Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kiezen voor diepgang

Als openbaar apotheker aan de slag in de ziekenhuisapotheek.

PW17 - 26-04-2019 | door Maarke Roelofs
Ruim 22 jaar ervaring in de openbare farmacie en dan de overstap maken naar de ziekenhuisfarmacie. Apotheker Suzanne Wijffels waagde de sprong. “De leidinggevende pet kan af en de vakinhoudelijke pet wordt steeds groter.”
Kiezen voor diepgang

Ze stond wel even te kijken toen ze tijdens haar sollicitatie in het Elkerliek ziekenhuis de kamer van de beoordelingscommissie binnenstapte, vertelt Suzanne Wijffels. “Aan tafel zat een hele delegatie: vijf specialisten, de stafvoorzitter en voorzitter van de raad van bestuur. Maar het klikte goed en ik voelde me thuis.” Dat bleek geheel wederzijds, waarop ze als openbaar apotheker werd aangenomen om het team ziekenhuisapo­thekers van de geïntegreerde vakgroep poli­klinische en klinische farmacie te versterken.

Na ruim 22 jaar in de openbare farmacie, merkte Wijffels dat ze wel erg op routine en ervaring aan het werk was. “Ik wilde meer diepgang en bezig zijn met de vakinhoud, over de muren van de eigen apotheek heen kijken en samenwerking met andere zorgverleners opzoeken.”

In het begin moest ze even wennen aan de duale managementstructuur in de ziekenhuisapotheek. Wijffels: “Ik werkte voorheen als clustermanager bij een ketenapotheek, maar de apotheek runde ik zelfstandig. Hier kan de leidinggevende pet af en de vak­inhoudelijke pet wordt steeds groter.”

Ver van mijn bed

Ze heeft nu een gevarieerd takenpakket. Enerzijds is ze verantwoordelijk voor de farmaceutische zorg in verpleeghuizen en de geriatrie, maar ook de oncologie van solide tumoren ligt op haar bordje. “Spannend, want dat staat het verst van mijn bed, maar erg leuk om te leren hoe de systematiek rondom productdossiers precies werkt.”

Daarnaast valt ook longmedicatie binnen haar aandachtsgebied. “De Elkerliek apotheek fungeert als regionaal kennis- en servicecentrum. Dat sprak me aan in de vacaturetekst. Door mee te werken aan een regionaal longformularium en zorgpaden voor astma, COPD en de complexe long­patiënt geef ik daar invulling aan.”

Wijffels benadrukt het belang van vertrouwen door het team. “Mijn collega’s zeiden unaniem: kies wat je leuk vindt qua aandachtsgebieden. In basis zijn we allemaal apotheker, maar je aandacht is met de jaren naar een ander deelgebied gegaan. Alles valt echter bij te leren.”

Idealiter gaat ze – naast specialistische nascholingen – ook congressen bijwonen over onderwerpen binnen haar aandachtsgebied, net als haar collega’s. “Daarmee komen we op hetzelfde niveau als specialisten”, zegt Wijffels. “Met dezelfde achtergrondkennis zijn we een gelijkwaardige gesprekspartner.”

Document acties

Back to top