Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ons kent ons

Onlangs kwam een patient ter sprake met een onbegrepen ziektebeeld.

PW36 - 06-09-2019 | door Jaap Dik, apotheker
De trend in de zorg is schaalvergroting. Dat zou de kosten drukken. Echter, als je een band met de patiënt opbouwt, kan de zorg beter en vaak tegen veel lagere kosten.
Ons kent ons

Een mooi voorbeeld zie je bij de MDO’s, een multidisciplinair overleg over patiënten in een zorginstelling, met huisarts, apotheker, specialist ouderengeneeskunde en de verpleging. Natuurlijk wordt ook de patiënt hierbij betrokken, vaak in zijn eigen vertrouwde omgeving, waar de verpleging de inventarisatie doet.

Opvallend vaak blijkt de bloeddruk aan de lage kant en kan er medicatie af. In overleg met arts en apotheker wordt het middel bepaald dat geschrapt gaat worden. Minder medicijnen en minder valrisico.

Nu kwam onlangs een patiënt ter sprake met een onbegrepen ziektebeeld. De arts had haar al twee keer ingestuurd en na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis was ze weer naar het tehuis gestuurd; men kon niets vinden.

De visite voorafgaand aan het MDO had weer een flinke lijst vage klachten opgeleverd en overwogen werd haar wederom te laten opnemen.

Tot de verpleger zei: “Ik weet wat er aan de hand is: mevrouw vindt het eten erg lekker in het ziekenhuis. Als ze weer terug is klaagt ze dagenlang over ons eten. In het ziekenhuis kan ze kiezen uit drie gangen, ze doet er alles aan om weer opgenomen te worden.”

Soms is het simpel: ons kent ons.

Document acties

Back to top