en dochters die samenwerken in de apotheek.

30-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Consult(ent)

Een consult van mij is gratis. Of ik nou één of 399 keer per maand geconsulteerd wordt, mijn salaris zal hier niet om veranderen.

30-06-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen

In het vierde kwartaal van 2022 kreeg 36% van de nieuwe gebruikers van slaapmiddelen voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie afgeleverd. Ook bisfosfonaten en urologische spasmolytica worden soms te lang gebruikt, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

21-06-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW26

In welke periode(s) van de zwangerschap is kortdurend gebruik van diclofenac (waarschijnlijk) veilig?

28-06-2023 | door Marieke van den Berk-Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Brocacef Groep neemt 19 apotheken over van Medsen

Brocacef Groep koopt 19 van de 43 Medsen-apotheken van eigenaar Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. De bedrijven wachten nog op goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

21-06-2023 | door PW

Verhoogd risico op tuberculose bij longkankermedicijn Gavreto

Bij patiënten met een specifieke vorm van longkanker die het geneesmiddel Gavreto (pralsetinib) krijgen, komt soms tuberculose voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat artsen adviseert patiënten voor de start van de behandeling op tuberculose te testen.

19-06-2023 | door PW

Nivolumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom

Het oncolyticum nivolumab (Opdivo) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.

30-06-2023 | door PW

FTO… dat doe je zo!

Tijdens een farmacotherapeutisch overleg (FTO) wisselen huisartsen en apothekers kennis uit en maken afspraken over het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De SFK kan helpen bij het aanleveren van data over verstrekte geneesmiddelen en de gebruikers ervan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-06-2023 | door SFK

‘Om je eigen silo open te breken is professionele veerkracht en dapperheid nodig’

Om goed te kunnen samenwerken, moeten partijen bereid zijn over hun eigen grenzen heen te kijken en zich aan te passen, en dat vinden zorgprofessionals moeilijk, constateert Dorien Zwart. Samenwerking in de zorg komt daarom maar moeizaam tot stand. “We worden nu door het Integraal Zorgakkoord (IZA) wel onder druk gezet om er werk van te maken.”

30-06-2023 | door Frans van den Houdt

Zorgverleners hulst bundelen krachten om zorg te stroomlijnen

Na Vlissingen is Hulst de tweede gemeente waar het samenwerkingsverband Kerngezond is gestart. Verschillende zorgverleners werken hierin samen om het welzijn van de inwoners te bevorderen en de zorg zo efficiënt mogelijk te maken. “Door onze krachten te bundelen kunnen we veel meer voor elkaar en de inwoners van Hulst betekenen.”

30-06-2023 | door Linda de Jonge

‘Apotheker en huisarts moeten uitstralen als een team te werken’

Burgers vinden het belangrijk dat zorgverleners de zorg die zij leveren op elkaar afstemmen en geen tegenstrijdige informatie verstrekken. Ook stellen zij het op prijs dat zorgverleners zich inzetten om de samenwerking te versterken, zodat de juiste expertise op het juiste moment en op de juiste plek wordt ingezet. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het Nivel en SIR.

30-06-2023 | door Liset van Dijk

Vlog over apotheek voor zorgmedewerkers moet misverstanden helpen voorkomen

Omdat zorginstellingen en apotheken elkaars werkwijze vaak niet goed kennen, heeft Marcel van den Bosch-Niestijl voor zorgmedewerkers een vlog gemaakt over de receptgang. Hiermee wil hij misverstanden voorkomen over de levering van medicatie en de samenwerking verbeteren. “Een nieuwe zorgmedewerker kan na het zien van de vlog direct van start met de praktische tips.”

30-06-2023 | door Edwin Bos

Gezamenlijke aanpak zorgt voor meer diepgang

Met een voorlichtingsdag over gezonde leefstijl en een standaard noodset voor gebruik tijdens de laatste levensfase, illustreert Abdessamad El Mousati hoe apothekers kunnen samenwerken met andere zorgverleners. “Uiteindelijk willen we allemaal zorgen voor optimaal comfort voor de patiënt.”

30-06-2023 | door Delia Titre

Wekelijkse toediening insuline mogelijk bij diabetes type 2

Bij mensen met al langer bestaande diabetes type 2 die een basaal bolusregime gebruiken, geeft wekelijkse toediening van insuline icodec een vergelijkbare verbetering van de glykemische controle ten opzichte van dagelijkse toediening van insuline glargine met een lagere dosering bolusinsuline.

30-06-2023 | door Linda de Graaf

‘Maak alles bespreekbaar en draai niet om hete brei heen’

Om goed te kunnen samenwerken en ervoor te zorgen dat alle neuzen binnen een apotheekteam dezelfde kant op staan, moet je blijven communiceren en bijsturen, weet apotheker Annet Bruggeman. Samen met haar team volgde ze een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. “Als het onrustig is in je team, rommelt het ook meteen overal.”

30-06-2023 | door Linda de Jonge

Kwetsbare patiënten ondersteunen door koppen bij elkaar te steken

Samenwerking op het gebied van palliatieve zorg heeft in de regio West-Brabant geresulteerd in de PetrusKit, waarmee patiënten in de pre-palliatieve fase ‘s avonds, ‘s nachts en in de weekenden snel geholpen kunnen worden. Initiatiefnemer Jan Sips ziet dat huisartsen, apothekers en de thuiszorg blij zijn met de noodmedicatie. “We willen dit initiatief graag delen met andere regio’s.”

30-06-2023 | door Frans van den Houdt

Meer aandacht voor implementatie transmurale zorgprogramma’s

Zestien procent van de heropnames in het ziekenhuis wordt veroorzaakt door medicatie en 40% hiervan is potentieel vermijdbaar. Deze vermijdbare heropnames zijn te wijten aan voorschrijffouten, therapieontrouw en overdrachtsfouten. Om dit aan te pakken zijn transmurale zorgprogramma’s noodzakelijk, waarbij er aandacht moet zijn voor de implementatie in verschillende zorgsettingen.

30-06-2023 | door Elien Uitvlugt

Voorschrijfmonitor maakt samenwerken makkelijker

De Monitor Voorschrijven Huisartsen helpt apothekers de samenwerking met huisartsen, lokaal of in de regio, verder vorm te geven. Met landelijke en regionale cijfers kan elke organisatie verbeterpunten opsporen. De cijfers uit de eigen apotheek en de bijbehorende patiëntlijsten helpen de apotheker om samen met de huisarts het voorschrijfgedrag te bespreken en te verbeteren.

30-06-2023 | door Anke Lambooij

Een nieuw begin

Het wordt steeds drukker in de nieuwe apotheek van Ivona Brozina, die begin april met nul patiënten begon. Zelf maakte ze acht jaar geleden een nieuwe start, toen ze voor de liefde vanuit Kroatië naar Nederland kwam. “Ik trad elke dag uit mijn comfortzone.”

30-06-2023 | door Annemiek Veelenturf

Eerste lichting rondt opleiding kaderapotheker af

De eerste lichting openbaar apothekers heeft op dinsdag 20 juni de tweejarige opleiding tot kaderapotheker afgerond. Tijdens de opleiding ontwikkelden zij zich, binnen hun expertisegebied, onder meer als sparringpartner voor andere medisch specialisten en als vraagbaak voor collega’s.

30-06-2023 | door KNMP

Iz(b)a

Vraag een willekeurige zorgverlener of deze wil samenwerken en het antwoord zal bevestigend zijn. Onwil is er niet, maar toch is het nodig om in het Integraal Zorgakkoord (IZA) expliciet als doel te stellen dat we beter moeten samenwerken. Kennelijk gaat iets dat we allemaal willen en nodig vinden, toch ook weer niet vanzelf.

30-06-2023 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Aandacht voor leefstijl en op consument gerichte publiciteit

Apothekers komen niet alleen door de almaar toenemende geneesmiddelentekorten in de publiciteit. In het tweede kwartaal zijn er vragen en publicaties in de media over leefstijl. Maar ook door zelf lokale publiciteit te zoeken of door adviezen te geven aan consumenten profileert de apotheker zich als medicatiespecialist.

30-06-2023 | door KNMP
Back to top