Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grote onvrede over contracten

Zoetermeerse apothekers bezorgd over toekomst apotheek.

PW19 - 10-05-2019 | door Edwin Bos
Uit frustratie over de contractering door zorgverzekeraars hebben de apothekers van elf Zoetermeerse apotheken een brief gestuurd aan zorgminister Bruno Bruins. Ook lanceerden ze de petitie ‘steunuwapotheek.nl’. Claudia Blokland: “Ruim zeshonderd apothekers hebben onze oproep al ondertekend.”
Grote onvrede over contracten

De contractering en bekostiging zijn onduidelijk en raar, zadelen apothekers op met verschillen tussen zorgverzekeraars die geen enkel doel dienen en bieden al jaren onvoldoende dekking voor een gerechtvaardigde loonstijging van apotheekmedewerkers. Dat is de kern van de ontevredenheid die leeft onder de Zoetermeerse apothekers over het contracteringsproces, vertelt Claudia Blokland, beherend apotheker van Apotheek de Watertoren in Zoetermeer en een van de initiatiefnemers van een brief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. “We zijn allemaal teleurgesteld over de huidige contracten die de contractanten van apotheken voor ons hebben onderhandeld met zorg­verzekeraars. Daarom komen we in actie.”

Geen van de apothekers heeft zicht op de effecten van het contract op bedrijfsresultaten, wat verlammend werkt op de bedrijfsvoering en de verbetering van farmaceutische zorg, benadrukt Blokland. “Ook vinden wij het onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars hun kwaliteitseisen niet beter op elkaar afstemmen. Bij de ene verzekeraar kan een apotheek tot de beste behoren, bij een andere tot de slechtste.”

Verder maken de apothekers zich zorgen over apothekersassistenten die minder plezier hebben in hun werk, onder meer door agressie aan de balie en omdat ze patiënten geen ‘nee’ willen verkopen en hen graag het vertrouwde geneesmiddel willen meegeven.

Volgens de Zoetermeerse apothekers staat de toekomst van de apotheek op het spel. Daarom hebben zij enkele maanden terug als Kring van Zoetermeerse Apotheken (KZA), samen met de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ), een brief gestuurd aan de minister.

Gesprek

Samen met medebestuursleden Miranda Lodewijks en Sherida Sumter van de KZA heeft Blokland onlangs een gesprek gehad met beleidsmedewerkers van Bruins. “Ze hebben geen concrete toezeggingen gedaan, maar met veel voorbeelden uit de praktijk hebben we de problemen in de apotheek wel inzichtelijk kunnen maken.”

Verder hebben de Zoetermeerse apothekers de petitie ‘steunuwapotheek.nl’ gelanceerd, die inmiddels drieduizend keer is ondertekend, onder meer door ruim zeshonderd apothekers. Blokland: “Als duizend apothekers zich hebben aangemeld, gaan we opnieuw naar Bruins. Want we verwachten van hem een concreet actieplan.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Zorgverzekeraars, contracten, Contract
Back to top