Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Apotheken betalen maandelijks tot wel € 500 aan de afvalverwerker voor het ophalen van oude geneesmiddelen. In zo’n geval doet de gemeente niks en leveren gesprekken hierover niks op; ambtelijke muren blijken niet te slechten. “Aangezien dit grapje ons € 6000 per jaar kost, denk ik erover maar gewoon te stoppen met de inname”, schrijft een apotheker in haar reactie op een enquête onder KNMP-leden.
Als ik naar de supermarkt ga, wil ik een boodschappenlijstje waarop staat: hagelslag, kattenvoer, komkommersla, brie, azijn en frituurvet.
De EU-ministers van Volksgezondheid en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor medische hulpmiddelen en in-vitro-diagnostica. Doel is deze materialen veiliger aan te bieden aan patiënten en innovatieve producten sneller op de markt te brengen.
Met twee nieuwe testen kan de veroorzaker van een infectie sneller worden opgespoord. Hierdoor kunnen patiënten zestien uur eerder het goede antibioticum krijgen, waardoor er eerder kan worden gestopt met te brede en overbodige antibiotica.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) starten in september met een masteropleiding Farmacie. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft deze week haar goedkeuring gegeven.
Een laserpointer die geneesmiddelen, met behulp van een klein straaltje vloeistof, zonder naald rechtstreeks via de huid het lichaam inspuit. Fernandez Rivas, onderzoeker bij het UT-onderzoeksinstituut MESA+, werkt aan de Universiteit Twente aan deze naaldvrije injectiemethode.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) brengt de productinformatie van een groot aantal zelfzorgmiddelen beter met elkaar in overeenstemming.
De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over negen uitbreidingen van indicaties.
Het astma/COPD-middel tio-tropium is de nieuwe koploper bij de pakketgeneesmiddelen met de hoogste uitgaven. Dit gaat ten koste van Seretide, die deze positie sinds 2012 innam. Nieuw in de top 10 – op plaats 4 – is sofosbuvir. Dit recent geïntroduceerd middel wordt ingezet bij de behandeling van hepatitis C. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Langdurig behandelen met statines vanaf 8 jaar is veilig en effectief en normaliseert of vertraagt zelfs het proces van atherosclerose bij patiënten met familiaire hypercholesterolemie. Dit concludeert Meeike Kusters, die de langetermijneffecten van een statinebehandeling bij kinderen onderzocht.
Cardiovasculair risicomanagement is belangrijk in de behandeling van type 2 diabetespatiënten. Statines worden geadviseerd voor primaire en secundaire preventie, maar in de praktijk is de effectiviteit niet optimaal. De arts doseert soms te laag en de patiënt is nogal eens therapieontrouw. Therapiewijziging leidt bovendien vaak niet tot een optimale respons, blijkt uit promotieonderzoek van Dianna de Vries.
Dat de fabrikant beweert dat empagliflozine het enige antidiabeticum is dat het risico op cardiovasculaire ziekte en sterfte reduceert, bestempelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik als: deels waar. Dit gunstige effect geldt niet voor Europeanen. IVM en het Langerhans Onderzoeksinstituut onderzochten de bewering van de fabrikant.
Meneer Cohen verwacht bij zijn apotheker terecht te kunnen voor de cholesteroltest, want waarom wordt bij zijn broer, die bij de cardioloog komt, wel het cholesterol gemeten en bij hem niet? Ziedaar de casus uit PW 12. Deze maakt duidelijk dat de apotheker een balans moet vinden tussen verwachtingen en behoeftes van de individuele patiënt en de solidariteit met alle burgers om zo bij te dragen aan een doelmatige farmacotherapie.
Toevoegen van een DPP4-remmer aan de behandeling met een sulfonylureumderivaat verhoogt het risico op hypoglykemieën met 50%. Dat blijkt uit een meta-analyse.
Chemotherapie met een FOLFIRINOX-schema verlengt de overleving bij inoperabel pancreascarcinoom.
Voor kinderen met milde gastro-enteritis en minimale dehydratie is behandeling met verdund appelsap en vloeistoffen naar keuze een goed alternatief voor ORS.
Een liposomale gel is een geschikte lokale toedieningsvorm voor ciclosporine bij psoriasis.
Minister Schippers van VWS ontving vorige week de eerste resultaten en afspraken over de administratieve lastenverlichting in de eerstelijnszorg. De werkgroep Administratieve Lastenverlichting (ALF) leverde een stevige bijdrage aan de rapportage. “Het begin is er”, zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.
Patiënten geven hun apotheek een 8. Dit blijkt uit onderzoek van Tevreden.nl in het eerste kwartaal van 2016. In 2014 en 2015 kreeg de apotheek nog een 7,8. Patiënten die voor het eerst een nieuw geneesmiddel meekrijgen, geven een hoger rapportcijfer aan hun apotheek dan patiënten die voor een herhaalrecept komen.
Bijsluiters vermelden vaak niet het gebruik van een geneesmiddel bij kinderen, of geven aan dat kinderen het niet mogen gebruiken, terwijl arts of apotheker zegt dat het wel mag. Om aan die verwarring een eind te maken schreef het Geneesmiddel Informatie Centrum op apotheek.nl speciale teksten over het gebruik van medicijnen bij kinderen.
Klinisch farmacoloog en hoogleraar farmacotherapie Koos Brouwers verricht medicatiebeoordelingen voor apotheekhoudende huisartsen in Friesland.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad