Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 31/32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gapen

De gaper is een typisch Nederlands verschijnsel, schreef historicus en gaperkenner Peter van den Hooff in het jubileum-PW van 10 maart 2017. Zo ook de discussie die er onlangs in ongekende hevigheid over losbrandde, zou ik eraan willen toevoegen.

31-07-2020 | door Frans van den Houdt

Zelfzorg

Dagelijks word ik overspoeld met allerlei corona-updates. Niet alleen in het nieuws, maar ook per e-mail ontvang ik regelmatig berichten van restaurants, theaters of afzenders waarvan ik niet eens wist dat ik me ooit heb aangemeld voor een nieuwsbrief. Vanuit de apotheek sturen we weliswaar geen nieuwsbrieven, maar we evalueren regelmatig hoe we omgaan met alle maatregelen. Wat is noodzakelijk en waar schieten we wellicht ons doel voorbij?

31-07-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Rechter: declareren magistrale bereiding toegestaan

Apothekers mogen een magistrale bereiding declareren waarvan een gelijkwaardig geregistreerd geneesmiddel op de markt is. Dit volgt uit de einduitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vroeg beter te motiveren waarom apothekers meer ruimte krijgen om te declareren.

22-07-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW31/32

Welk van onderstaande beweringen is NIET juist?

29-07-2020 | door Rik Wagenaar (Laboratorium der Nederlandse Apothekers)

Apotheek krijgt waarschuwing voor onjuist declareren

Voor het onjuist declareren van een poliklinische medicijncheck heeft Poliklinische Apotheken Midden-Brabant een waarschuwing gekregen. De apotheek voerde niet in alle gevallen een gesprek met patiënten, wat wel een voorwaarde is om te mogen declareren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

17-07-2020 | door PW

Deens Abacus Medicine neemt Pluripharm Groep over

Abacus Medicine, een Deense geneesmiddelenleverancier, heeft de farmaceutische groothandel Pluripharm Groep overgenomen. Oud-KNMP-directeur Léon Tinke is benoemd tot ceo van Pluripharm, dat onder haar eigen naam blijft opereren.

13-07-2020 | door PW

Twee hybride middelen met positief advies chmp

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handelsvergunningen voor twee hybride middelen: coffeïnecitraat (Gencebok) en methylthioninechloride (Me­thylthioninechloride Cosmo).

30-07-2020 | door PW

Vijf keer meer vrouwen dan mannen aan schildklierpil

In het algemeen gebruiken meer vrouwen geneesmiddelen dan mannen. Bij vrouwen van 25 tot 65 jaar komt dat verschil het meest tot uitdrukking bij de schildklierhormonen, zoals levothyroxine, die door vijf keer meer vrouwen dan mannen worden gebruikt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

31-07-2020 | door SFK

‘Als patiënten goede zorg krijgen, kijken ze door je kleur heen’

Ook zwarte apothekers hebben te maken met racisme, zowel tijdens de opleiding als bij hun werk in de openbare apotheek. Mensen maken kwetsende opmerkingen die bij de ontvanger hard aankomen. Het is nu tijd voor concrete maatregelen. “Luister en toon begrip, in plaats van het zo gemakkelijk weg te moffelen.”.

31-07-2020 | door Frans van den Houdt

Nieuw licht op kinetiek paracetamol bij zwangerschap

Om tot wetenschappelijk onderbouwde doseervoorschriften te komen voor paracetamol voor zwangere vrouwen, zijn farmacokinetische studies nodig. Geavanceerde technieken zoals fysiologisch-gebaseerd farmacokinetische (PBPK) modelleren kunnen daarbij uitkomst bieden. In haar proefschrift stelt Paola Mian dat deze modellen verschillende paracetamolconcentraties voorspellen.

31-07-2020 | door Paola Mian

Liraglutide verlaagt het BMI bij obesitas

Bij adolescenten met obesitas leidt het gebruik van liraglutide plus leefstijlinterventies tot een grotere afname van het BMI dan alleen leefstijl­adviezen.

31-07-2020 | door PW

Lemborexant verkort tijd tot in slaap vallen

Lemborexant verkort het begin van de slaap en vergroot de slaapduur, ook in de tweede helft van de nacht, vergeleken met zowel placebo als zolpidem. De uitkomsten werden objectief gemeten met polysomnografie. Lemborexant werd ook goed verdragen.

31-07-2020 | door Linda de Graaf

‘Ben je snel van het coronavirus af, komt er nog even een hartinfarct achteraan’

Dat relatief milde COVID-19-verschijnselen kunnen uitmonden in een hartinfarct en hartstilstand, ondervond ziekenhuisapotheker Michiel Damhof. Na een droog kuchje, een verkoudheid en een zevendaagse quarantaine zakte hij zes weken later tijdens het hardlopen in elkaar. “Was niemand in de buurt geweest om snel te helpen, dan had ik het niet overleefd.”

31-07-2020 | door Frans van den Houdt

Nieuwe strategie nodig tegen dure middelen

Om geneesmiddelen betaalbaar te houden zijn nieuwe strategieën nodig, waarbij zowel voorschrijvers als patiënten betrokken moeten worden, betoogt Pieter Knoester. “Een nieuwe aanpak vraagt onder andere mandaat, snelheid van handelen en ook durf om keuzes te maken.”

31-07-2020 | door Pieter Knoester

Dalspiegel abirateron voorspelt effect therapie

Ongeveer 40% van de patiënten met gemeta­s­taseerde castratieresistent prostaatkanker die het geneesmiddel abirateronacetaat gebruiken heeft een dalspiegel <8,4 ng/mL. Deze groep patiënten heeft een langere tijd tot klinische progressie dan patiënten met een lage dalspiegel (16,9 maanden versus 6,1 maanden), blijkt uit promotie­ onderzoek van Merel van Nuland.

31-07-2020 | door Merel van Nuland

Farmacie komt samen met justitie

Apotheker-toxicoloog Rogier van der Hulst onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut de oorzaak van verdachte sterfgevallen. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie onrecht tegen te gaan.

31-07-2020 | door Maarke Roelofs

Tweede Golf

Erasmus MC draait weer als vanouds. De vakantieperiode is begonnen en iedereen kan hopelijk bijkomen van drukke coronamaanden. Ondertussen gaat het testen gewoon door: bij klachten bellen medewerkers de coronalijn van het ziekenhuis en meestal kun je direct terecht. Tot nu toe hebben we in de apotheek gelukkig weinig coronapositieve medewerkers gehad.

31-07-2020 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

Apothekers ervaren meer regeldruk

Apothekers ervaren meer regeldruk. Dit blijkt uit het eindrapport van het actieplan ‘(Ont)Regel de Zorg’ dat de bewindspersonen van het ministerie van VWS naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

31-07-2020 | door KNMP

KNMP gaat onderzoek doen naar paracetamol

Het Laboratorium Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP gaat onderzoek doen naar paracetamol. Dit gebeurt na diverse mediaberichten, waarin een bepaald productieproces van paracetamol wordt gerelateerd aan de aanwezigheid van een kankerverwekkende stof.

31-07-2020 | door KNMP
Back to top