Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Spin in het web’ bij TDM

Poliklinisch apotheker als regiehouder bij vancomycine-thuistherapie.

PW07 - 15-02-2019 | door Maarke Roelofs
Niet de arts, maar de apotheker treedt op als regiehouder therapeutic drug monitoring (TDM) van vancomycine-thuistherapie. Poliklinisch apotheker Matthijs Jager: “Onze aanpak maakt de apotheker expliciet medebehandelaar.”
‘Spin in het web’ bij TDM

“Wij zijn de spin in het web wanneer een patiënt met ontslag gaat en thuis verder behandeld wordt met vancomycine. Daardoor zitten wij op de aangewezen positie als regie­houder voor de therapeutic drug monitoring (TDM)”, concludeert poliklinisch apotheker Matthijs Jager in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. “Als poliklinisch apotheker heb je nauw contact met alle vijf betrokken spelers: de patiënt, arts, afdeling bereidingen, bureau nazorg en thuiszorg.”

Patiënten die een infuus vancomycine krijgen en klinisch stabiel zijn, worden ontslagen uit het ziekenhuis. Ze komen via hun arts terecht bij bureau nazorg en de thuiszorg verzorgt de toediening van het infuusgeneesmiddel aan huis, dat door de apotheek bereid is. Daarnaast levert de apotheek ook de injectie- en verbandmiddelen om het infuus te kunnen toedienen.

Infuuszakken

Jager: “Vanwege de smalle therapeutische breedte van vancomycine, is TDM noodzakelijk. Daarbij hebben wij als afdeling poliklinische farmacie de regie over de dosering en wekelijkse spiegelbepaling. De nieuwe infuuszakken en benodigde materialen laten we thuis leveren.” Om de TDM van vancomycine goed te kunnen uitvoeren, kregen Jager en collega’s een na­scholing door hun collega- ziekenhuisapotheker die gespecialiseerd is in dit onderwerp. “Naast de specifieke, extra kennis hebben we hierdoor een korte lijn met deze ziekenhuis­apotheker voor als we willen overleggen.”

Unaniem

Dat de nieuwe werkwijze unaniem goed opgepakt werd, is voor Jager een opsteker. “Patiënten zijn erg tevreden en ook artsen zijn blij dat we een gedeelte van hun werk, waarin wij specifieke expertise hebben, uit handen nemen. Hierdoor is er continue monitoring van de vancomycinespiegel.”

De werkwijze is inmiddels, na een pilot van een jaar, als standaard geïmplementeerd door de Meander Apotheek.

Jager benadrukt dat het voor de poliklinisch apotheker cruciaal is vooraf goede afspraken te maken met de arts omtrent verantwoordelijkheid en bevoegdheid voor het slagen van het regiehouderschap over de vancomycine-thuistherapie. “De arts beslist als voorschrijver over het klinische gedeelte: wanneer stoppen en wanneer starten. Onze aanpak maakt de apotheker expliciet medebehandelaar.” 

Document acties

Back to top