Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 29/30

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Crisiszorg

Propofol - tijdens de coronacrisis veelvuldig genoemd als onmisbaar op de intensive care en onderwerp van een artikel in dit PW - waar kenden we dat ook alweer van? Toen ik de naam Michael Jackson voorbij hoorde komen wist ik het weer: de King of pop stierf 11 jaar geleden aan een overdosis propofol, na er al enige tijd aan verslaafd te zijn geweest.

17-07-2020 | door Frans van den Houdt

Snelkookpan

De regels zijn versoepeld. Maar voor alles weer ‘normaal’ is moet er een vaccin zijn, hoor je steeds. De inspanningen en haast om vaccins te ontwikkelen zijn groot. Alles gaat in een snelkookpan. Eventuele vaccins zullen versneld worden geregistreerd, geproduceerd en gebruikt.

17-07-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

IJzeren medicijnvoorraad over twee jaar verplicht

Groothandels en leveranciers moeten uiterlijk op 1 juli 2022 een ijzeren voorraad geneesmiddelen hebben van vijf maanden. Vanaf dat moment gaat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierop toezien. Dat schrijft minister Martin van Rijn van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

08-07-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW29/30

Wat is het middel van eerste keus bij patiënten met depressieve klachten en een korte levensverwachting?

15-07-2020 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

Zorgverleners ervaren bijwerkingen Qutenza-pleister

Door onvoldoende beschermingsmaatregelen kunnen zorgverleners die patiënten behandelen met Qutenza-pleisters (capsaïcine) te maken krijgen met bijwerkingen. Dat blijkt uit 24 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

06-07-2020 | door PW

Dwanglicentie bij hoge prijzen per geval bekijken

Een dwanglicentie kan een effectief instrument zijn bij het bestrijden van hoge medicijnprijzen, maar per geval moeten de belangen zorgvuldig worden afgewogen. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

03-07-2020 | door PW

Eerste triple-therapie tegen cystische fibrose

Een eerste triple-therapie voor de behandeling van cystische fibrose (taai­slijmziekte) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) goedkeuring ontvangen voor een handelsvergunning. De therapie, bestaande uit een combinatie van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio), zorgt voor een verhoging van het cystische fibrose transmembraanconductieregulator (CFTR)- eiwit en verbetert zijn functie.

17-07-2020 | door PW

Inmiddels ongeveer 7000 HCV-patiënten behandeld

Van de naar schatting 23.000 tot 28.000 mensen met chronische HCV in Nederland zijn er zevenduizend behandeld met een nieuwe generatie HCV-remmer. Aanvankelijk bestond de therapie uit een combinatie van enkelvoudige middelen; momenteel worden vrijwel alleen nog maar vaste combinaties van HCV-middelen toegepast. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-07-2020 | door SFK

Inzet LMWH in eerste lijn plausibel bij COVID-19

Om ziekenhuisopnames en trombotische complicaties te voorkomen, kunnen huisartsen preventieve antistolling overwegen bij bedlegerige patiënten met COVID-19 én een reeds verhoogd risico op trombose. “We zijn daarmee in de NHG-Leidraad aan de veilige kant gaan zitten”, zegt medeauteur Geert-Jan Geersing. Omdat specifiek onderzoek ontbreekt, maar longembolieën wel vaker voorkomen dan bij andere infectieziekten.

17-07-2020 | door Cindy Reinders

Coronapandemie beïnvloedt kwaliteit farmaceutische patiëntenzorg

De coronapandemie heeft impact op zowel de distributie van geneesmiddelen als op de farmaceutische patiëntenzorg, blijkt uit een online enquête van UPPER. Aanpassingen in het uitgifteproces zijn vooral gericht op het verminderen van patiëntencontact. Aanvullende voorlichtingsmaterialen, zoals animatievideo’s, kunnen de begeleiding door de apotheker niet volledig vervangen.

13-07-2020 | door Ellen Koster, Daphne Philbert en Marcel Bouvy

Hitte: overweeg tijdelijk stoppen of dosisverlaging

Om uitdroging of oververhitting te voorkomen kan het bij aanhoudend hoge temperaturen nodig zijn om het gebruik van bepaalde geneesmiddelen tijdelijk te staken of de dosering te halveren. Met een nieuwe FTO-module kunnen huis­artsen en apothekers hierover afspraken maken en stilstaan bij middelen zoals lithium, die risicovol zijn wanneer sprake is van (dreigende) dehydratie.

17-07-2020 | door Cindy Reinders

Dried blood spot: analytisch robuust, klinisch betrouwbaar

Veel ziekenhuizen hebben het of zijn ermee bezig: een microsampling-methode. Een voorbeeld is dried blood spot (DBS), waarmee patiënten thuis een bloedmonster kunnen afnemen met een vingerprik. In zijn proefschrift beschrijft apotheker Herman Veenhof de drie stappen die nodig zijn om succesvol DBS-thuismonitoring voor therapeutic drug monitoring (TDM) te implementeren in de patiëntenzorg.

17-07-2020 | door Herman Veenhof

De kracht van zacht: emotionele intelligentie steeds crucialer

Om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van werkdruk en hen te helpen deze aan te pakken, zijn twee (openbaar) apothekers, een ziekenhuisapotheker en een bedrijfskundige gestart met platform InnerConnect. “Gezien het toenemend aantal klachten van overspannenheid en burn-out onder zorg­verleners is het belangrijk dat zij werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

17-07-2020 | door Rianne Schrijver, Marlies Schippers, Carolien Wierda en Marieke Liem-Moolenaar

Garantie dat voorraad propofol op peil blijft

Ten tijde van corona zagen zorgverleners de voorraad propofol, nodig voor COVID-19-patiënten op de intensive care, hard slinken. Snelle en intense samenwerking van onder meer Tiofarma, ziekenhuisapothekers, grondstofproducent Ofichem en Apotheek A15 maakt het nu mogelijk in dergelijke nood­situaties iedere dag een voorraad propofol te produceren. Het initiatief laat zien dat volledige medicijnproductie in Nederland geen utopie is.

17-07-2020 | door Herman Vromans en Thijs Rooimans

Al direct een melding ‘masker 19’

Een ‘Masker 19’-melding liet Suzette van de Schootbrugge achter met een onbevredigend gevoel. Ze vindt het enerzijds goed dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aankloppen bij een laagdrempe­lige apotheker. “Maar aan de andere kant: wij zijn hier niet voor opgeleid.”

17-07-2020 | door Annemiek Veelenturf

Gratis publieksmateriaal ‘Medicijnen mee op reis?’

De KNMP stelt in verband met de vakantietijd nieuw publieksmateriaal gratis beschikbaar voor KNMP-leden. Het gaat om een folder en een poster over ‘Medicijnen mee op reis?’ Apothekers en apotheekteams kunnen de patiënt zo nog beter informeren over hoe zij zonder zorgen reizen met geneesmiddelen.

17-07-2020 | door KNMP

CBG: veiligheid paracetamol staat niet ter discussie

De veiligheid van paracetamol staat niet ter discussie. Dit stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een reactie op publicaties van NRC en Zembla. De publicaties leggen een verband tussen de productie van paracetamol en de aanwezigheid van een kankerverwekkend middel.

17-07-2020 | door KNMP

Ministers van medische zorg

Per 9 juli heten we in dit jaar onze derde minister van Medische Zorg welkom. Na het vertrek van Bruno Bruins en de gewaardeerde invalbeurt van Martin van Rijn neemt nu Tamara van Ark het roer over. Deze ervaren politica krijgt bij de start van het zomerreces gelegenheid zich in te werken in de grote dossiers die spelen in ons werkveld.

17-07-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top