Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Buiken meten op Milan Festival

Veel onwetendheid onder Hindoestaanse bevolking over diabetes type 2.

PW36 - 06-09-2019 | door Annemiek Veelenturf
Gewapend met meetlint was apotheker/epidemioloog Prem Adhien begin augustus present op het Haagse Milan Summer Festival om bezoekers bewust te maken van de gevaren van diabetes type 2. “Veel Hindoestanen zien diabetes als iets dat hun overkomt.”
Buiken meten op Milan Festival

Hij mat buiken, deelde flyers uit en ging vooral het gesprek aan over hoe diabetes type 2 te voorkomen of in te dammen. “Hoog nodig”, vindt Prem Adhien zijn initiatief om met een stand aanwezig te zijn op het Hindoestaanse Food, Fair & Family Milan Summer Festival in het Haagse Zuiderpark. Want juist onder Hindoestanen is veel onwetendheid over diabetes.

En dat terwijl de aandoening onder deze bevolkingsgroep, waartoe Adhien zelf ook behoort, vier- tot zesmaal vaker voorkomt dan onder Nederlanders in het algemeen. “Daarbij speelt een genetische component, maar vooral leefstijl”, licht hij toe. “Hindoestaans eten bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten – witte rijst, witbrood – waarbij het ook niet helpt dat Hindoestanen aardappelen zien als groenten.”

Aanleiding voor zijn komst naar het festival – “ik ben van mezelf geen festivalganger …” – is het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter van Hanno Pijl, waarin hij de leefstijladviezen prachtig vond, maar de recepten “een beetje té Nederlands”.

Daarbij kwam een appèl van patiëntenvereniging Harteraad, omdat juist Hindoestanen onvoldoende worden bereikt met voorlichting over hart- en vaatziekten. Adhien herkent het: “Veel Hindoestanen hebben een ander ziektebesef. Ze zien diabetes als iets dat hun overkomt. Of ze zeggen:‘het hoort erbij; mijn ouders hadden het ook’.”

Leefstijlverandering

Zijn indruk is dat veel mensen opzien tegen leefstijlverandering, maar hij denkt met goede voorlichting veel te kunnen bereiken. Zo werkt Adhien mee aan een kookboek met maaltijden waarin het aandeel snelle koolhydraten uit de traditionele Hindoestaanse keuken flink is gereduceerd.

“Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn”, zegt Adhien, die zijn werk als openbaar apotheker in Service Apotheek van Waert in Rotterdam-Zuid combineert met het voorzitterschap van de SIG Diabetes van de KNMP en docentposten bij de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. “Neem een bord, dat de gemiddelde Hindoestaan voor 80% vult met rijst en aanvult met kouseband, bonen, kool, aardappelen en peulvruchten. Door de rijst te vervangen door grotere porties groenten neem je al één koolhydraatbron weg en maak je het maal veel gezonder. Als je het zo uitlegt, kan dat een eyeopener zijn.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Hindoestanen, Prem Adhien, Diabetes
Back to top