Vaste rubrieken
Apothekers aan zet bij maken IZA-regiobeelden en -plannen
Apothekers zijn aan zet bij de (door)ontwikkeling van regiobeelden om de zorgbehoefte en het zorgaanbod in kaart te brengen. Deze regiobeelden worden, in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA), gebruikt voor nieuwe plannen over de inrichting van regionale zorg.
Farmacogenetica
Variatie in genen heeft invloed op de effectiviteit en de toxiciteit van geneesmiddelen. Het meenemen van farmacogenetica in de medicatiebewaking zorgt ervoor dat geneesmiddelen nog meer op maat kunnen worden toegepast.
30% meer verstrekkingen van PrEP via apotheken
Toename PrEP-verstrekkingen na daling door GGD-pilot en COVID-lockdown
Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 12.000 keer een PrEP-pil aan zo’n 5000 unieke gebruikers. Het aantal uitgiftes was daarmee 30% hoger dan in 2021. Het aantal vervolguitgiftes steeg met 25% ten opzichte van een jaar eerder en het aantal eerste uitgiftes nam toe met 47%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2023 PW5
Welke stelling(en) over diabetesmedicatie is/zijn waar?
Voorschrijven
De medicijntekorten zijn recordhoog en zorgen dagelijks voor veel frustratie en tijdverspilling. Niet ondenkbaar is dat alle ongewenste wisselingen een negatief effect zullen hebben op het behandelresultaat. Alle tekortenellende heeft ook een keerzijde: nog nooit is er zo’n groot beroep op de expertise en creativiteit van de apotheker gedaan als nu.
Aandacht voor chemokuren in Informatorium Medicamentorum
Belangstelling uit de praktijk voor meer chemokuren in IM
Om het complexe vakgebied van medicamenteuze kankerbestrijding beter toegankelijk te maken is het Informatorium Medicamentorum (IM) uitgebreid met een groep chemokuren. Het hoofdstuk, dat inmiddels 36 chemokuren belicht, heeft als doel oncolytische combinatietherapie inzichtelijk te maken voor apothekers in alle lagen van de gezondheidszorg.
Zorgeloos in de Porsche
Apothekers organiseren jaarlijks dagje uit voor chronisch zieke kinderen.
In een echte sportwagen de weg op is “vet cool man”, vinden apothekers en farmaciestudenten die zich onder die slogan ieder jaar vrijwillig inzetten om chronisch zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen.
3,2 miljoen medicijngebruikers afhankelijk van één fabrikant
92% verzekerden verbonden aan zorgverzekeraar die preferentiebeleid voert
Zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid bij geneesmiddelen met werkzame stoffen die meerdere fabrikanten produceren. Daardoor krijgen patiënten in beginsel alleen het door hun zorgverzekeraar aangewezen merk vergoed. Wijzigingen per januari 2023 leiden tot meer afhankelijkheid van één fabrikant en tot wisselingen voor patiënten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Antibioticum pivmecillinam opnieuw in de handel
Het antibioticum pivmecillinam (Selexid) is opnieuw in de handel gekomen. Het middel is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met acute ongecompliceerde urineweginfecties.
Help
Was dit nou echt nodig?
Dinsdagnacht, half twee. De intensivist aan de telefoon. Meneer K is er weer, zegt ze op enigszins geërgerde toon. Ook ik kan een zucht niet onderdrukken. Dit is de zoveelste keer deze week. En steeds gebeurt hetzelfde.
Hoop
Door het groeiend aantal geneesmiddelentekorten en het faillissement van een geneesmiddelenfabriek wordt ook de discussie over het vanuit India en China naar Europa terughalen van de productie van grondstoffen en medicijnen weer nieuw leven ingeblazen.
Herexamen 2023 PW4
Bij welke ingreep dient de contra-indicatie Bariatrische chirurgie niet te worden vastgelegd?
Voorschrijven
Sla de huisarts over, ga meteen naar de apotheker. Mooie slogan. Niet verwonderlijk daarom dat die wordt gebruikt om inwoners van de Canadese provincie Ontario aan te moedigen vaker naar hun openbaar apotheker te gaan, die vanaf 1 januari geneesmiddelen mag voorschrijven voor dertien vaak voorkomende kwalen.
GDV
'Ja, dan wil ik ook wel zo een baxterrol!'
Op een verjaardag zitten Bep (77) en Wilma (78) onder het genot van een taartje heerlijk met elkaar te klagen. De energieprijzen! Die gasprijzen! De boodschappen! “Vroeger kocht je voor 25 cent nog een halfje casino wit.
Dapagliflozine breder inzetbaar bij symptomatisch chronisch hartfalen
Dapagliflozine (Forxiga) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al toepasbaar bij de behandeling van symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF). Door de uitbreiding is het nu ook inzetbaar bij deze aandoening onafhankelijk van de ejectiefractie.
13% meer apothekers afgestudeerd in 2022
Toename aantal eerstejaars (bio-)farmacie in Groningen, Utrecht en Leiden
In totaal 713 eerstejaarsstudenten startten in september 2022 aan de drie (bio-)farmaceutische opleidingen in Groningen, Utrecht en Leiden. Dat waren er 87 meer dan het jaar daarvoor. In het academisch jaar 2021/2022 rondden 237 studenten hun master Farmacie af, 27 meer dan in het jaar ervoor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Benoem emoties van patiënt
Nederlands kampioen consultvoering let op reacties.
Derdejaars masterstudent Farmacie Esbar Hassan heeft het Nederlands Kampioenschap Consultvoering gewonnen door goed te kijken naar emoties en te vragen hoe het gaat met de patiënt. “Kijk naar de individuele patiënt en benoem wat je ziet.”
Herziene KNMP-richtlijn over zorg voor patiënten met GDV geautoriseerd
De herziene KNMP-richtlijn Zorg voor patiënten met geneesmiddelen in een geïndividualiseerde distributievorm (GDV) is geautoriseerd. Daarmee vervangt de herziene richtlijn de in 2013 vastgestelde KNMP-richtlijn GDV.
WSO- en LOA-webinar over KNMP-richtlijn Praktijkvoering
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de KNMP-richtlijn Praktijkvoering, die in het najaar van 2022 is geautoriseerd.
GPTW
De vier letters boven deze column zeggen u wellicht niks, maar staan voor Great Place To Work. Dat is een traject waarmee het bureau van de KNMP volop en onder begeleiding bezig is.