Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Leefstijladvies hoort erbij!

Rotterdamse apotheker neemt farmadiëtist in dienst.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Cindy Reinders
Er is veel belangstelling voor leefstijl – van bloedprikken tot afvallen –, merkt apotheker Didem Ozer-Altug. Ze pakt het onderwerp daarom steeds groter aan. Komend voorjaar: de ‘Week van de Leefstijl’ in haar apotheek.
Leefstijladvies hoort erbij!

Als ‘overbuur’ stond ze op Nationale Buren­dag met een kraampje vol leefstijlproducten voor de Albert Heijn. Apotheker Didem Ozer-Altug en eigenaar van Apotheek Prinsenland werd vergezeld door een paar assistenten en een praktijkondersteuner (POH) van naastgelegen huisartsenpraktijk. Ruim tachtig Rotterdammers lieten hun bloedsuiker en bloeddruk meten.

Vele anderen stelden vragen over afvallen, waarvoor ze ook verschillende producten had meegenomen. “Mensen willen wel, maar weten vaak niet hoe ze moeten beginnen”, vertelt Ozer-Altug. Haar farmadiëtist – een apothekersassistent en tevens gediplomeerd diëtist – kan ze daarbij helpen. “Vier mensen hebben bij haar een consult aangevraagd. Haar voordeel: zíj kijkt niet alleen naar de voeding, maar bijvoorbeeld bij een diabeet ook naar de medicatie. Een ideale combinatie dus.”

Zeker nu de apotheker leefstijl hoog op haar agenda heeft staan. “Ik geloof echt dat we als apotheker niet alleen geneesmiddelen moeten verstrekken met bijbehorende begeleiding, maar ook echt wat moeten gaan doen met demedicaliseren en preventie.”

Stroomversnelling

Met dit standpunt is zij zeker niet de enige. Half september zat Ozer-Altug met ruim dertig collega’s aan tafel bij een brainstormsessie over leefstijl. “Het idee dat daar ontstond – organiseer een ‘Week van de Leefstijl’ – ga ik dit voorjaar doen”, zegt ze vastberaden. Daarna is zij benaderd door de vereniging Arts en Leefstijl om mee te praten over de rol van de apotheker. “Het komt nu in een stroomversnelling terecht.”

De eerste gezondheidschecks voerde zij twee jaar geleden uit, samen met een huisarts, fysiotherapeut en diëtist. “We hebben toen een groep patiënten preventief opgeroepen en in een carrousel bloed geprikt, hartfilmpje gemaakt en body mass index bepaald. Toen daar echt dingen uitkwamen, zoals doorverwijzingen naar de cardioloog, wilde ik meer op dit vlak gaan doen. De farmadiëtist heb ik kort daarna aangenomen.”

“Samen zijn we, de POH ging trouwens ook mee, op bezoek gegaan bij de 55-plus-woningen aan de overkant van de apotheek. Er kwamen zoveel leefstijlgerelateerde vragen, dat ik besloot het nog groter aan te pakken. Ik belde de Albert Heijn op met mijn voorstel om er met een kraampje te gaan staan en dit werd met beide handen aangegrepen.” 

Document acties

gearchiveerd onder: leefstijl, Didem Ozer-Altug
Back to top