Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna miljoen gebruiksters eerste keus-anticonceptiepil

NHG wijst in herziene standaard eerste en tweede keuze-anticonceptiepil aan

PW 22/23 - 29-05-2020 | door SFK
Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim anderhalf miljoen vrouwen een receptplichtige vorm van anticonceptie. Bijna twee derde van hen ontving de combinatiepil die als eerste keus is aangewezen in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie, die op 7 mei van dit jaar gepubliceerd is. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Naast de aanwijzing van eerste en tweede keuze-pillen, is er in de aangepaste standaard onder meer extra aandacht voor bijwerkingen zoals spotting en stemmingsklachten. Ook is het beleid bij een vergeten pil aangepast. De eerste keus-anticonceptiepil is het combinatiepreparaat levonorgestrel 150 µg/ethinylestradiol 30 µg (merknaam onder meer Microgynon 30), ook wel aangeduid als tweede generatiepil. Als tweede keus zijn de combinaties van levonorgestrel 100 µg/ethinylestradiol 20 µg (Microgynon 20) en die van gestodeen 75 µg/ethinylestradiol 20 µg (Minulet) aangewezen.

Hoewel het aantal gebruiksters van de eerste keus-combinatiepil licht is afgenomen, is deze met 990.000 gebruiksters in 2019 veruit het meest voorgeschreven hormonale anticonceptivum. De beide tweede keus-pillen gezamenlijk werden in 2019 aan 110.000 gebruiksters ten minste eenmaal verstrekt en tonen een relatief sterkere afname van het aantal gebruiksters.

LANGDURIG

Hormonale anticonceptiva met een langdurig beschermende werking, zoals het hormoonspiraaltje (Mirena) en het implantatiestaafje (Implanon NXT), winnen aan populariteit. Apotheken verstrekten deze anticonceptiva in 2019 aan 110.000 vrouwen en respectievelijk 17.000 vrouwen. Deze middelen bieden voor meerdere jaren bescherming, respectievelijk vijf en drie jaar.

Het aantal gebruiksters van deze vormen van anticonceptie ligt daardoor hoger dan alleen het aantal vrouwen aan wie deze middelen in 2019 zijn verstrekt. Stel dat een hormoonspiraal na gemiddeld drie jaar wordt verwijderd, dan waren er in 2019 naar schatting in totaal 310.000 gebruiksters van een hormoonspiraal en 47.000 gebruiksters van een implantatiestaafje. Het totale aantal vrouwen dat in 2019 anticonceptiva gebruikt zou daarmee uitkomen op ongeveer 1,8 miljoen in plaats van de bovengenoemde 1,5 miljoen.

De SFK biedt deelnemers met een SFK Select-abonnement toegang tot de eveneens herziene FTO-module Anticonceptie van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), die aansluit op de NHG-Standaard. Daarin krijgen apothekers onder meer inzicht in welke hormonale anticonceptiva de huisartsen in hun omgeving voorschrijven aan nieuwe gebruiksters.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

Back to top