Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW20

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Scheikunde

Epidemieën teisteren Europa, heet het hoofdstuk. Het gaat over de pest, over cholera, syfilis, de pokken, kinkhoest, difterie, tyfus, longontsteking, tuberculose. “Rond 1870 was de gemiddelde leeftijd in Europa en de Verenigde Staten slechts 36 jaar”, schrijft Piet Pijper in zijn indrukwekkende, ruim 550 pagina’s tellende populair wetenschappelijke boek ‘Schatgravers en Scheppers, verhalen over de ontdekkers en makers van geneesmiddelen’.

15-05-2020 | door Frans van den Houdt

COVID-19

Met grote bewondering zie ook ik de enorme inspanningen in de zorg voor grote aantallen patiënten met COVID-19. Het voelt raar om zelf verplicht thuis te werken en niet direct een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het virus. Ik werd dan ook bevangen door het gevoel: bijwerkingen zijn nu toch maar bijzaak? Er zijn veel belangrijkere problemen?

15-05-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Advies IGJ: testen op corona alleen via arts

Iedereen die in aanmerking wil komen voor een test op het coronavirus moet contact opnemen met een arts, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, huisarts of een arts bij de GGD. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt in te zullen grijpen bij de verkoop van corona-sneltesten.

07-05-2020 | door PW

Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

De Opwijrda-prijs 2019 is toegekend aan Valeria Agamennone en Remco Kort voor hun artikel over probiotica. De PRISMA-publicatieprijs gaat dit jaar naar Sanne Verdoorn voor haar artikel over medicatiebeoordelingen. De prijzen zijn vanwege de coronacrisis op een alternatieve manier uitgereikt.

14-05-2020 | door Maarke Roelofs

Herexamen 2020 PW20

Welke dosis is onjuist bij de behandeling van een urineweginfectie?

13-05-2020 | door Marika de Hoop-Sommen, GIC en Kinderformularium

Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

Ruim 50% van de patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen ervaart tenminste één bijwerking bij een biological. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

07-05-2020 | door PW

Vergunning medicijnen met ranitidine uit voorzorg opgeschort

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA raadt uit voorzorg opschorting aan van de handelsvergunning van alle geneesmiddelen die ranitidine bevatten vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden N-nitrosodimethylamine (NDMA).

14-05-2020 | door PW

Minder PrEP-pillen via Nederlandse apotheken

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim vijfduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, ruim tweeduizend personen meer dan in 2018. Het aantal verstrekkingen door apotheken neemt sinds augustus 2019 echter af. Toen startte een landelijke regeling waarbinnen PrEP-medicatie ook door GGD’en wordt verstrekt. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-05-2020 | door SFK

Snel opsporen en behandelen beste aanpak transmissie soa

Steeds meer mensen laten zich testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, waardoor behande- ling snel kan starten en minder overdracht plaatsvindt. Zo is het aantal hiv-besmettingen flink gedaald. En dat kan volgens hoogleraar Jan van Bergen nog verder omlaag, door het inzetten van PrEP bij mensen at risk. Niet alleen door de GGD, ook door zorgverleners in de eerste lijn, stelt hij. Veelvuldig testen op chlamydia en mycoplasma lijkt minder hard nodig.

15-05-2020 | door Cindy Reinders

Beter management noodzakelijk van rectale chlamydia bij vrouwen

Bij vrouwen worden rectale chlamydia-infecties vaak onderbehandeld omdat onder hen maar weinig rectaal wordt getest. Mogelijk leidt dit tot verdere verspreiding naar een partner of de vaginale lichaamslocatie van de vrouw zelf, met alle gevolgen van dien. “We hopen dat ons FemCure-onderzoek bijdraagt aan een beter management van rectale chlamydia in de soa-bestrijding in Nederland.”

15-05-2020 | door Frans van den Houdt

A night with venus, a lifetime with mercury

Seksueel overdraagbare ziekten als syfilis wel, die volgens de overlevering door scheepsgenoten van Columbus eind vijftiende eeuw naar Europa werden gebracht. “In die vroege jaren was er letterlijk geen kruid tegen de ziekte gewassen.”

15-05-2020 | door Kees Baggerman

‘PrEP heeft me bevrijd van angst’

Dankzij pre-expositie-profylaxe (PrEP) heeft Sebastiaan Verboeket geen angst meer hiv te krijgen of anderen te infecteren. Hij vindt dat zorgverzekeraars de hiv-preventiepil moeten vergoeden. “Met deze pil kunnen we hiv de wereld uit krijgen.”

15-05-2020 | door Edwin Bos

Zelfgebruik podofyllotoxine leidt tot klachten op gezonde huid

Podofyllotoxine aanstipvloeistof is eerste keus bij medicamenteuze behandeling van anogenitale wratten. Patiënten moeten deze vloeistof zelf aanbrengen, maar ondanks de gebruiksinstructie lijken hier risico’s aan te zitten. Bijwerkingencentrum Lareb ontving vijf meldingen van klachten op de gezonde huid rondom de wratten bij gebruik van podofyllotoxine aanstipvloeistof.

15-05-2020 | door Leàn Rolfes en Ellen Ederveen

PrEP via ggd verstoort markt

Het gesubsidieerd verstrekken van PrEP door de GGD is oneerlijke concurrentie voor openbaar apo- thekers, betoogt Hana Softić, voorzitter van Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA). Ook betreurt zij dat de GGD geen afleverinformatie verstrekt aan de eigen apotheek.

15-05-2020 | door Hana Softić

Kennis van hiv-preventiepil van belang in eerste lijn

Om bij te dragen aan het verder terugdringen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) heeft het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, in opdracht van Soa Aids Nederland, zeer breed FTO-materiaal ontwikkeld voor de eerste lijn. Huisartsen en apothekers kunnen vooraf een selectie maken uit de verschillende onderdelen: van oriëntatie tot preventie met PrEP en beleid bij soa’s.

15-05-2020 | door Cindy Reinders

Grootschalige vertrekking PrEP reduceert hiv tot 0

De profylaxe PrEP moet voor iedereen beschikbaar komen die een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie, vindt Elske Hoornenborg van de GGD Amsterdam, omdat inmiddels vaststaat dat het middel effectief is in het voorkomen van een dergelijke infectie. Uiteindelijk doel van grootschalige PrEP-verstrekking is het aantal hiv- infecties in Nederland terug te brengen naar 0.

15-05-2020 | door Frans van den Houdt

Geen Aruba maar thuis in Drenthe

Haar buitenlandavontuur viel door de coronacrisis in het water, maar ziekenhuisapotheker Corinne Zon- dag laat zich niet uit het veld slaan en biedt nu in Nederland haar diensten aan. “Ik ben nu oproepkracht voor het Rode Kruis.”

15-05-2020 | door Frans van den Houdt

IGJ: tijdelijke aanpassing voorwaarden collegiaal doorleveren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft tot 1 juli de voorwaarden gewijzigd voor het collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers. Dit blijkt uit een publicatie op de website van de IGJ.

15-05-2020 | door KNMP

KNMP is verheugd over vervolgstap tegengaan tekorten

De KNMP is verheugd over de vervolgstap van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om geneesmiddelentekorten tegen te gaan. Eind vorig jaar pleitte VWS voor extra voorraden van geneesmiddelen.

15-05-2020 | door KNMP

DLW’s

In de gezondheidszorg zijn we gewend om zaken af te korten, het liefst in drie letters. Soms komt er een combinatie voorbij waarvan je denkt: wat is dit nu weer? Bij dezen introduceer ik er ook één: de DLW’s. De Districts Leden Webinars, die de komende tijd in de plaats komen van onze vertrouwde DLB’s.

15-05-2020 | door Aris Prins,voorzitter KNMP

Districtswebinars: online best practices uitwisselen

De kwaliteitsstandaard Overdracht van medicatiegegevens in de keten staat centraal tijdens de district- sledenbijeenkomsten, die vanwege de coronacrisis online plaatsvinden. De KNMP-medewerkers die de webinars tussen 19 mei en 17 juni begeleiden, kijken ook uit naar een ander soort overdracht. “Via de chat hopen we veel interactie te bereiken.”

15-05-2020 | door KNMP
Back to top