Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW15

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Geel bloempje

Sint-janskruid is een lieflijk plantje, maar je moet het niet nuttigen. De afgelopen jaren hebben we regelmatig artikelen gepubliceerd van Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over sint-janskruid in kruidenpreparaten. De rode waarschuwingsdraad was steeds: het plantje is minder onschuldig dan het eruit ziet.

16-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Voorstelbaar

In 2019 werd een zorgmedewerker ontslagen omdat de overdrachtslijst, gebruikt als boodschappenlijstje, in een winkelwagentje was gevonden. Heel Nederland had een mening. “Schande, terecht ontslagen”, werd gezegd. Maar ik had medelijden.

16-04-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Rechter: terecht boetes voor groothandel zonder vergunning

Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.

08-04-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW15

Is genotypering nuttig bij patiënten die geneesmiddelen gebruiken die door CYP3A4 of CYP1A2 worden gemetaboliseerd?

14-04-2021 | door Marga Nijenhuis, wetenschappelijk medewerker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline

Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

07-04-2021 | door PW

Opnieuw wisselt 5,3% van zorgverzekeraar

Rond de jaarwisseling 2020-2021 wisselde 5,3% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern, evenveel als een jaar eerder. Zonder de overname van enkele verzekeraarslabels door VGZ zou het wisselpercentage lager uitkomen, op 4,6%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-04-2021 | door SFK

Online peer review-systeem professionaliseert NPFO

Een nieuw, online submissie- en peer review-systeem voor manuscripten, aanpassingen aan de website en daarbovenop een lustrumjaar: het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) heeft auteurs en lezers veel nieuws te bieden. “Het platform is open access en daardoor voor elke apotheker – van jong tot oud – toegankelijk.”

16-04-2021 | door Maarke Roelofs

‘Hardcore modelleren met een stukje wiskunde’

Statistici zijn er maar druk mee: het analyseren van onderzoeksdata uit geneesmiddelstudies. Daarnaast ontwerpen ze ook de nodige methodologie en richtlijnen. Biostatisticus prof. dr. Kit Roes doet uit de doeken hoe zij dit aanpakken, voor welke uitdagingen ze staan en geeft tips waar op te letten bij wetenschappelijk onderzoek. “Voor je het weet ben je jaren bezig met zo’n richtlijn en haalt de ontwikkeling je in.”

16-04-2020 | door Maarke Roelofs

Publicatie aios ziekenhuisfarmacie win-winsituatie auteur en lezer

Alle aiossen ziekenhuisfarmacie moeten tijdens de opleiding het uitgevoerde onderzoek (inter)nationaal publiceren alvorens geregistreerd te kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 67% dit ook daadwerkelijk doet. “De resterende groep stimuleren we graag met een aantal suggesties om ook te publiceren in onder meer het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.”

16-04-2021 | door Paola Mian, Patricia van den Bemt, Bart van den Bemt en Loes Visser

NHG-Standaard COPD vernieuwd: apotheek krijgt duidelijke rol in patiëntbegeleiding

Overweeg triple-therapie bij een indicatie voor inhalatiecorticosteroïden en bij gebruik van twee langwerkende luchtwegverwijders. Dit geeft huisartsen­genootschap NHG aan in de nieuwe NHG-Standaard COPD. Ook is de rol van de apotheker duidelijker beschreven: naast het geven van inhalatie-instructies ligt er een taak in het oplossen van farmacotherapeutische problemen.

16-04-2021 | door Erik van der Meijs en Job F.M. van Boven

Ramadan: denk mee over medicijngebruik

Patiënten met een moslimachtergrond stellen het erg op prijs wanneer de apotheek tijdens de ramadan interesse toont en meedenkt over het medicatiegebruik. Service Apotheken de Poort en de Grebbe in Bergen op Zoom sluiten zich daarom ook dit jaar weer aan bij het zorgthema ‘ramadan’.

16-04-2021 | door Linda de Jonge, Lennie Huysmans en Matheus Arts

Verspilling vaccins tegengaan

Coronavaccins zijn schaars en mogen dus absoluut niet worden verspild. Rianne Schrijver zorgt er dagelijks voor dat dit niet gebeurt. “Heel bijzonder bij deze historische operatie betrokken te zijn.”

16-04-2021 | door Frans van den Houdt

Openbare commentaarronde herziene norm van digitaal receptenverkeer

Apothekers kunnen tot 1 juli commentaar indienen op een herziene norm voor elektronische uitwisseling van recept- en verstrekkingsberichten. Dat meldt de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

16-04-2021 | door KNMP

Informatiematerialen over corona-zelftesten beschikbaar

De KNMP stelt informatiematerialen over corona-zelftesten beschikbaar voor openbaar apothekers. Deze informatiematerialen kunnen apothekers inzetten bij het verstrekken van corona-zelftesten.

16-04-2021 | door KNMP

‘Functie elders’

Van oudsher wordt de KNMP door velen gezien als een vereniging voor openbaar apothekers, met daarnaast een relatief kleine groep apothekers met een functie elders. Het belang van de functie elders wordt voor apothekers steeds belangrijker. Zo hebben de GGD’en van Gelderland-Zuid en Overijssel onlangs een apotheker aangesteld als vaccinatiecoördinator.

16-04-2021 | door Nicole Hunfeld, bestuurder KNMP

Vele apothekers kunnen een steentje bijdragen

Ruim vijfhonderd collega’s zetten zich vrijwillig in voor een van de besturen, commissies en raden van de KNMP-vereniging. Zo ook Joep van den Dries, onder meer lid van de Commissie Functioneren Openbaar Apotheker (CFOA), waar sinds kort een vacature openstaat. De leden van deze commissie dragen zorg voor apothekers die kampen met disfunctioneren.

16-04-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top