Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Het complete plaatje

Farmaceutische dienstverlening beter afgestemd op behoefte arts en patiënt.

PW06 - 08-02-2019 | door Maarke Roelofs
Een volledig pakket met infusen en orale cytostatica voor de dagbehandeling, samengesteld door ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek. Zie daar een tastbaar resultaat – handig voor arts én patiënt – van het periodiek farmaoverleg in VieCuri Medisch Centrum.
Het complete plaatje

Voor poliklinisch apotheker Loes Ariaans is het farmaoverleg inmiddels een van haar gebruikelijke taken. “We doen dit nu standaard met z’n tweeën: poliklinisch apotheker en ziekenhuisapotheker. Beiden hebben we voor een deel van het werk een blinde vlek. Samen maken we het plaatje compleet.”

Toen de poliapotheek op de Venlose locatie van het VieCuri Medisch Centrum ruim tien jaar geleden werd opgericht, ontstond de behoefte om assortiment en dienstverlening af te stemmen op de behoefte van specialisten. Daaruit voortvloeiend is het periodiek farmaoverleg in het leven geroepen. Ariaans en een collega ziekenhuisapotheker maken hiervoor jaarlijks een ronde langs alle vakgroepen in hun ziekenhuis. Ariaans: “We bespreken met de artsen onder meer de nieuwe geneesmiddelen, richtlijnen, interacties, voorschrijfgedrag et cetera die relevant zijn voor dat specialisme. Afhankelijk van de vakgroep is het ene overleg meer klinisch ingestoken dan het andere.”

Buitenwereld

Specialisten zijn voor de buitenwereld niet altijd goed bereikbaar, onderkent Ariaans. “Korte lijnen met artsen zijn daarom erg handig. Door eenmaal per jaar met ze om tafel te zitten, ken je elkaar persoonlijk en dat overlegt makkelijker.”

De meerwaarde van het farmaoverleg zie je volgens haar goed binnen de vakgroep oncologie. Ariaans: “Bij oncologische kuren komen de infuuszakken met cytostatica uit de ziekenhuisapotheek, terwijl de poliklinische apotheek de orale cytostatica aan de patiënt levert. Door onze samenwerking hebben we ervoor gezorgd dat arts en patiënt daarvan niets merken: de arts schrijft alle medicatie in één keer voor en zowel de infusen als orale cytostatica leveren we als compleet pakket op de dagbehandeling.”

Allround apotheker

Daarnaast verzorgen Ariaans en collega’s de medicatieoverdracht van alle oncologische middelen, inclusief infusen, via het Landelijk Schakelpunt. “Als je meer weet over de specialistische zorg van beide partijen kun je je rol als behandelaar beter invullen en de service naar de patiënt verbeteren.”

Het is niet ondenkbaar dat het farmaoverleg op den duur door één apotheker uit het ziekenhuis wordt bijgewoond. “We gaan in de toekomst toch meer naar een allround apotheker van het ziekenhuis”, zegt Ariaans. “Minder procesgericht en meer patiëntgericht denken is wat daarvoor van ons wordt gevraagd.” 

Document acties

Back to top