Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mens en crisis

Wonderlijk hoe verschillend men omgaat met de coronacrisis.

PW 22/23 - 29-05-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen
Wonderlijk om te zien hoe verschillend men omgaat met de coronacrisis. De apotheek is omgebouwd met behulp van tafels en kratten, waardoor men zeker een meter van de balie afstaat. Op iedere balie staat met grote letters “niet op de balie leunen”. Iedere dag moeten we vragen om de handen van de balie te halen; men staat in een soort yogahouding over de barricade, met de handen op de tekst over het “niet leunen”. Daartegenover staat de patiënt die met de auto strak voor de deur parkeert, overschoenen (die blauwe uit het zwembad) aantrekt, handschoenen aantrekt, mondkapje opzet en vervolgens de medicijnen komt halen. Om daarna de hele ceremonie omgekeerd uit te voeren.
Mens en crisis

De apotheek zit in een zorgcentrum, met verpleegafdeling. Dat maakt het in sommige ogen tot een ‘oorlogsgebied’. Al heel snel ging rond dat een van de assistenten besmet was; de naam die werd genoemd lijkt op geen enkele naam in ons team. Ook zouden er in het tehuis, volgens die facebookbronnen, inmiddels zeventig mensen zijn overleden; zoveel wonen er amper. Toch is het tehuis zwaar getroffen.

Hier tegenover stond weer een meneer die in het tehuis woonde en een paar keer per dag de hond uitliet. Regelmatig kwam hij even in de apotheek vragen, met het hoofd om het hoekje, hoe het ging. En even regelmatig wezen we hem erop dat dit niet verstandig is, maar zo ging hij met iedereen om. Helaas, hij is nu definitief het hoekje om.

Deze ervaringen doen je eens te meer beseffen dat iedereen anders is en anders met stress omgaat.

Document acties

gearchiveerd onder: zorgcentrum, balie, coronacrisis
Back to top