Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW48

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Percentages

1% lijkt op het eerste gezicht niet veel. Maar als je behoort tot de 1% meest geciteerde wetenschappers ter wereld van de afgelopen tien jaar, dan heb je wel degelijk een prestatie van formaat geleverd. Op de internationale lijst Highly cited researchers 2022 staan twee Nederlandse ziekenhuisapothekers: Jos Beijnen en Jesse Swen.

02-12-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen

Elf nieuwe dure intramurale geneesmiddelen komen in de eerste helft van 2023 in aanmerking voor de sluisprocedure, die de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperkt. Dat schrijft Zorginstituut Nederland (ZIN) in een brief aan de Tweede Kamer.

23-11-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Geblinddoekt

Een metafoor van een collega over het beoordelen van medicatie: geblinddoekt autorijden. Geblinddoekt omdat we geen inzicht hebben in de labwaarden tijdens het controleren van de medicatie.

02-12-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

NHG: pepermuntolie in te zetten bij prikkelbaredarmsyndroom

Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zouden pepermuntolie kunnen gebruiken, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap aan in de herziene standaard. Gebruik van andere spasmolytica, zoals mebeverine en scopolaminebutyl, wordt ontraden.

29-11-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW48

Welke stelling(en) over diabetesmedicatie is/zijn waar?

30-11-2022 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Complementremmer ravulizumab te gebruiken bij myasthenia gravis

De complementremmer ravulizumab (Ultomiris) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel is al geregistreerd bij de behandeling van paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH). Dit is een zeldzame, verworven vorm van hemolytische anemie die ontstaat door een mutatie in een stamcelgen. Daarnaast is het in de handel voor de behandeling van de zeldzame nierziekte atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS).

02-12-2022 | door PW

Vijf keer zoveel gebruikers afslankmiddelen in 2022

Openbare apotheken verstrekken in 2022 naar schatting aan bijna 17.000 mensen een middel voor afslanken; bijna vijf keer zoveel als in 2021. De bijbehorende uitgaven vertienvoudigen zelfs, waarbij deze grotendeels worden vergoed door de zorgverzekeraar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-12-2022 | door SFK

‘Fijn dat de apotheek extra aandacht besteedt aan valrisico’

In Apotheek Oog in Al in Utrecht wordt sinds juni 2021 op doosjes met geneesmiddelen die zorgen voor een verhoogd risico op vallen bij ouderen van 75 jaar en ouder, een blauw stickertje geplakt met de tekst ‘LET OP! Dit medicijn verhoogt uw risico op vallen’. Ouderen zijn hierdoor sneller bereid in gesprek te gaan met de apotheker over valpreventie, blijkt uit een kleinschalig onderzoek.

02-12-2022 | door Stéphanie van Emmerik

Apotheker moet rol bij valpreventie versterken

Apothekers zijn momenteel weinig betrokken bij de samenwerking rond valpreventie, mogelijk door gebrek aan kennis over valrisicofactoren anders dan medicatiegebruik. Nu vitamine D per 1 januari uit het basispakket gaat, dient het aanbeveling dat apothekers proactief een valrisicotest afnemen bij ouderen die vitamine D gebruik(t)en. Dit versterkt hun rol bij valpreventie.

02-12-2022 | door Marle Gemmeke

‘Met mijn eigen apotheek ben ik weer zorgverlener’

Na vele jaren in loondienst was openbaar apotheker Mieke Sandino niet meer gelukkig in haar werk. In veel apotheken draait het volgens haar alleen om winst maken. Ze wil zorgverlener zijn en opende in Den Haag een nieuwe apotheek. Maar hoe financier je een apotheek met nul patiënten? “Iedereen zal zich afvragen: waar ben je mee bezig? Maar dit is mijn passie: een eigen apotheek.”

02-12-2022 | door Edwin Bos

Meer bijwerkingen psoriasismiddelen gemeld bij mannen dan bij vrouwen

Bijwerkingencentrum Lareb constateert dat er vaker bijwerkingen voor mannen worden gemeld dan voor vrouwen over farmacotherapie voor psoriasis. De mannen meldden de bijwerkingen meestal niet zelf, dat deden hun zorgverleners. Vrouwelijke psoriasispatiënten meldden bijna twee keer vaker zelf een bijwerking.

02-12-2022 | door Tessa Hooijman, Hajar Aharouay, Ellen Ederveen en Naomi Jessurun

Farmacotherapie beter toespitsen op individuele patiënt met borstkanker

Bij orale geneesmiddelen is het zeer wisselend hoeveel van de werkzame stof uiteindelijk in de bloedbaan terechtkomt. Voor veel oncolytica is er echter een duidelijke relatie tussen blootstelling en effectiviteit of bijwerkingen. Dit gegeven pleit ervoor de dosering voor oncologiepatiënten individueel te bepalen op basis van gemeten bloedspiegels, bijvoorbeeld bij het gebruik van tamoxifen.

02-12-2022 | door Louwrens Braal en Sanne Buijs

Aandeel opt-in moet omhoog

Omdat veel 70-plussers in Drenthe nog geen toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het uitwisselen van medicatiegegevens zijn vijftig apotheken een campagne gestart. Paul Jansema: “Met een brief en media-aandacht hopen we het aandeel opt-in te verhogen naar 85%.”

02-12-2022 | door Edwin Bos

Magie in de pil

In de AV van december neem ik afscheid van het KNMP-bestuur. Tijd voor vernieuwing, wellicht verbetering. Dat oordeel laat ik aan u. En een moment om terug te blikken. Heeft de KNMP mij gebracht wat ik had verwacht? Maar belangrijker nog: hebben de leden, jullie dus, wat gehad aan mijn inzet?

02-12-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Stemming voor herbenoeming KNMP-voorzitter Prins geopend

De stemming voor de herbenoeming van KNMP-voorzitter Aris Prins is geopend. Het KNMP-bestuur draagt voorzitter Aris Prins voor een tweede termijn voor. Leden van de KNMP kunnen tot 12 december, 11.00 uur, hun stem uitbrengen via de e-mail die zij eerder hebben ontvangen.

02-12-2022 | door KNMP

Apotheek.nl wint voor de vijfde keer op rij de titel ‘Beste website van het jaar’

Apotheek.nl heeft voor de vijfde keer op rij de verkiezing Website van het Jaar gewonnen. Daarmee sleept de medicijnwebsite de titel ‘Beste Website van 2022’ in de categorie Gezondheid binnen.

02-12-2022 | door KNMP
Back to top