Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 17, jaar 2014

25 april 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lowbudgetzorg

column

25-04-2014 | door Marcel Kooy

Magneet herinnert patiënt aan gesprek

De helft van de patiënten die een eerste uitgifte kregen, zeggen dat ze geen of geen volledig gesprek hebben gehad. Dat stelde de patiëntenfederatie NPCF vorige week op basis van eigen onderzoek. Maar soms herinneren patiënten zich geen gesprek. Mediq geeft patiënten daarom na afloop een magneet.

25-04-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 17

Welke trombocytenaggregatieremmer dient niet te worden gebruikt bij patiënten met een doorgemaakt CVA? a. prasugrel; b. dipyridamol; c. ticagrelor; d. clopidogrel.

25-04-2014 | door C.F. Ebbelaar

Medicatie beoordeeld

Medicatiebeoordeling is sinds 2012 een aparte prestatie. Patiënten met een medicatiebeoordeling gebruiken vooral maagzuurremmers gecombineerd met bloedverdunners en hogebloeddrukmiddelen.

25-04-2014 | door SFK

Juiste dosis psychofarmacon dankzij genetisch profieltest

Iedereen die psychiatrische medicatie krijgt, zou standaard moeten worden getest op genetische polymorfismen, stelt hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik. “Poor metabolizers hebben een lagere dosis antipsychoticum of antidepressivum nodig, soms maar 30% van de normale dosering.”

25-04-2014 | door Marc de Leeuw

NHG: niet-medicamenteuze adviezen centraal bij delier

In de herziene NHG-Standaard Delier is meer aandacht voor de preventie van een delier en staan niet-medicamenteuze adviezen centraal. Verder is het gebruik van haloperidol bij de behandeling van een delier bij ouderen aangescherpt tot maximaal een week. Maar dit advies geldt niet bij een delier in de palliatieve fase.

25-04-2014 | door Cindy Reinders

Crisantaspase (Erwinase)

In het kader van risicogericht pakketbeheer heeft het CVZ beoordeeld of crisantaspase voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk en dus onder de dekking van het basispakket van de Zorgverzekeringswet valt.

25-04-2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

Mirabegron (Betmiga)

Mirabegron tabletten 50 mg met gereguleerde afgifte zijn door het CVZ beoordeeld voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

25-04-2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

Nierfunctieproject: en nu nog de automatisering ...

Ruim twintig apotheken in de regio Helmond ontvangen de verminderde nierfunctiewaarden van het ziekenhuislaboratorium. Apotheker Willem van de Spijker en klinisch chemicus Christian Schoenmakers vertellen over de moeilijke volgende fase: de automatisering van deze meldingen.

25-04-2014 | door Edwin Bos

Patiënten positiever over apotheek dan verwacht

Wat vindt de patiënt van de zorg en de dienstverlening in de apotheek? En hoe schatten apothekers het oordeel van hun patiënten in? Dat is wat onderzoekbureau ARGO onderzocht. De uitkomst: patiënten oordeelden positiever dan apothekers dachten.

25-04-2014 | door P. Moorer P en C.P. van Linschoten

Beter: functionele indicatie vermelden op het recept

De combinatie van het verbod op het off-label voorschrijven van geneesmiddelen in combinatie met de verplichting om de indicatie op het recept te vermelden heeft schadelijke gevolgen voor sommige psychiatrische patiënten. Beter is het de functionele indicatie te vermelden.

25-04-2014 | door Anton J.M. Loonen en Bob Wilffert

Nieuwe leden

25-04-2014 | door KNMP

Masterdiploma

25-04-2014 | door KNMP

LHV-voorzitter: ‘Apotheker in de wijk is cruciaal’

Als het aan minister Schippers van VWS ligt, krijgt de samenwerking tussen apothekers, artsen en wijkverpleegkundigen een forse impuls. De brief van de minister aan de Kamer hierover – die verscheen als uitkomst van het Bestuurlijk Overleg Farmacie – werd breed opgepikt door de landelijke media.

25-04-2014 | door KNMP

Vervalsingen Herceptin in omloop

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt voor vervalste Herceptin (trastuzumab). Het gaat om Italiaanse verpakkingen, gestolen uit ziekenhuizen. Het zijn veelal gebruikte flesjes die zijn bijgevuld en opnieuw in Europa in de handel gebracht. De bewuste flacons zijn aangetroffen in Duitsland, Engeland en Finland. In Nederland zijn nog geen vervalste flacons aangetroffen.

25-04-2014 | door PW

Stabiliteit in elastomeerpomp hangt af van hulpstoffen en pH

De formulering piperacilline + tazobactam in een elastomeerpomp zou een week houdbaar moeten zijn in de koelkast, maar na één dag hadden zich in de infuuslijn kristallen gevormd. Dit gebeurde uitsluitend bij het generieke product en niet bij de spécialité. Het heeft waarschijnlijk te maken met de stabiliteit en de buffercapaciteit van de oplossing.

24-04-2014 | door Hamid Gongai en Marien Pluim

Contra-indicaties voor combinaties RAAS-remmers

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het EMA beveelt aan om AT-II-antagonisten, ACE-remmers en aliskiren niet in combinatie met elkaar te gebruiken.

24-04-2014 | door PW

Let op sterkte insuline degludec

Er komen twee verschillende sterktes van insuline degludec (Tresiba) beschikbaar in Nederland met respectievelijk 200 en 100 eenheden per ml. Dit kan doseringsfouten veroorzaken, zowel onder- als overdosering.

23-04-2014 | door PW

Geneesmiddel tegen mazelen op komst

Wetenschappers hebben een mogelijk geneesmiddel tegen mazelen ontdekt.

18-04-2014 | door DEB422443

Boete Takeda en Eli Lilly van $ 9 miljard voor Actos

De farmaceutische bedrijven Takeda en Eli Lilly zijn in het Amerikaanse Lafayette (Louisiana) veroordeeld tot een boete van $ 9 miljard (€ 6,5 miljard). Ze krijgen de straf voor het verzwijgen van mogelijke bijwerkingen bij gebruik van het geneesmiddel Actos (pioglitazon) tegen diabetes mellitus type 2.

14-04-2014 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top