Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Sint-janskruid is een lieflijk plantje, maar je moet het niet nuttigen. De afgelopen jaren hebben we regelmatig artikelen gepubliceerd van Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over sint-janskruid in kruidenpreparaten. De rode waarschuwingsdraad was steeds: het plantje is minder onschuldig dan het eruit ziet.
In 2019 werd een zorgmedewerker ontslagen omdat de overdrachtslijst, gebruikt als boodschappenlijstje, in een winkelwagentje was gevonden. Heel Nederland had een mening. “Schande, terecht ontslagen”, werd gezegd. Maar ik had medelijden.
Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.
Is genotypering nuttig bij patiënten die geneesmiddelen gebruiken die door CYP3A4 of CYP1A2 worden gemetaboliseerd?
Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Rond de jaarwisseling 2020-2021 wisselde 5,3% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern, evenveel als een jaar eerder. Zonder de overname van enkele verzekeraarslabels door VGZ zou het wisselpercentage lager uitkomen, op 4,6%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Een nieuw, online submissie- en peer review-systeem voor manuscripten, aanpassingen aan de website en daarbovenop een lustrumjaar: het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) heeft auteurs en lezers veel nieuws te bieden. “Het platform is open access en daardoor voor elke apotheker – van jong tot oud – toegankelijk.”
Statistici zijn er maar druk mee: het analyseren van onderzoeksdata uit geneesmiddelstudies. Daarnaast ontwerpen ze ook de nodige methodologie en richtlijnen. Biostatisticus prof. dr. Kit Roes doet uit de doeken hoe zij dit aanpakken, voor welke uitdagingen ze staan en geeft tips waar op te letten bij wetenschappelijk onderzoek. “Voor je het weet ben je jaren bezig met zo’n richtlijn en haalt de ontwikkeling je in.”
Alle aiossen ziekenhuisfarmacie moeten tijdens de opleiding het uitgevoerde onderzoek (inter)nationaal publiceren alvorens geregistreerd te kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 67% dit ook daadwerkelijk doet. “De resterende groep stimuleren we graag met een aantal suggesties om ook te publiceren in onder meer het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.”
Overweeg triple-therapie bij een indicatie voor inhalatiecorticosteroïden en bij gebruik van twee langwerkende luchtwegverwijders. Dit geeft huisartsengenootschap NHG aan in de nieuwe NHG-Standaard COPD. Ook is de rol van de apotheker duidelijker beschreven: naast het geven van inhalatie-instructies ligt er een taak in het oplossen van farmacotherapeutische problemen.
Patiënten met een moslimachtergrond stellen het erg op prijs wanneer de apotheek tijdens de ramadan interesse toont en meedenkt over het medicatiegebruik. Service Apotheken de Poort en de Grebbe in Bergen op Zoom sluiten zich daarom ook dit jaar weer aan bij het zorgthema ‘ramadan’.
Coronavaccins zijn schaars en mogen dus absoluut niet worden verspild. Rianne Schrijver zorgt er dagelijks voor dat dit niet gebeurt. “Heel bijzonder bij deze historische operatie betrokken te zijn.”
Apothekers kunnen tot 1 juli commentaar indienen op een herziene norm voor elektronische uitwisseling van recept- en verstrekkingsberichten. Dat meldt de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).
De KNMP stelt informatiematerialen over corona-zelftesten beschikbaar voor openbaar apothekers. Deze informatiematerialen kunnen apothekers inzetten bij het verstrekken van corona-zelftesten.
Van oudsher wordt de KNMP door velen gezien als een vereniging voor openbaar apothekers, met daarnaast een relatief kleine groep apothekers met een functie elders. Het belang van de functie elders wordt voor apothekers steeds belangrijker. Zo hebben de GGD’en van Gelderland-Zuid en Overijssel onlangs een apotheker aangesteld als vaccinatiecoördinator.
Ruim vijfhonderd collega’s zetten zich vrijwillig in voor een van de besturen, commissies en raden van de KNMP-vereniging. Zo ook Joep van den Dries, onder meer lid van de Commissie Functioneren Openbaar Apotheker (CFOA), waar sinds kort een vacature openstaat. De leden van deze commissie dragen zorg voor apothekers die kampen met disfunctioneren.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad