Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Farmazorg in Polder Hofje

Sjef Küppers verleent apotheekzorg aan kwetsbare ouderen in minidorpje

PW40/41 - 04-10-2019 | door Maarke Roelofs
Voor apotheker Sjef Küppers was de keuze om de farmaceutische zorg voor de ouderen van het Polder Hofje op zich te nemen snel gemaakt. “Vragen komen sneller op ons bordje dan in een gewone thuissituatie, waardoor we ook eerder kunnen ingrijpen.”
Farmazorg in Polder Hofje

Dat Apotheek Hollands Kroon de farmaceutische zorg voor de inwoners van het Polder Hofje – een minidorp voor senioren – onder zijn hoede heeft is geen toeval, zegt apotheker Sjef Küppers. “Wij zijn de enige apotheek in Anna Paulowna en verzorgden ook al medicatie voor bewoners van twee huizen voor dementerenden van dezelfde eigenaresse. Bovendien vond ik het een hartstikke goed initiatief. Dat maakte ons de aangewezen partij.”

Het Polder Hofje biedt huisvesting aan ouderen in twintig toekomstbestendige woningen. Sommigen wonen alleen, anderen met z’n tweeën. Begeleiding is aanwezig voor vragen en eventuele zorg. Het is als het ware een kleine gemeenschap, met goede sociale controle tegen eenzaamheid. “Het ziet eruit als de vroegere nonnenhofjes in Amsterdam.”

Bij bewoners die vanuit andere regio’s naar het hofje verhuizen, bespreekt Küppers de medicatie met de betrokken artsen. “Ik twijfel niet aan de juistheid ervan, maar wil het dan toch graag even zelf zien, omdat ik de patiënt nog niet ken.”

Knutselen aan puffertje

“De zorg die wij leveren verschilt niet zoveel van die voor andere mensen”, onderstreept Küppers. “Sommige bewoners maken gebruik van de medicatierolvoorziening. Bij een aantal wordt medicatie thuisbezorgd of bij de begeleiders ter plekke, en anderen halen geneesmiddelen zelf op. Het gaat om kwetsbare ouderen, maar onze bijdrage is niet wezenlijk anders dan anders.”

Wel afwijkend is de wijze waarop de vraag bij de apotheek terechtkomt. “Patiënten kunnen hun vraag makkelijker stellen en weten ook beter bij wie. De begeleiding heeft een korte lijn met de apotheek. De vraag komt sneller op ons bordje dan in een gewone thuissituatie, waardoor we ook eerder kunnen ingrijpen.”

En dat werkt twee kanten op. De verpleegkundigen die de bewoners begeleiden geven bijvoorbeeld ook uitleg over nieuwe middelen. Küppers: “Dat is een groot voordeel. Als iemand in de normale thuissituatie met zijn puffertje aan het knutselen is en het gaat niet goed, merken we dat niet zo snel. Nu trekt direct iemand aan de bel.”

Hoe het Polder Hofje zich verder ontwikkelt, houdt Küppers nauwlettend in de gaten en wie weet dat hij ooit zelf voor deze woonvorm kiest. “Zoals het er nu uitziet spreekt het mij zeker aan. De bewoners die ik ernaar vraag zijn allemaal erg tevreden. Ik zou ook liever daar zitten dan dat ik enkel door een thuiszorgorganisatie wordt geholpen.” 

Document acties

Back to top