Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 24, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

15 juni 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hogere uitgaven buiten pakket

Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 voor meer dan 150 miljoen euro aan receptgeneesmiddelen die niet voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking kwamen. Dit bedrag neemt de laatste jaren toe. Aan anticonceptiemiddelen werd vorig jaar ruim 64 miljoen euro niet vergoed.

15-06-2012 | door SFK

Goede Distributie Praktijken richtlijnen

Fabrikanten en groothandelaren moeten voldoen aan de richtlijnen voor Goede Distributie Praktijken (GDP) om de kwaliteit van geneesmiddelen in de distributieketen van fabrikant tot patiënt te waarborgen. In de tweede helft van 2012 verschijnt een nieuwe versie.

15-06-2012 | door Oscar Smeets

Inkomsten

Veel van de contracten die apothekers kregen aangeboden van zorgverzekeraars geven minder inkomsten. Apotheker Koos Werkman tekende geen contracten die leiden tot een daling van 4% of meer. “Als alle apothekers braaf blijven tekenen, verandert er niks.”

15-06-2012 | door Edwin Bos

Zware druk op inkomsten van apotheken

Apotheken hebben een financieel zwaar eerste kwartaal achter de rug. Lagere vergoedingen, risico’s van prijsstijgingen en patent­verloop zetten de winst onder druk. Voor de tweehonderd apo­thekers met hoge lasten voor goodwill is dit een kritieke ontwikkeling. JZA-voorzitter Elien Peterse: “We hebben geen enkele hoop meer op een oplossing.”

15-06-2012 | door Edwin Bos

Zeeuwse klei

redactioneel

15-06-2012 | door Edwin Bos

Alertheid blijft nodig bij methotrexaat

Ondanks maatregelen die zijn genomen om methotrexaat-incidenten te voorkomen, is het aantal incidenten dat de patiënt bereikt gelijk gebleven. In dit artikel een overzicht van de soorten meldingen en hun mogelijke oorzaken.

15-06-2012 | door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders

Farmacotherapeutisch expertisecentrum van start in Nijmegen

Drie ziekenhuizen uit Nijmegen – het UMC St. Radboud, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en de Sint Maartenskliniek – hebben samen het Nijmeegse Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie opgericht (NECF). Doel is onder meer verbetering van het medicatiegebruik bij hoogrisicopatiënten. De opening van het centrum vindt 14 juni plaats met een symposium in Lent.

12-06-2012 | door DEB422443

Apothekers verplicht tot preferentiebeleid

Apotheek Breskens beschikt volgens de rechter over aanmerkelijke marktmacht voor de levering van receptgeneesmiddelen. De apotheek is met deze uitspraak verplicht het preferentiebeleid uit te voeren en contracten te tekenen met alle zorgverzekeraars.

08-06-2012 | door DEB420720

Ginseng helpt bij vermoeidheid door kanker

Ginseng lijkt te helpen tegen vermoeidheid bij kanker. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door het Mayo Clinic Cancer Center in Rochester, Verenigde Staten.

07-06-2012 | door DEB422443

App voor medicatiebeoordeling

De Coöperatieve Apothekersvereniging Connecting Care heeft een applicatie ontwikkeld voor medicatiebeoordelingen. Tijdens een gesprek op locatie beschikt de apotheker over alle medicatiegegevens.

06-06-2012 | door DEB420720
Back to top