Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Politiek & Overheid

Informatie medicatiefouten sneller verspreiden door Europa

Door het delen van meldingen over medicatiefouten in Europa kunnen lidstaten eerder dan voorheen maatregelen nemen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) hebben besloten meer informatie te gaan uitwisselen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW45 - 02-11-2016

Onderzoek met kinderen

De mogelijkheden om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen en meerderjarige personen die niet voor zichzelf kunnen beslissen, is verruimd. Met dit voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Eerste Kamer vorige week ingestemd.

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 01-11-2016

PvdA wil marktwerking zorg afschaffen

De PvdA stelt in haar concept-verkiezingsprogramma voor om de marktwerking in de zorg af te schaffen. De partij wil de mededingingswet aanpassen waardoor alle zorgverleners – zoals apothekers, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten – met elkaar mogen samenwerken.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW44 - 25-10-2016

Huisartsenpraktijk krijgt ton boete voor gesjoemel

Voor onjuiste declaraties en fouten in de administratie krijgt een huisartsenpraktijk in Lelystad een boete van € 100.000 opgelegd van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Politiek & overheid, Praktijkvoering 24-10-2016

ACM verbiedt aankoop Brocacef-apotheek

Brocacef krijgt geen toestemming voor de verkoop van een apotheek aan een franchisenemer van de eigen Benu-apotheekketen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn franchiseapotheken en Brocacef te nauw verbonden met elkaar. Brocacef moet als gevolg van de overname van Mediq 38 eigendomsapotheken verkopen.

Politiek & overheid 13-10-2016

VVD wil meerjarige contracten stimuleren

De VVD wil dat zorgverzekeraars veel vaker meerjarige contracten afsluiten met zorgverleners. “Op die manier kunnen zorgverleners investeringen doen om vernieuwingen mogelijk te maken en de zorg verder te verbeteren.”

Politiek & overheid 07-10-2016

Eerste Kamer stemt in met wet uitwisseling medische gegevens

Patiënten kunnen in de nabije toekomst eenvoudiger toestemming geven om medische informatie uit te wisselen met zorgverleners. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet die dat regelt: de wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid 04-10-2016

App voor gevaarlijke pillen

Red Alert is een app die gebruikers van uitgaansdrugs waarschuwt voor pillen die een extra groot risico vormen voor de gezondheid. Dat heeft staatsecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt bij de lancering van deze nieuw app.

Politiek & overheid 29-09-2016

Overheidscampagne tegen taboe op depressie

Depressie is in Nederland de meest voorkomende reden van ziekteverzuim, maar toch is het nauwelijks een gespreksonderwerp. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dit veranderen en start daarom een landelijke publiekscampagne over depressie.

Politiek & overheid PW40 - 29-09-2016

Rechter bekrachtigt boetes uitstel generiek

Innovatieve en generieke fabrikanten die afspreken te wachten met het op de markt brengen van een generiek zijn terecht beboet door de Europese Commissie. Dat heeft de Europese rechter bevestigd in een uitspraak in de Lundbeck-zaak.

Politiek & overheid PW39 - 29-09-2016

Subsidie antibiotica

Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica investeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid de komende vier jaar ruim € 6 miljoen. Dat heeft zij vorige week bekendgemaakt in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het bestrijden van antibioticaresistentie.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW39 - 28-09-2016

Schippers investeert miljoenen in nieuwe antibiotica

Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica investeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid de komende vier jaar ruim € 6 miljoen. Dat heeft zij gisteren bekendgemaakt in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het bestrijden van antibioticaresistentie.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-09-2016 1 reactie

Apothekers naar rechter om groothandelsverbod

Rechter wijst verzoek af tot opschorting ACM-maatregel

Vijfentwintig apothekers zijn naar de rechter gestapt omdat ze van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet meer mogen inkopen bij Brocacef. Volgens de apothekers is dit groothandelsverbod een ernstige aantasting van hun zelfstandig ondernemerschap.

Politiek & overheid PW38 - 22-09-2016

Prinsjesdag: € 2,8 miljoen voor scholing van apothekers

Voor de ontwikkeling van hun competenties ontvangen apothekers volgend jaar € 2,8 miljoen subsidie. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2017.

Politiek & overheid PW39 - 20-09-2016

Rechter wijst verzoek Brocacef af

Het verzoek van Brocacef om een voorlopige voorziening te treffen voor het groothandelsverbod is gisteren afgewezen door de rechtbank in Rotterdam.

Politiek & overheid 16-09-2016 1 reactie

D66: minder medicijnen voor kinderen

D66 wil dat artsen voortaan terughoudender zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan kinderen. Zorgverleners zouden eerst langer moeten zoeken naar andere behandelmethoden.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid 26-08-2016

Inkopen bereidingen blijft toegestaan

Inspectie lanceert nieuwe eisen voor doorleveren

Niet-bereidende apothekers behouden de mogelijkheid apotheekbereidingen in te kopen bij bereidende apotheken. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de vandaag gepubliceerde nieuwe circulaire voor collegiale bereidingen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW35 - 23-08-2016 1 reactie

Productiefout vertraagt levering Thyrax

Schildkliermedicijn pas in voorjaar 2017 beschikbaar

Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW33 - 17-08-2016

Aangepast advies morning-afterpil

Vrouwen die geneesmiddelen innemen tegen epilepsie, tuberculose, hiv, of het middel sint-janskruid, kunnen beter geen morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken. Deze medicijnen verminderen de werkzaamheid van de morning-afterpil, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren laten weten na een herbeoordeling van het European Medicines Agency (EMA).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW33 - 11-08-2016 1 reactie

Geen nieuwe criteria apotheekhoudende huisarts

De huidige criteria voor het verlenen van een vergunning aan apotheekhoudende huisartsen worden niet verruimd. Dat heeft minister Edith Schipper van Volksgezondheid deze week gemeld aan de Tweede Kamer.

Politiek & overheid 07-07-2016

Document acties

Back to top