Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén app voor de regio

Utrechtse apothekers stoppen met papieren lijsten thuiszorg.

PW15 - 12-04-2019 | door Edwin Bos
Samen met de thuiszorgorganisaties hebben alle apotheken in de regio Utrecht gekozen voor één digitaal toedienregistratiesysteem. Stoppen met papieren lijsten betekent volgens initiatiefnemer Clasineke Groenendijk efficiënter werken en een einde aan veel storende telefoontjes.
Eén app voor de regio

Tien verschillende apps, een wirwar aan inlogcodes en veel push- en pullberichten. Als elke thuiszorgorganisatie gaat werken met een ander toedienregistratiesysteem is de chaos compleet in de apotheek, vertelt apotheker Clasineke Groenendijk van Apotheek Boswijk in Utrecht-Oost. “We hebben daarom als apothekers zelf de regie gepakt en zijn met de drie grootste thuiszorgorganisaties in deze regio om de tafel gaan zitten om één systeem te kiezen.”

Namens de 32 apotheken van de Coöperatie Apotheken Utrecht (CAU) heeft Groenendijk, samen met apotheker Chrysos Ballieux, een wensenlijst opgesteld voor een digitaal toedienregistratiesysteem. “Voor ons is belangrijk dat het apotheekinformatiesysteem leidend is en dat de apotheek de toedienlijst op patiënt­niveau digitaal kan aanbieden aan de thuiszorg.”

Andere eisen van de apothekers zijn dat het systeem real time een beeld geeft van het actuele medicatiegebruik, onafhankelijk functioneert van de groothandel en dat het zo min mogelijk werk genereert.

Van de ongeveer zeven aanbieders van di­­gi­tale toedienlijsten heeft de Utrechtse coöperatie gekozen voor de app van Boomerweb, die volgens Groenendijk is geïnstalleerd in alle 32 apotheken. “Ook hebben inmiddels alle medewerkers van de twee grootste thuis­zorg­organisaties, Buurtzorg en Careyn, een training gevolgd in het werken met deze app.”

De volgende stap is dat alle wijkteams samen met de apothekersassistenten patiënten gaan includeren. “Goed om dit samen te bespreken, want zij moeten straks met het nieuwe systeem werken.”

Duurzaam

Naast de efficiencywinst voor de apotheek – assistenten hoeven geen papieren lijsten meer te printen – maakt een digitaal toedienregistratiesysteem volgens Groenendijk een einde aan veel vervelende telefoontjes. Bijvoorbeeld als thuiszorgmedewerkers de losse toedienlijst hebben weggegooid bij een nagezonden antibioticumkuur en ze niet meer kunnen aftekenen. “Met een app hoeven we daarover niet meer in discussie. Alles is up-to-date en voor vragen over medicijnen beschikt de thuiszorg altijd over een digitale bijsluiter.”

In de komende maanden worden nog wel lijsten geprint in de Utrechtse apotheken, zodat iedereen kan wennen aan de nieuwe werkwijze, aldus Groenendijk. “Maar vóór de zomer hopen we in Utrecht het printen van lijsten als een historisch feit bij te schrijven. Onze apotheken zijn dan meteen duurzamer.” 

Document acties

Back to top