Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Inslapen gaat vlot. Doorslapen niet. De reis naar het einde van de nacht wordt ergens onderweg onderbroken, en daarna lukt het soms urenlang niet deze te hervatten. Of helemaal niet meer. Mensen die dit soort ervaringen hebben zijn talrijk. Als we de reclames moeten geloven slaap je na de keuze voor de juiste matras of boxspring onmiddellijk als een roos; maar een roos heeft doornen denk ik dan, want in de praktijk werkt dat zelden of nooit.
Dit keer geen ervaring uit de oude doos. Pensionering heeft als voordeel dat je ook meer tijd hebt voor reizen. Deze keer naar Zuid-Afrika. Bekend om de safari’s, maar ook om de afkickklinieken.
Het hoogste aantal meldingen van datalekken was vorig jaar in de zorg: 41%. Door de drie grootste cyberaanvallen bij ICT-leveranciers in de zorgsector kwamen de medische gegevens van 900.000 mensen op straat te liggen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Welk geneesmiddel kan volgens het Farmacotherapeutisch Kompas als bijwerking suïcidaal gedrag hebben?
Later starten en korter behandelen met een CDK4/6-remmer bij uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker geeft dezelfde goede uitkomsten als een langdurige behandeling. Deze slimme inzet geeft 42% minder bijwerkingen en is € 35.000 per patiënt goedkoper. Dat blijkt uit een onderzoek in ruim zeventig Nederlandse ziekenhuizen.
Het gebruik van methotrexaat door mannen met reuma is niet schadelijk voor het sperma. Ook heeft het geneesmiddel geen invloed op het aantal spermacellen per zaadlozing. Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC.
Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kunnen artsen het oncolyticum ipilimumab (Yervoy) breder inzetten.
Van alle verstrekkingen van geneesmiddelen door Nederlandse openbaar apothekers was in 2022 80% een generiek geneesmiddel. Dit aandeel is gelijk aan dat van 2021 en 2020. Het bijbehorende aandeel in de totale geneesmiddelkosten is met 25% veel lager. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Goed slapen is een van de pijlers van een gezond leven, vindt leefstijlapotheker Laura Holtzer. Omdat nogal wat mensen kampen met slapeloosheid heeft zij met een aantal collega’s een speciale werkgroep opgezet die voorlichtingsmaterialen ontwikkelt om mensen van hun slaapprobleem af te helpen. “Mooi om te zien dat we slechte slaappatronen weten te doorbreken.”
Hoe minder, maar ook hoe korter een patiënt met ernstig astma is behandeld met orale corticosteroïden, des te groter is de kans dat hij, na start van anti-interleukine-5-therapie, compleet kan stoppen met orale corticosteroïden op de lange termijn. Dit is een van de bevindingen van Hans Kroes, die het effect onderzocht van nieuwe biologicals aan de hand van population-based registries.
Een pilot van Transvaal Apotheek en zorgverzekeraar CZ om patiënten te helpen met het afbouwen en uiteindelijk stoppen van SSRI’s en SNRI’s lijkt succesvol. De eerste resultaten wijzen erop dat bereidingen op maat in combinatie met persoonlijke begeleiding effect ressorteren. Deze resultaten zijn vooralsnog gebaseerd op een relatief kleine groep patiënten.
In de tien jaar dat hij binnen verschillende wetenschappelijke gremia van het Europees Medicijn Agentschap EMA rondliep, kreeg Bert Leufkens niet de indruk dat het er losjes aan toegaat en dat de “lat laag ligt” wat betreft goedkeuring van nieuwe geneesmiddelen, zoals onder meer de Volkskrant onlangs schreef. “De meetlat moet wel steeds kritisch tegen het licht worden gehouden.”
We lijken in Nederland te zijn doorgeslagen in het vragen om feedback aan onze ‘klanten’. Op zich is er niets mis mee, mits er iets mee wordt gedaan. En dan bedoelen Esther Reenders en Ellen van Loon méér dan een rapportage schrijven. Maar dat blijkt vaak gedoe, constateren zij. Reenders en Van Loon roepen apothekers op serieus aan de slag te gaan met feedback.
Peresolimab, een gehumaniseerd IgG1-monoklonaal antilichaam dat het endogene programmed cell death protein 1 (PD-1) inhibitory pathway stimuleert, is effectief bij patiënten met reumatoïde artritis.
Om artsen in de Sint Maartenskliniek te helpen bij het toepassen van tromboseprofylaxe heeft Eward Melis een ouderwets zakkaartje ontwikkeld met daarop een visuele weergave van het protocol. “We verbeteren de medicatieveiligheid door het simpel te maken.”
De elfde editie van het boek Standaarden voor Zelfzorg is uit. Het boek is voorzien van rijke informatie over zelfzorg en biedt praktische handvatten voor apothekers en apothekersassistenten. De herziene druk is te bestellen via de KNMP-website.
Afgelopen weken vonden de DLB’s plaats ‘in nieuwe stijl’. In nieuwe stijl houdt in dat er minder tijd besteed wordt aan AV-stukken, zodat er meer tijd is voor een inhoudelijk onderwerp. Dit keer gaat het inhoudelijk over tekorten.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stemt in de zomer op bestuurlijk niveau met onder meer de KNMP de uitkomst af van een traject om de rol van het apotheekteam in de eerstelijnszorg te versterken. Deze gesprekken lopen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat in september 2022 is gesloten.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad