Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pilstrip

Een van de grote ergernissen van reumapatiënten is dat verpakkingen zo zijn gemaakt dat ze de geneesmiddelen er helemaal niet of slechts na geklooi met gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en mesjes uit kunnen krijgen.

26-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Niet voor mij

Zeer bijzonder was dit jaar de griepvaccinatie bij de huisartsen. Onze apotheek ligt in een gezondheidscentrum met zes huisartsen en we waren voorbereid op deze dag. We deden een andere deur open in onze glazen wand en probeerden wachtenden voor de apotheek te scheiden van wachtenden voor de prik.

26-11-2021 | door Jaap Dik, apotheker te Vianen

Blokhuis lanceert plan van aanpak tegen studiedoping

Om het oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende geneesmiddelen door studenten te ontmoedigen, lanceert VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis een aantal acties. Voor het signaleren van afwijkend gebruik van ADHD-medicatie tijdens tentamen- of examenperiodes schakelt hij de hulp in van apothekers en apothekersassistenten.

17-11-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW47

Wat is de aanbevolen initiële behandeling bij deze COPD-patiënt?

24-11-2021 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nieuw stappenplan: start met SGLT-2-remmer

Starten met een SGLT-2-remmer is de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetespatiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

22-11-2021 | door PW

Nog weinig diabetespatiënten stoppen met medicatie

Het percentage patiënten met diabetes type 2 dat stopt met diabetesmiddelen is klein, terwijl een deel van deze patiënten zonder medicatie zou kunnen wanneer zij hun leefstijl blijvend veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

16-11-2021 | door PW

Middel met nieuw werkingsmechanisme bij zeldzame auto-immuunziektes

Voor de behandeling van granulomatose met polyangiitis (GPA, ziekte van Wegener) en microscopische polyangiitis (MPA) komt een nieuw middel met een nieuw werkingsmechanisme beschikbaar.

26-11-2021 | door PW

Eén-pil-per-dag bij 37% van hiv-verstrekkingen

Openbare apotheken verstrekten in 2020 ruim 215.000 keer een hiv-remmend geneesmiddel dat extramuraal werd toegepast. Ruim 80.000 van die verstrekkingen betrof een single tablet regimen (STR): één pil per dag met daarin drie of vier werkzame stoffen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-11-2021 | door SFK

Lage dosering rituximab bij RA effectief en veilig

Rituximab, al meer dan anderhalf decennium op de markt voor de behandeling van lymfoom, is ook geschikt voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Onderzoek door artsen van de Sint Maartenskliniek laat zien dat het inzetten van veel lagere doseringen rituximab bij RA effectief en veiliger is.

26-11-2021 | door Linda de Jonge

DAS-paspoort betrekt RA-patiënt bij sturing behandeling op ziekteactiviteit

Een goede behandeling van reumatoïde artritis (RA) is patiëntgericht en ziekteactiviteit-gestuurd. Nederlandse poliklinieken zijn daar inmiddels goed op ingericht. Het is nu belangrijk dat behandelaren daarover goede patiënteducatie aanbieden, zodat zij samen met patiënten behandelbeslissingen kunnen nemen. Daarvoor is de DAS-pas-strategie ontwikkeld.

26-11-2021 | door Marieke Spijk

’Dankzij parasieten beter begrip van afweersysteem’

Voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van betere vaccins tegen parasitaire infecties, zoals malaria, en geneesmiddelen tegen allergieën en inflammatoire ziektes, kreeg de Leidse hoogleraar Maria Yazdanbakhsh vorige maand de Spinozapremie. “Door parasitaire infecties te bestuderen, doen we ook op andere gebieden nieuwe ontdekkingen.”

26-11-2021 | door Linda de Jonge

Hoogste tijd om de potentie van de apotheker maximaal te ontsluiten

De potentie van de apotheker als medicatiespecialist wordt op dit moment nog onvoldoende benut binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Promotieonderzoek van Jeroen van de Pol toont aan dat hij maar beperkt in staat is de beschikbare tijd te besteden aan farmaceutische patiëntenzorg (FPZ), terwijl patiënten dit wel belangrijk vinden. Te denken valt onder meer aan voorschrijven door de apotheker bij kleine kwalen en point of care-testing.

26-11-2021 | door Jeroen van de Pol

Nieuwere middelen tegen migraine zijn minder effectief

De nieuwe migrainemiddelen lasmiditan, rimegepant en ubrogepant zijn geassocieerd met een lagere effectiviteit dan de triptanen. Lasmiditan had het grootste risico op bijwerkingen. Bepaalde triptanen hadden een grotere kans op bijwerkingen dan rimegepant en ubrogepant.

26-11-2021 | door Linda de Graaf

Openbaar apothekers minderen geneesmiddelen bij overbehandeling diabetes

Bij patiënten met diabetes type 2 en een hoog risico op hypoglykemie is het van belang mogelijke overbehandeling en problemen met medicatiegebruik te verminderen. Een haalbaarheidsstudie – onderdeel van het DISCARDt-onderzoeksproject – laat zien dat een gerichte medicatiebeoordeling door openbaar apothekers hiervoor geschikt is. Veertien apothekers includeerden bijna honderd diabetespatiënten.

26-11-2021 | door Mette Heringa, Gert Baas, Stijn Crutzen, Katja Taxis en Petra Denig

Zichtbaar voor patiënten

Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”

26-11-2021 | door Edwin Bos

Regie in de regio

Eerder deze maand mocht ik aanschuiven bij de regionale bestuurderstraining die de KNMP mogelijk heeft gemaakt. Tijdens de eerste dag werden bestuurders uit diverse regio’s geïnformeerd over landelijke ontwikkeling, multidisciplinaire samenwerking, de tragedy of the commons en de langzame, maar onomkeerbare transitie van patient-based naar population-based bekostiging.

26-11-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

KNMP-brochure over vergoeding apotheekzorg 2022 per zorgverzekering

Opnieuw stelt de KNMP een brochure beschikbaar die inzicht geeft in hoe zorgverzekeraars omgaan met de vergoeding van apotheekzorg. Apothekers kunnen de brochure kosteloos bestellen bij de KNMP. Ook is deze als download beschikbaar.

26-11-2021 | door KNMP

Rondetafeldiscussie landelijk opererende internetapotheken

KNMP-leden kunnen maandag 29 november online een rondetafeldiscussie volgen over landelijk opererende internetapotheken. Tijdens de sessie, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, gaan apothekers en vertegenwoordigers van internetapotheken in gesprek over de opkomst van internetapotheken.

26-11-2021 | door KNMP
Back to top