Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Innoveren

Het woordje innovatie wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Ook in de zorg. Het is inmiddels wel een beetje een buzz word geworden, moest ook David Burger, dagvoorzitter van de Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen toegeven. Toch stonden die dagen dit jaar helemaal in het teken van innovatie. “Want om vooruit te komen moet je natuurlijk wel vernieuwen.”

18-11-2016 | door Frans van den Houdt

Inspectie: controle op verkoop melatonine

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hoopt vanaf begin volgend jaar de vrije verkoop van melatonine aan banden te leggen, omdat ze risico’s ziet. De Inspectie zal handhaven op melatonineproducten met een doseereenheid van 0,3 milligram of meer.

15-11-2016 | door Frits Baltesen

Temperaturen

Als kind had ik een paar wonderschone, staalblauwe ogen.

18-11-2016 | door Léon Tinke

Herexamen 2016 PW 46

Welke uitspraak over steriel bereide sondevoeding is juist?

17-11-2016 | door Shiwai Ng, LNA

Opioïderotatie: omrekentabel aangepast

Een dagdosering van 60 mg oraal morfine komt voortaan overeen met 40 mg oraal oxycodon per dag en 12 mg hydromorfon. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft in de NHG-Standaard Pijn de omrekentabel voor opioïden aangepast aan de nieuwe richtlijn Pijn bij kanker, die de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) onlangs op haar website heeft gepubliceerd.

16-11-2016 | door PW

Advies: Calmurid niet meer vergoeden

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert Calmurid hydrofiele crème met 10% ureum te schrappen als verzekerde prestatie.

14-11-2016 | door PW

Opleving hepatitis of herpes bij lenalidomide

Patiënten die geïnfecteerd zijn geweest met het hepatitis B-virus (HBV) of met het herpes-zoster-virus, kunnen daarvan opnieuw last krijgen als ze lenalidomide gebruiken.

08-11-2016 | door PW

Stap vanaf 100 mcg Thyrax over op lagere dosis alternatief

Patiënten die meer dan 100 microgram Thyrax gebruiken en (nog) moeten switchen naar een alternatief, kunnen in overleg met hun behandelaar overwegen te starten met een lagere dosering Euthyrox of Levothyroxine TEVA. Dit nieuwe advies is gebaseerd op de eerste bevindingen van drie onderzoeken naar de gevolgen van de leveringsproblemen van Thyrax, die onderzoeksinstituten NIVEL en PHARMO uitvoeren.

04-11-2016 | door PW

Gebruik benzodiazepines daalt gestaag, maar traag

Openbare apotheken verstrekten vorig jaar 167 miljoen standaarddagdoseringen (DDD) aan benzodiazepines. Vier jaar geleden was dat nog 12 miljoen meer. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse daling van 1,7%. De afgelopen jaren nam ook het aantal gebruikers af. De hoeveelheid die zij gemiddeld per jaar gebruikten bleef gelijk. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-11-2016 | door SFK

Ontdekking nieuwe antibiotica door extra subsidies dichterbij

Ziekenhuizen zetten A-teams in om antibioticaresistentie te voorkomen en onderzoekscentra breiden uit om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Het is nodig, zegt hoogleraar moleculaire genetica Oscar Kuipers. “Over één of twee jaar kan zomaar op grote schaal resistentie ontstaan bij enkele pathogene bacteriën. Dat zou een echte catastrofe zijn.”

18-11-2016 | door Frits Baltesen

‘Apotheekteam moet prominente rol krijgen in zorg vluchtelingen’

Apothekersassistenten met een niet-westerse achtergrond die de taal van vluchtelingen spreken, spelen een belangrijke rol in het toe-gankelijk maken van farmaceutische zorg voor migranten. Dat is een van de bevindingen van de Libanese Christelle Moussallem, die haar masterstudie aan Maastricht University wijdde aan dit onderwerp.

18-11-2016 | door Frans van den Houdt

Evaluatie: gemiddeld 8 voor StiPCO-scholing

StiPCO-scholingen scoren hoog: gemiddeld een 8. Drie kwart van alle openbaar apothekers neemt eraan deel. Desondanks is het beschikbare scholingsbudget, anders dan verwacht, nog niet volledig benut. De KNMP startte daarom onlangs een belactie onder ruim 1100 apothekers.

18-11-2016 | door Leanne Zuur

Mantelbezorger maakt praatje

Apotheker Tony van den Berg wil voorzien in de behoefte van oudere cliënten die weinig aanspraak hebben.

18-11-2016 | door Cindy Reinders
Back to top