Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

The battle continues

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig dacht de medische wereld dat het probleem was opgelost: we waren bacteriële infecties de baas. Medisch microbioloog Bas Zaat van het AMC vertelt het nog vaak tijdens colleges, zegt hij in een interview met het PW. Er was zelfs een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat repte over ‘the final battle’ tegen bacteriën. Er waren tenslotte antibiotica en die waren allesvermogend, die zorgden voor de totale eliminatie van de ziekteverwerkers.

06-04-2018 | door Frans van den Houdt

Laatste wil?

Een aantal jaar geleden, toen ik in opleiding was en ‘middel X’ nog niet in de publiciteit was, werd een jonge vrouw binnengebracht op de SEH van mijn toenmalige ziekenhuis.

06-04-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Toekomst: patiënt kiest 'huisapotheek'

Een patiëntgebonden bekostiging kan de zorgfunctie van apothekers versterken. Daarbij schrijft de patiënt zich in bij een ‘huisapotheek’, die een inschrijftarief ontvangt als vergoeding voor de farmaceutische zorg. Dat concludeert het adviesbureau SiRM.

04-04-2018 | door Edwin Bos

Clopidogrel gelijkwaardig aan acetylsalicylzuur + dipyridamol

Als onderhoudstherapie na een TIA of herseninfarct zonder cardiale emboliebron, is monotherapie met clopidogrel voortaan gelijkwaardig aan de combinatie acetylsalicylzuur + dipyridamol. Dat stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Beroerte, die vandaag is gepubliceerd op zijn website. Beide therapieën lijken even effectief.

06-04-2018 | door PW

Herexamen 2018 PW14

Welke uitspraak over cotrimoxazol is juist?

04-04-2018 | door Joey Michorius, masterfarmaciestudent Utrecht.

Antiviraal middel alleen bij gordelroos in gezicht

Het beleid bij gordelroos is in de acute fase gericht op pijnbestrijding, volgens de NHG-Standaard Pijn. Postherpetische neuralgie is niet te voorkomen met antivirale middelen. Dat staat in de nieuwe, vorige week gepubliceerde NHG-Behandelrichtlijn Gordelroos, die de Farmacotherapeutische richtlijn Herpes Zoster vervangt.

26-03-2018 | door PW

Herbeoordelingen, maart 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een herbeoordeling afgerond en drie herbeoordelingen gestart.

28-03-2018 | door PW

Vier positieve adviezen, maart 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vier handelsvergunningen.

27-03-2018 | door PW

Alternatieven voor imipramine toegestaan

Wegens tekorten van imipramine tabletten 10 mg en 25 mg is het tijdelijk toegestaan alternatieven uit andere EU-lidstaten af te leveren aan artsen.

12-03-2018 | door PW

Nederlandse medicijnprijzen bijna 5% lager door Brexit

Vanaf 1 april zullen de prijzen van receptgeneesmiddelen met 0,7% dalen. De koersval van het Britse pond ten opzichte van de euro zorgde tot nu toe voor een gemiddelde prijsverlaging van 4,8%. Naast de prijsdalingen waren er in januari 2018 ook opmerkelijke prijsstijgingen bij middelen die VGZ als preferent heeft aangewezen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

06-04-2018 | door SFK

Peptiden doorbraak in strijd tegen antibioticaresistentie

In het AMC in Amsterdam ontwikkelden wetenschappers een veelbelovend alternatief voor antibiotica: peptiden. Een doorbraak in de strijd tegen de wereldwijd oprukkende antibioticaresistentie. “Moeilijk te bestrijden bacteriën zijn in twee minuten allemaal dood, dat geeft een gevoel van hoop.”

06-04-2018 | door Frans van den Houdt

Relatie met patiënt geen grond voor medische noodzaak

Een apotheker substitueerde een keer terecht en een keer ten onrechte een geneesmiddel met medische noodzaak. Verder was de medicatiehistorie van de patiënt niet op orde. Het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven geeft de apotheker een waarschuwing.

06-04-2018 | door Catelijne Bach en Niek van Barschot

Vrijheid in eigen apotheek

Na twaalf jaar te hebben gewerkt in diverse apotheken opende Arjen Ypma onlangs zijn eigen nieuwvestiging in een gezondheidscentrum.

06-04-2018 | door Edwin Bos

Overeenkomst vergoeding Ventolin Diskus recall

GSK en de KNMP hebben overeenstemming bereikt over een vergoeding van de Ventolin Diskus recall. GSK compenseert apothekers die producten uit de betrokken partij (786F) hebben ontvangen eenmalig met € 200. Daar bovenop komt nog € 10 per teruggebracht Ventolin Diskus 200mcg uit de betrokken partij.

06-04-2018 | door KNMP

Ruim zestig te schrappen regels in strijd tegen bureaucratie

Een einde aan afvinklijstjes, controleren om het controleren en elke wijziging van een zorgplan laten ondertekenen. In totaal 62 ‘schrappunten’ zijn eind maart 2018 overhandigd aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg door VvAA-bestuurslid Miriam Stoks en LOA-bestuurslid Aris Prins om de admini­stratieve lasten van zorgverleners te halveren.

06-04-2018 | door KNMP

Wat moet een apotheker weten over diabetes?

Moeten alle apothekers hetzelfde kennisniveau over diabetes hebben? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de farmacotherapie bij diabetes? En hoe werk je op dit onderwerp het beste samen met andere zorgverleners? Dit zijn de vragen die aan bod komen tijdens de SIG-bijeenkomst ‘Diabetes: specialiseren kun je leren’ op 17 april 2018 in Nieuwegein van 09.30 tot 13.30 uur.

06-04-2018 | door KNMP

Sectie AGM: voor een levendig debat

De sectie AGM houdt een aantal keren per jaar bijeenkomsten over een actueel onderwerp. Zo ontstaat in Bilthoven een levendig debat tussen apothekers uit diverse disciplines over magistrale bereidingen 3.0.

06-04-2018 | door Mart Vogel

Pleidooi voor nog sterkere zorgfunctie apothekers

Met de vergrijzing in Nederland melden zich de komende jaren aan de apotheek­balie patiënten die intensieve farmaceutische zorg behoeven. Dit heeft consequenties voor het werk en de rol van de apotheker. Het rapport ‘Versterking van de zorgfunctie van openbaar apothekers’ kijkt vooruit en komt met adviezen.

06-04-2018 | door KNMP
Back to top