Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Politiek & Overheid

Voor de zomer plan voor aanpak medicijntekorten

Kritiek Tweede Kamer op fabrikanten dure geneesmiddelen

Voor de zomer komt een werkgroep met plannen om de medicijntekorten terug te dringen. "Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag gezegd in een debat met de Tweede Kamer over haar recente nota over geneesmiddelenbeleid: "We gaan een strak plan maken."

Politiek & overheid PW 16 - 13-04-2016

Schippers analyseert wet apotheekhoudende huisarts

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt voor de zomer met een analyse van de wetgeving over apotheekhoudende huisartsen. Dat heeft ze vorige week gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Politiek & overheid, Praktijkvoering PW 12 - 21-03-2016

Abortuspil volgend jaar via de huisarts

Voor de abortuspil Sunmedabon kunnen vrouwen in de loop van 2017 terecht bij de huisarts. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid werkt aan een wetswijziging om dat mogelijk te maken.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 11 - 10-03-2016

Contracteis vervalt bij bepaalde zorg huisarts

Huisartsen kunnen vanaf 1 april ongeveer dertig verrichtingen declareren zonder daarover een contract te hebben afgesloten met een zorgverzekeraar, dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.

Politiek & overheid PW 10 - 10-03-2016

€ 12 miljoen voor studie vrouwspecifieke zorg

Meer aandacht nodig voor ziektesymptomen vrouwen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid trekt de komende jaren € 12 miljoen uit voor onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 11 - 08-03-2016

NZa: contracteis vervalt bij bepaalde zorg van huisarts

Huisartsen kunnen vanaf 1 april ongeveer dertig verrichtingen declareren zonder daarover een contract te hebben afgesloten met een zorgverzekeraar. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren bekendgemaakt.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-03-2016

Onderzoek hogere boetes bij medicijntekort

Farmaceutische bedrijven krijgen wellicht te maken met hogere boetes als zij geen medicijnen leveren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of de maximale boete van € 45.000 moet worden verhoogd.

Industrie, Politiek & overheid PW 8 - 16-02-2016

NZa: betere controle door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars controleren de zorgnota’s “beduidend beter” dan voorheen door het toezicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat concludeert de zorgautoriteit op basis van onderzoek naar de prestaties van zorgverzekeraars.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 15-02-2016

Hoger beroep CBG in pregabaline-zaak

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, die bepaalde dat het CBG de pijnindicatie van pregabaline niet mag publiceren op zijn website zonder het patent hierop te noemen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 7 - 12-02-2016

IGZ gaat leken-inspecteurs inzetten

Patiënten, mantelzorgers en familie krijgen met ingang van 2016 een grotere rol bij het beoordelen van de kwaliteit van zorg. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.

Politiek & overheid, Praktijkvoering PW 6 - 01-02-2016

Schippers dwingt farmaceuten tot lagere prijzen

Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen en de prijs van duurdere medicijnen moet fors omlaag. Daarom heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een nota aan de Tweede Kamer een reeks maatregelen aangekondigd die de “houdbaarheid van de farmaceutische zorg” overeind moeten houden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 01-02-2016

Schippers: vermeld houdbaarheid na opening

Fabrikanten moeten de houdbaarheid na opening standaard vermelden op alle geneesmiddelen voor meervoudig gebruik, ook als deze gelijk is aan de algemene houdbaarheidsdatum (zonder openen). Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 28-01-2016

Nivolumab op 1 maart in basispakket

Vanaf 1 maart zal het geneesmiddel nivolumab voor longkanker worden vergoed uit het basispakket. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vandaag bekendgemaakt. Na intensieve onderhandelingen met de fabrikant van het medicijn, Bristol-Myers Squibb (BMS), heeft zij een “veel lagere” prijs voor het middel bedongen, aldus het ministerie van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 28-01-2016

Schippers: 'Versterk de inkoopmacht voor dure geneesmiddelen'

In de prijzen van innovatieve geneesmiddelen zit nog veel lucht. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen over dure kankermedicijnen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 4 - 22-01-2016 1 reactie

Openbaar apotheker erkend als specialist

Het beroep openbaar apotheker is wettelijk erkend als specialisme. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vanochtend bekendgemaakt in de Staatscourant.

Politiek & overheid PW 3 - 19-01-2016

Schippers vermindert bureaucratie Opiumwet

De bureaucratie rond de Opiumwet zal op korte termijn en substantieel verminderen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat de Tweede Kamer vorige week toegezegd tijdens een Algemeen Overleg over het terugdringen van onnodige regels in de zorgsector.

Algemeen, Politiek & overheid PW 3 - 15-01-2016

VWS lanceert toolkit voor het schrappen van administratie

Zorgaanbieders kunnen overbodige regels en formulieren schrappen met de nieuwe toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-01-2016

Fampridine onder voorwaarden in basispakket

Minister Schippers van VWS heeft Fampyra (fampridine) onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 28-12-2015

Apothekers willen veel regels schrappen

Apothekers hebben in een enquête van TNS NIPO een groot aantal suggesties gedaan om de regeldruk in de farmacie te verminderen. Het gaat vooral om het schrappen van overbodige administratieve handelingen, zoals de vele en verschillende ZN-formulieren voor machtigingen van genees- en hulpmiddelen en de strenge voorwaarden om een vergoeding van medicatie of een hulpmiddel te krijgen.

Politiek & overheid, Praktijkvoering PW Magazine 45, jaar 2015 - 28-10-2015 1 reactie

'Medicijnen kunnen jaar eerder op de markt'

Geneesmiddelen kunnen een jaar eerder beschikbaar komen voor patiënten als Nederlandse en Europese overheden onnodige barrières bij de ontwikkeling en registratie wegnemen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet zich inspannen om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen.

Politiek & overheid 17-08-2015

Document acties

Back to top