Vaste rubrieken
Ledenonderzoek wijst uit: brede waardering Apotheek.nl
KNMP-leden zijn veelgebruikers van Apotheek.nl en waarderen de site gemiddeld met het rapportcijfer 8,6. Dat komt naar voren uit onderzoek dat de KNMP onder leden heeft uitgevoerd naar de manier waarop zij in de dagelijkse zorgpraktijk gebruikmaken van Apotheek.nl.
Minister Kuipers bespreekt verbetermogelijkheden voor inkoopbeleid verzekeraars
Minister Ernst Kuipers (VWS) voert gesprekken over mogelijkheden voor verbeteringen binnen het huidige voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Dat laat hij weten in antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Judith Tielen, die eerder deze maand de relatie aanstipte tussen de geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid.
Medicijngebruik per hoofd met 0,7% gestegen
Geneesmiddelgebruik per hoofd in 2022 hoogste van de afgelopen tien jaar.
Net als in 2020 en 2021 verstrekten openbare apotheken ook in 2022 meer geneesmiddelen per hoofd van de bevolking ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel de groei minder sterk is dan in 2021, ligt het gebruik in 2022 op het hoogste punt in tien jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Samen
Er gaat niets boven Groningen. De slogan is al dertig jaar oud, maar geldt nog altijd als de meest succesvolle reclamekreet om een regio te promoten. Als we de tekst op de farmacie betrekken zouden we er ‘als het om samenwerken gaat’ aan vast kunnen plakken.
Zetpillen
De zetpillen werden tegen het plafond gegooid.
Vroeger was de zetpil een veelvoorkomende bereiding in de apotheek. Op het apothekersexamen kwam minimaal één complexe zetpilbereiding voor.
Middel voor sikkelcelziekte-patiënten mogelijk toch niet effectief
Voor patiënten met sikkelcelziekte is crizanlizumab (Adakveo) mogelijk toch niet effectief. Het middel kreeg een aantal jaren geleden een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Doel van de behandeling met crizanlizumab is pijnlijke aanvallen te voorkomen, echter nu lijkt de meerwaarde van dit middel twijfelachtig, zo blijkt uit tussentijdse resultaten van een effectiviteitsstudie.
Geloven in stoppen met roken
Antirookprogramma Pillen en Praten heeft successcore van 84%.
Mensen sterken in hun geloof dat ze zelf veel kunnen doen aan hun rookverslaving. Dat is de kern van het antirookprogramma van apotheek Pillen en Praten, dat inmiddels een hoge successcore kent. Esmaa Amer: “Je neemt het gevoel weg dat ze slachtoffer zijn.”
Herexamen 2023 PW9
Wat doet u ten aanzien van de dosering voor diazepamklysma's (20 mg per keer) voor een jongen van 5 jaar?
Farmahistorie
De wederzijdse wisselwerking tussen mens, medicijn en maatschappij is van alle tijden, lees ik op de site van het Nationaal Farmaceutisch Museum. Een zin die mooi aangeeft hoe zinvol het is om niet alleen de huidige tijd te bezien, maar ook alles wat daaraan vooraf ging. Dat in dit museum verleden, heden en toekomst van de farmacie elkaar in een virtuele omgeving ontmoeten is een treffend voorbeeld van die symbiose.
Nieuw middel op de markt voor behandeling magnesiumdeficiëntie
Voor patiënten met magnesiumdeficiëntie is nu ook magnesiumcitraat (Magmedi) op de markt. Het middel, dat beschikbaar is als tablet van 97 mg, overeenkomend met 4 mmol, is zowel profylactisch als therapeutisch te gebruiken.
AI
Waar we in de zorg nog aan het bedenken zijn hoe we berichtjes kunnen uitwisselen met dezelfde standaard, gebruiken mijn kinderen inmiddels ChatGPT. Met een simpele vraag genereert dit programma een complete scriptie over de oudheid of een speech voor het 25-jarig jubileum van een medewerker. Binnen drie seconden en gratis.
Kwaliteitsindicatoren 2022 invullen kan vanaf 3 april
Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren kunnen tussen 3 april en 15 mei 2023 de kwaliteitsindicatoren over 2022 invullen.
KNMP steunt het CBG-onderzoek naar status UAD-geneesmiddelen
De KNMP steunt het onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar de indelingsstatus van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. De medicijnautoriteit verricht dit onderzoek op verzoek van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer.
Met elkaar op weg naar een betere digitale toekomst
‘Ontwikkeling gegevensuitwisseling gaat apotheker tijd schelen’
De digitale medische gegevensuitwisseling is in beweging. Er vinden ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. Wat betekent dit in de praktijk? En hoe werken de KNMP en Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) hierin samen? Tijdens het halfjaarlijks bestuurlijk overleg gaan beide organisaties hierover met elkaar in gesprek.
Duizendpoten
Apothekers kunnen meer taken naar zichzelf toetrekken.
Tijdens sollicitatiegesprekken wordt regelmatig de vraag gesteld met welk dier de sollicitant zichzelf associeert. Wat laat diegene hiermee zien? Goede zelfkennis of kan de persoon beter worden ingeschat? Het hoger doel is mij onbekend.
Haak aan bij nieuwe initiatieven
Investeren in preventieve lokale zorg is de toekomst
Door deel te nemen aan Transitie010, een netwerkorganisatie voor welzijn en zorg in Rotterdam-Rijnmond, wil Kadir Özer laten zien hoe hij kan bijdragen aan meer preventie in de wijk. “We moeten als apothekers nieuwsgierig zijn en aanhaken bij nieuwe initiatieven.”
Minder gebruikers van zelfbetaalde medicijnen
Aantal gebruikers profylactisch gebruikte malariamiddelen neemt wel toe
Sommige gebruikers van receptplichtige geneesmiddelen moeten hiervoor zelf betalen omdat deze middelen niet uit het basispakket worden vergoed. Het aantal gebruikers van zelfbetaalde middelen daalde in 2022 met bijna 2,5% ten opzichte van 2021. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2023 PW8
Tot welke leeftijd is de dubbele controle op dosering verplicht?
Forse toename aantal gebruikers amoxicilline
Laxeermiddel macrogol telt opnieuw meeste gebruikers
Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan ongeveer 1 miljoen mensen minstens één keer het antibioticum amoxicilline, een stijging van bijna 28%. Hiermee komt het op plek 5 in de top 10 gebruikers. Net als vorig jaar staat macrogol in combinatiepreparaten bovenaan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herhalen
Het is dramatisch gesteld met de therapietrouw van patiënten met osteoporose. Meer dan de helft van hen stopt binnen twee jaar met hun medicatie, terwijl ze deze in principe minimaal vijf jaar moeten gebruiken.