Vaste rubrieken
Herexamen 2023 PW3
Welke bewering over antidepressiva bij de behandeling van prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is juist?
KNMP-publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ van start
De KNMP is begin januari de publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ gestart. In 2023 geldt een aantal veranderingen in de apotheek die vragen kunnen oproepen bij patiënten.
KNMP Jaarplan beschikbaar: Apothekers werken samen
Het jaarplan 2023 van de KNMP met als titel Apothekers werken samen is beschikbaar. “Het gaat om samenwerken met alle apothekers, met de collega’s in de zorg, met onze belangrijke stakeholders en samen met de patiënt”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
Vanuit huis werken
Benutten van voordeel papierloos systeem.
Om de hoge werkdruk door uitval van personeel te verlichten werken assistenten bij Apotheek het Catharinahuis af en toe thuis. Rogier Gerritsen: “Het helpt als iemand vanuit huis achter elkaar recepten wegtikt.”
Miljoen mensen kregen rijgevaarlijk geneesmiddel
Slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers beïnvloeden rijvaardigheid.
Openbare apotheken verstrekten recentelijk aan 3,3 miljoen volwassenen een geneesmiddel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. 1,1 miljoen mensen kregen een middel met een ernstige invloed. Toch kunnen sommige patiënten rijgeschikt worden verklaard. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Nieuwe enzymvervangende therapie bij ziekte van Pompe
De enzymvervangende therapie met cipaglucosidase alfa (Pombiliti) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor toepassing bij de ziekte van Pompe. Het is bedoeld als langdurige behandeling voor volwassenen met de laat-verworven vorm in combinatie met miglustat.
Geur van de dag
Vroeger kon je aan de geur in de apotheek de dag afleiden.
Op maandag werd de voorraad Mixtura Resolvens aangemaakt. Een hoestdrank met een hoog placebogehalte, maar wel erg lekker. De geur van drop en anijs hing de hele dag in de apotheek. Menig bezoeker maakte daar een opmerking over: “Wat ruikt het lekker!”
Paraatheid
Onvoorspelbaar is waarschijnlijk de beste voorspelling voor 2023. Nou geldt dat waarschijnlijk voor ieder jaar, maar gelet op diverse gebeurtenissen in de wereld dit jaar misschien net iets meer dan anders. Vraag is of we dit jaar ook paraat zijn als weer een onvoorspelbare situatie ontstaat.
Herexamen 2023 PW1&2
Waar kunt u de kinderdosering vinden?
Zelf medicijnen produceren
Door handel in werkzame stoffen inzicht in vraag en aanbod.
Om de geneesmiddeltekorten te lijf te gaan wil Weite Oldenziel in de toekomst naast werkzame stoffen ook geneesmiddelen maken. “Als ontwikkeld land moeten we patiënten van medicatie kunnen voorzien.”
Transformatie
Is het einde van het jaar traditiegetrouw een moment om terug te blikken, wij richten de blik liever vooruit, richting toekomst. Hoe ziet het werk van de apotheker er dan uit? Van de apothekersassistent? Staan er grote veranderingen op stapel? En zal de apotheek een totaal ander aanzien krijgen? Voor antwoorden op die vragen gingen we te rade bij mensen in het veld, die hun eigen ervaringen koppelen aan wensen, visioenen en mogelijkheden.
Klaar voor de start
Hier ligt een van de kansen voor de apotheker van de toekomst.
Enkele jaren geleden had ik een lelijke val gemaakt op straat tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Op de automatische piloot ben ik naar de apotheek gegaan. Hier werd mijn wond verzorgd en kreeg ik een tetanusprik. Op dat moment vond ik het niet vreemd dat ik deze zorgvraag neerlegde bij de apotheek.
‘Soms moet je verder kunnen kijken dan alleen de regels’
Naast openbaar apotheker in Bennekom is Harm Geers (1970) sinds september jongstleden ook directeur van het in juni gelanceerde Charlotte Jacobs Instituut. Aan Geers de opdracht apothekers klaar te stomen voor de toekomst. Die opdracht neemt hij uiterst serieus. “Je kunt heel veel betekenen voor patiënten, dat is écht zo.”
Een jaar vol uitdagingen, geneesmiddelentekorten, maar ook goed nieuws
KNMP jaar in beeld
Voor de apotheker blijkt 2022 een jaar vol uitdagingen. Nu de pandemie minder ernstige gevolgen heeft, richt de aandacht zich op de dagelijkse gang van zaken. Zoals gebruikelijk houden de geneesmiddelentekorten de gemoederen bezig. Maar er is ook goed nieuws. Apothekers verschijnen steeds vaker in beeld en Apotheek.nl is prijswinnend.
25% meer gebruik geneesmiddelen in 2040
Onder druk van vergrijzing zal geneesmiddelengebruik blijven stijgen
Het geneesmiddelengebruik vertoont al jaren een stijgende trend. De prognose van de SFK is dat dit de komende jaren zal blijven stijgen door de toenemende vergrijzing. SFK baseert zich hierbij op de bevolkingsprognose van het CBS en de eigen cijfers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Olaparib breder inzetbaar bij prostaatcarcinoom na advies CHMP
Olaparib (Lynparza) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.
Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar agressie en intimidatie
De Tweede Kamer wil meer geld voor onderzoek naar – en aanpak van – agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken.
KNMP ondersteunt leden bij veranderingen 1 januari 2023
Op de dossiers Vitamine D, GDV en Verantwoord Wisselen zijn er per 1 januari 2023 veranderingen aanstaande. De KNMP ondersteunt haar leden waar mogelijk met informatie en voorlichting, die beschikbaar is via de website.
Vertrouwen
Ook op deze plaats wil ik iedereen dank zeggen voor het in het bestuur gestelde vertrouwen om de komende tijd verder te gaan. De AV van 14 december 2022 heeft bij het 180-jarig bestaan van onze vereniging de voorzitter voor drie jaar herbenoemd. Het doet deugd te ervaren dat het vertrouwen er is. We kunnen voort als KNMP-vereniging.
Herexamen 2022 PW51en52
Onder welke klasse valt het dermatocorticosteroïd fluticasonpropionaat?