Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw wisselt 5,3% van zorgverzekeraar

Drie van de vier grootste concerns zien aandeel afnemen, alleen VGZ stijgt

PW15 - 16-04-2021 | door SFK
Rond de jaarwisseling 2020-2021 wisselde 5,3% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern, evenveel als een jaar eerder. Zonder de overname van enkele verzekeraarslabels door VGZ zou het wisselpercentage lager uitkomen, op 4,6%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De SFK telde in het eerste kwartaal van 2021 bijna 7 miljoen geneesmiddelgebruikers. Voor 366.000 van hen (5,3%) declareerde de apotheek bij een ander verzekeraarsconcern dan de laatste declaratie van 2020.

De meeste wisselaars – ongeveer 50.000 – verruilden het concern Caresq voor VGZ. Dit komt vooral doordat VGZ begin 2021 een aantal labels (Iptiq: Promovendum, National Academic en Besured) overnam van Caresq. De SFK ziet deze overgang ook als een concernwisseling, ondanks dat de verzekerden niet zelf actief overstapten. Zonder deze wisselaars komt het overstappercentage in 2021 lager uit, op ongeveer 4,6%.

Jong en gezond

Alleen rond de jaarwisseling mogen verzekerden van zorgverzekeraar wisselen. Vektis meldde begin 2021 een overstappercentage van 6,5%. Anders dan Vektis heeft de SFK niet alle verzekerden in beeld, maar alleen geneesmiddelgebruikers. De SFK ziet vooral jonge volwassenen van verzekeraarsconcern veranderen: ongeveer een op de acht geneesmiddelgebruikers in de leeftijd van 21 t/m 30 wisselde begin 2021 van zorgverzekeraar, terwijl dat voor 70-plussers een op de vijftig gebruikers was. Verder hadden overstappers in iedere leeftijdscategorie gemiddeld lagere geneesmiddeluitgaven dan niet-overstappers.

Landelijk had Zilveren Kruis wederom het grootste marktaandeel onder geneesmiddelgebruikers: 26,9%. Van de vier grote concerns zag alleen de nummer twee VGZ het marktaandeel in 2021 toenemen: met 1,8 procentpunt tot 24,9%, vooral vanwege de eerder genoemde overname. CZ en Menzis hadden een aandeel van respectievelijk 21,0% en 12,5%.

In de meeste regio’s zijn de vroegere ziekenfondsen nog steeds te herkennen in de dominante zorgverzekeraar, maar het aandeel van de grootste verzekeraar verschilt regionaal sterk. In Friesland was Zilveren Kruis het grootst (72%), terwijl in de regio Haaglanden de grootste verzekeraar – VGZ – een aandeel van 24% had. Bovendien was in 2020 CZ hier nog de grootste.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

Back to top