Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Deprescribing

Een goede Nederlandse term is er eigenlijk niet voor deprescribing. Het betekent simpelweg het tegenovergestelde van voorschrijven: medicatie afbouwen of helemaal stoppen. Hoogleraren Toine Egberts en Rob van Marum pleiten in dit PW voor een richtlijn deprescribing bij ouderen.

27-05-2016 | door Frans van den Houdt

Ongewoon

Nergens op het congres Euthanasia 2016 stond het zo vol met pers als bij de presentatie van Erika Preisig.

27-05-2016 | door Wilma Göttgens

Radiolabel voorspelt werking infliximab

Door sarcoïdosepatiënten een radioactieve stof toe te dienen, kunnen artsen in de toekomst mogelijk voorspellen of er aangrijpingspunten zijn voor infliximab. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Roeland Vis van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.

23-05-2016 | door Edwin Bos

Herexamen 2016 PW 21

Welke uitspraak over pijnstilling is juist?

25-05-2016 | door R.A. Weersink

Geld studie hartfalen

Nieuwe technieken ontwikkelen zodat artsen hart- en vaatzieken in een vroeg stadium kunnen opsporen en behandelen. Met dat doel investeert de Hartstichting, in samenwerking met Technologiestichting STW, € 9 miljoen in negen nieuwe onderzoeken.

25-05-2016 | door PW

Geneesmiddel voor zeldzame vorm coeliakie

Voor een nieuw geneesmiddel tegen refractaire coeliakie, een agressieve vorm van lymfleklierkanker in de darm, zijn onderzoekers van het VUmc vorige maand een onderzoek gestart.

24-05-2016 | door PW

'Actieve patiënt is een utopie'

Zelfmanagement en eigen regie zijn doorgeschoten managementtermen in de gezondheidszorg. Veel patiënten zijn niet in staat om op een actieve manier hun gezondheid ‘te managen’.

19-05-2016 | door PW

Alert: zwanger door verkeerde tabletten

Apothekers en voorschrijvers ontvangen een alert-melding nadat een vrouw estradiol 1 mg tabletten kreeg in plaats van de anticonceptiepil Qlaira en zwanger raakte. Stichting Portaal voor patiëntveiligheid/CMR verstuurt deze waarschuwing omdat CMR de kans op herhaling groot acht en de gevolgen ernstig kunnen zijn. In het ziekenhuis kregen nog drie vrouwen – zonder klinisch relevante gevolgen – de verkeerde tabletten.

13-05-2016 | door PW

Voorwaardelijke vergoeding voor rifaximine

Na een farmaco-economische herbeoordeling van Xifaxan (rifaximine) adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) tot opname in het basispakket, maar alleen voor patiënten bij wie een therapeutische meerwaarde is vastgesteld.

03-05-2016 | door PW

Hepatitis B leeft op bij pomalidomide + dexamethason

De combinatie van pomalidomide (Imnovid) met dexamethason kan leiden tot reactivering van ‘slapend’ hepatitis B-virus (HBV). Bij sommige patiënten ontstaat hierdoor acuut leverfalen.

02-05-2016 | door PW

Geen verschil in antigeniteit octocog alfa-preparaten

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft geen bevestiging gevonden voor de veronderstelling dat Kogenate Bayer of Helixate NexGen meer dan andere recombinant factor VIII-producten leiden tot vorming van antilichamen tegen factor VIII bij niet eerder behandelde patiënten.

20-05-2016 | door PW

Hogere prijs antidepressivum kost € 5 miljoen extra

Apothekers verstrekten in 2015 voor € 52 miljoen aan antidepressiva. Ongeveer 10% daarvan was het gevolg van een tijdelijke prijsverhoging van het antidepressivum Parnate. Dit maskeerde de besparing door patentverloop van Lexapro. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-05-2016 | door SFK

‘Schrappen in medicatielijstje oudere moet altijd in overleg’

Er moet een richtlijn komen voor deprescribing bij ouderen, vinden Toine Egberts en Rob van Marum. Daarmee wordt het voor artsen makkelijker te schrappen in het vaak lange medicijnlijstje van ouderen. “Uiteindelijk moet het altijd een gezamenlijk besluit zijn van arts, apotheker en patiënt.”

27-05-2016 | door Frans van den Houdt

Drinkvoeding via de apotheek

Voor een intensievere samenwerking met diëtisten heeft apotheker Peter Brummelhuis uit Heino mijn-drinkvoeding.nl ontwikkeld. Deze website koppelt een diëtist die drinkvoeding bestelt voor een patiënt aan een apotheek in de buurt.

27-05-2016 | door Edwin Bos

Bijwerkingen bij mensen met beperking lastig te herkennen

Psychologische en neurologische symptomen, slaapproblemen en vermoeidheid zijn enkele bijwerkingen van het gebruik van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking. Toch worden deze middelen op grote schaal voorgeschreven. Apothekers kunnen een grotere rol spelen in het herkennen van bijwerkingen en verbeteren van de farmacotherapie, concludeert promovenda Arlette Scheifes.

27-05-2016 | door Arlette Scheifes en Rob Heerdink

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden. Daarmee is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verleden tijd. Schijnveiligheid en gebrek aan verantwoordelijkheid zijn voor de politiek reden geweest afscheid te nemen van de VAR.

27-05-2016 | door Erik M. van Dam

‘Inzet eHealth is vooral een sociale innovatie’

Aan de vooravond van de eHealth Week vindt op maandag 6 juni 2016 het eerste KNMP eHealth Café plaats in Dauphine te Amsterdam. Een bijzondere inspiratiebijeenkomst over de digitale communicatie met de patiënt. KNMP-leden zijn van harte welkom.

27-05-2016 | door KNMP

Investeren in assistenten

Fleur de Groot is apotheker en docent. Mbo-leerlingen leren van haar praktijkervaring en -kennis en zelf leert ze in de klas hoe je moeilijke kwesties begrijpelijk maakt. “Daarvan profiteren patiënten in de apotheek.”

27-05-2016 | door Frans van den Houdt
Back to top