Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 42, jaar 2010

22 oktober 2010

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zorgen om geneesmiddelen uit het Oosten

Recalls van geneesmiddelen komen vaker voor nu de productie zich steeds meer concentreert in lagelonenlanden als China en India. Nog nooit was de controle van geneesmiddelkwaliteit zo ingewikkeld als nu.

22-10-2010 | door Marc de Leeuw

Bij hartfalen geen statine

Bevordering van de therapietrouw, voorkomen van medicatiefouten en bewaking op geneesmiddelinteracties zijn belangrijke taken van apothekers voor het welzijn van patiënten met hartfalen. Zojuist is de tweede herziening van de NHG-standaard Hartfalen verschenen, waarin hartfalen niet wordt genoemd als indicatie voor een statine.

22-10-2010 | door T. Schalekamp

Nieuw middel tegen reuma: fostamatinib

Fostamatinib is effectief bij mensen met actieve reumatoïde artritis bij wie methotrexaat niet afdoende helpt, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Fostamatinib behoort tot een nieuwe geneesmiddelklasse: remmers van spleen tyrosine kinase (syk).

22-10-2010 | door Mike Nettekoven

Benzodiazepinegebruik vooral uit eigen zak

Na inperking van de vergoedingsaanspraken van benzodiazepines per 2009 is het gebruik met 15% afgenomen. Deze middelen betaalt 70% van de gebruikers zelf. Ook op eigen kosten gebruiken meer vrouwen dan mannen benzodiazepines.

22-10-2010 | door pw

Apotheker benut kennis van product en patiënt

Waar kan de patiënt informatie vinden over de beste manier om een oogdruppel toe te dienen? Hoe weet de apotheek of een specifieke tablet gebroken kan worden? Waar vindt de apotheker productinformatie en algemene productkennis?

22-10-2010 | door Doerine Postma

ICT; veilig, verantwoord en vakkundig

Samen met de IGZ en verschillende zorgverleners heeft de KNMP een serie gesprekken opgenomen over informatiebeveiliging in de zorgketen.

22-10-2010 | door pw

'Oralia VTGM bevat essentiële informatie'

Hoe nemen patiënten met slikproblemen of een voedingssonde tabletten of capsules in? Wat voor een alternatief kun je als apotheker bieden? Oralia VTGM biedt uitkomst. Niet verwonderlijk dat sinds de introductie hiervan in september al vijfhonderd apotheken zich hebben aangemeld voor een abonnement.

22-10-2010 | door pw

Op weg naar een intranasaal griepvaccin

Intranasale toediening van een griepvaccin is eenvoudig en pijnloos en biedt mogelijk betere bescherming. Door geïnactiveerde griepvirussen te coaten met het mucoadhesieve polymeer trimethylchitosan worden ze in een diermodel veel effectiever. Trimethylchitosan versterkt het contact tussen vaccin en epitheel en vergroot daardoor de immuunrespons.

19-10-2010 | door Niels Hagenaars, Enrico Mastrobattista en Wim Jiskoot

Een fusie als logische stap voorwaarts

Vijf apotheken uit Purmerend en een apotheek uit Monnickendam zijn gefuseerd tot één onderneming: Zorggroep Laag Holland. Het smeden van één bedrijf viel niet altijd mee. “Wij zijn in hart en nieren zelfstandigen.”

19-10-2010 | door René Groeneveld

Plusmodule

Na vele gesprekken met zorgverzekeraars sloot apotheker Rob de Wolf met Uvit een plusmodule af voor zijn nierfunctieproject. Niet alle zorgverzekeraars blijken open te staan voor aanvullende zorgafspraken. “Agis en Achmea stuurden mij naar de KNMP. Dat lijkt me niet de goede weg.”

19-10-2010 | door Edwin Bos

Klacht: gratis advies

column

19-10-2010 | door Steven Verhagen-Smits

Meer vergiftigingen met paracetamol

De vrije verkoop van paracetamol is gestegen en parallel hieraan steeg het percentage vergiftigingen door dit middel. Dit is één van de conclusies uit de Evaluatie Zelfzorggeneesmiddelen van onderzoeksinstituut Nivel.

18-10-2010 | door Marc de Leeuw

ING: Mediq lijdt onder bezuinigingen regering

Analisten van de ING verwachten dat Mediq flink gebukt zal gaan onder bezuinigingen van de nieuwe regering. ING acht het waarschijnlijk dat de Nederlandse apotheken gezamenlijk zo’n € 80 miljoen moeten inleveren als de bezuinigingsplannen doorgaan. Volgens een bericht van BeleggersBelangen zou dit Mediq, dat nu een marktaandeel heeft van 14%, 8% van het bedrijfsresultaat kosten.

18-10-2010 | door Rene Groeneveld
Back to top