Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW15

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Faxloos

Telefacsimile is een communicatiemiddel, lees ik op Wikipedia. Goh! “De naam kan via het Griekse woord τήλε (tèle), wat ver betekent, en het begrip facsimile worden herleid tot ‘replica op afstand’. De digitale fax is in Japan ontwikkeld, parallel met de ontwikkeling van de telex in de westerse wereld. Fax is de naam van het communicatiemiddel, maar ook van het daarvoor benodigde apparaat en een ontvangen bericht.”

12-04-2019 | door Frans van den Houdt

Discriminatie

Er zijn allerlei producten, al dan niet op recept te verkrijgen, die ‘iets doen’ in het lichaam. Oftewel die ‘werkzame stoffen’ bevatten. Als te verwachten is dat het doet wat je wilt, kan het ook iets doen wat je niet wilt. Oftewel: werking is onlosmakelijk verbonden met mogelijke bijwerkingen.

12-04-2019 | door Agnes Kant

Wetswijzing: tuchtrechter kan beroepsverbod opleggen

Tuchtrechters zijn voortaan ook bevoegd zorgverleners in de individuele gezondheidszorg een beroepsverbod op te leggen. Ook vallen cosmetische handelingen vanaf nu onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).

01-04-2019 | door PW

Verhoogd risico op psychiatrische bijwerkingen bij gebruik belimumab

Gebruikers van belimumab (Benlysta) lopen verhoogd risico op ernstige psychiatrische bijwerkingen, zoals depressie, suïcidale gedachten of zelfverwonding, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Artsen wordt geadviseerd een zorgvuldige inschatting te maken van deze risico's voordat ze het middel voorschrijven.

03-04-2019 | door PW

Rechter: CBG mag geoctrooide indicaties niet vermelden

Bij informatie over generieke geneesmiddelen zal het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet langer indicaties vermelden waarop nog een octrooi rust. Dat heeft de geneesmiddelenautoriteit besloten naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak die werd aangespannen door fabrikant Warner-Lambert.

02-04-2019 | door PW

Nederland verzekerd van 7,5 miljoen doses griepvaccin

Door een gezamenlijke aankoop heeft Nederland zich, samen met veertien andere Europese lidstaten, verzekerd van de levering van een pandemisch griepvaccin. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

01-04-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 15

Welke uitspraak over geneesmiddelen in de palliatieve fase is juist?

11-04-2019 | door Bart Kremers, GIC

Groen licht voor gentherapie bij zeldzame bloedziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor een gentherapie.

11-04-2019 | door PW

Fraxiparine Forte nieuwe naam van Fraxodi

Het geneesmiddel Fraxodi (nadroparine) verandert binnenkort van naam naar Fraxiparine Forte. Daarnaast wordt het aantal internationale eenheden van de werkzame stof duidelijker op de verpakking vermeld.

10-04-2019 | door PW

CHMP blijft bij negatief oordeel middel hart- en vaatziekte

De humane geneesmiddelen­commissie van het EMA, de CHMP, concludeert na heronderzoek dat orale omega-3-vetzuurgeneesmiddelen die een combinatie van een ethylester van eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur bevatten, niet effectief zijn als secundaire preventie van hart- en vaatziekten bij patiënten die eerder een hartinfarct doormaakten.

10-04-2019 | door PW

Helft benzo-gebruikers krijgt hooguit twee verstrekkingen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 aan ongeveer 1,4 miljoen mensen een geneesmiddel uit de groep benzodiazepines. Aan de helft van de gebruikers van benzodiazepines deden ze dat niet meer dan twee keer. Het gebruik van langwerkende benzodiazepines is in de afgelopen tien jaar gestaag gedaald. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-04-2019 | door SFK

Primeur voor Máxima Medisch Centrum: fax bij het grofvuil

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is het eerste ziekenhuis dat alle recepten digitaal kan versturen naar openbare apotheken. Volgens initiatiefnemer en ziekenhuisapotheker Matthijs van de Poll is elk gefaxt recept gevoelig voor fouten én een datalek. “Digitale recepten zijn veiliger en ze verkorten de wachttijden in de openbare apotheek.”

12-04-2019 | door Edwin Bos

Interactie met amiodaron leidt tot ziekenhuisopname

Een recept voor amiodaron, bij de apotheek aangeboden vlak voor het weekeinde, laat vanwege twee mogelijke interacties bij de apothekers­assistent een alarmbel rinkelen. Ze waarschuwt de apotheker, die onmiddellijk tot handelen overgaat. Desondanks had één interactie, door de fabrikant als niet klinisch relevant beschouwd, voor de 81-jarige patiënt serieuze gevolgen.

12-04-2019 | door Narges Moslemizadeh

Stop sartanen uit Verre Oosten

Het risico bestaat nog steeds dat sartanen worden verstrekt die potentieel kankerverwekkend zijn, wat het vertrouwen in geneesmiddelen en de apotheker verder schaadt. Johan te Biesebeek pleit daarom voor een ban van alle sartanen uit het Verre Oosten.

12-04-2019 | door Johan te Biesebeek

IJzergebrek: met lactoferrine heeft zwangere minder last

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen ervaart maag- en/of darmklachten bij gebruik van orale ijzerpreparaten zoals ferrofumaraat of ferrosulfaat. Eenmaal daags doseren is voldoende, maar ook dan blijven bijwerkingen vaak een probleem. Lactoferrine is een oraal toe te passen bron van ijzer die zelden gastro-intestinale bijwerkingen geeft en de anemie even snel corrigeert als ferrosulfaat.

12-04-2019 | door Koos Brouwers en Hans Duvekot

Lactulose oorzaak diarree

Voorafgaand aan de diabetesjaarcontrole bij de huisarts komt meneer S bij de apotheker voor een medicatiegesprek, onder meer omdat hij last heeft van diarree. Niet de metformine, maar de lactulose uit de handverkoop blijkt het probleem te zijn.

12-04-2019 | door Ricky Valentijn en Valérie Meijvis

Eén app voor de regio

Samen met de thuiszorgorganisaties hebben alle apotheken in de regio Utrecht gekozen voor één digitaal toedienregistratiesysteem. Stoppen met papieren lijsten betekent volgens initiatiefnemer Clasineke Groenendijk efficiënter werken en een einde aan veel storende telefoontjes.

12-04-2019 | door Edwin Bos

Overbrugbaar

Samen met de voorzitter had ik onlangs weer ons kwartaaloverleg met de besturen van de jonge apothekers. Voor mijn gevoel verandert dat overleg en zijn de contacten met onze jonge leden het afgelopen jaar hechter geworden. Natuurlijk komen de actualiteiten tijdens zo’n overleg aan bod, maar ook de zichtbaarheid van de apotheker. Iets waar deze jonge apothekers zich sterk voor maken. Het draait daarbij om de vragen: hoe staan wij als apothekers bekend? En: hoe willen we bekendstaan?

12-04-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Het magazine over Apotheek.nl is uit

Hoe vergemakkelijkt Apotheek.nl de werkzaamheden in de apotheek? Waarom is de informatie op Apotheek.nl zo betrouwbaar? Hoe gebruiken apothekersassistenten de website? Dit en meer is te lezen in het nieuwe magazine over Apotheek.nl.

12-04-2019 | door KNMP

Vraaggestuurd Apotheek.nl bespaart tijd aan de balie

De KNMP wil de naamsbekendheid van Nederlands beste medicijnwebsite Apotheek.nl vergroten. Niet alleen bij medicijngebruikers; óók bij apotheekteams. Want terwijl Apotheek.nl veilig medicijngebruik bevordert onder patiënten, bespaart de website de assistent tijd aan de balie.

12-04-2019 | door Ilse Oranje

Kwaliteitsindicatoren 2018: Laatste dagen uitvraag

Komende maandag 15 april is de laatste dag van de uitvraag kwaliteitsindicatoren 2018. De enquête van de apotheek moet op 15 april volledig ingevuld en doorgestuurd zijn naar Desan om een individuele benchmark te krijgen, de gegevens naar IGJ te versturen en in de openbare dataset te komen.

12-04-2019 | door KNMP
Back to top