Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW48

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verleiden

Drop of geen drop. Onlangs ontspon zich op LinkedIn een levendige discussie over de vraag of de verkoop van snoepgoed nog wel thuishoort in de apotheek. Iemand had zich al wachtend verbaasd afgevraagd waarom er bij de balie drie schappen met zakjes drop stonden. De verleiding bleek groot om er een te grijpen.

03-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Verdeeldheid

Het virus zorgt de laatste maanden voor verdeeldheid. We snuffelen voorzichtig aan elkaar. Ben je voor Ajax of Feyenoord? Stem je rechts of links? Ben je trouwens gevaccineerd of niet?

03-12-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek

Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”

25-11-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW48

Kan een patiënt met een sulfonamidenovergevoeligheid celecoxib gebruiken?

01-12-2021 | door M.M.E. Diesveld, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Healthbase, Houten

‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’

Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

24-11-2021 | door PW

Uitbreiding indicatie risankizumab: inzetbaar bij artritis psoriatica

Risankizumab (Skyrizi) heeft een positief advies ontvangen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie. Het middel was al geïndiceerd voor de behandeling van matig tot ernstige plaque psoriasis bij volwassenen die in aanmerking komen voor systemische therapie. Door de uitbreiding kan het nu ook worden ingezet bij de behandeling van actieve artritis psoriatica bij volwassenen die onvoldoende baat hadden bij of intolerant waren voor één of meerdere ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARD’s). Het kan worden toegepast als monotherapie of als combinatietherapie met methotrexaat.

03-12-2021 | door PW

1 op 7 patiënten is zorgintensief

Ongeveer 12 miljoen mensen kregen in 2020 een receptplichtig geneesmiddel in een openbare apotheek. Van deze apotheekbezoekers gebruikten 1,8 miljoen mensen (15%) chronisch vijf of meer middelen. Zij dragen hiermee het label zorgintensief. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 70 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-12-2021 | door SFK

‘Ook bij achteruitgang leverfunctie moeten alle alarmbellen gaan rinkelen’

Apothekers weten doorgaans weinig over de lever. Ze hebben altijd geleerd alert te zijn op de nierfunctie, maar hebben weinig aandacht voor de effecten van een leverziekte op de farmacokinetiek en -dynamiek van geneesmiddelen. Dat moet anders, vindt Midas Mulder, de eerste en vooralsnog enige levertransplantatie-apotheker in de EU.

03-12-2021 | door Frans van den Houdt

Nieuw bij ernstig astma: monoklonale antilichamen

Nieuwe monoklonale antilichamen zijn de afgelopen jaren op de markt gekomen die voor bepaalde patiënten met ernstig astma een aanvulling kunnen zijn op de bestaande behandeling. Het eerste middel was omalizumab, daarna verschenen mepolizumab, reslizumab, benralizumab en dupilumab. Het advies is de behandeling met deze middelen vier tot zes maanden na het starten te evalueren.

03-12-2021 | door Marcel Stroo en Linda Kok

Kennis over beloop en belasting bijwerking nuttig voor patiënt en zorgverlener

Patiënten worden steeds vaker betrokken bij beslissingen rondom hun medicatie, maar de informatie die zij krijgen en zouden willen ontvangen sluit niet altijd op elkaar aan. Zo willen patiënten niet alleen de frequentie van bijwerkingen weten, maar vooral ook het beloop ervan. Ook is weinig bekend over hoe belastend patiënten bijwerkingen ervaren.

03-12-2021 | door Merel de Boer, Helen Gosselt, Jurriaan Jansen, Phyllis Spuls, Harald Vonkeman, Sander Tas, Martijn van Doorn, Mike Nurmohamed en Naomi Jessurun

Fraudeonderzoek of niet: DSW moet declaraties van huidkliniek voldoen

Zorgverzekeraar DSW is bezig met een fraudeonderzoek bij Skin Solution. DSW verwacht een groot bedrag van deze zorgaanbieder te moeten terugvorderen en weigert daarom de openstaande declaraties te voldoen. Dat gaat te ver, vindt Skin Solution, omdat het bedrijf door de betaalstop in de problemen komt. Skin Solution eiste daarom in kort geding dat DSW de facturen moet betalen. De rechter heeft deze vordering toegewezen.

03-12-2021 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Stimulans voor vrouwen

Al 33 jaar is Marianne van den Berg lid van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Onlangs trad ze af als secretaris, maar haar strijd gaat door. “Nog genoeg kwesties hebben extra stimulans nodig.”

03-12-2021 | door Frans van den Houdt

Paul Blokhuis (VWS): ijzeren voorraad tweeënhalve maand

Fabrikanten en groothandels moeten vanaf 1 juli 2022 een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aanhouden, heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Eerder was sprake van een termijn van vijf maanden.

03-12-2021 | door KNMP

Prestatie GDV

Al enige tijd wordt gesproken over de wenselijkheid van een abonnementssysteem op Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV, oftewel Baxter)-medicatie vanuit de openbare apotheek. De insteek van de KNMP is dat daarover valt te praten, maar als onderdeel van een herziening van de gehele bekostiging van de apotheek.

03-12-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Herregistratieplicht BIG-zorgverleners nog steeds uitgesteld

BIG-zorgverleners hoeven zich, in verband met de coronacrisis, nog steeds niet te laten herregistreren. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop de herregistratieplicht weer ingaat.

03-12-2021 | door KNMP
Back to top