Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Dossier op KNMP-site met veelgestelde vragen en antwoorden abortusmedicatie

Veelgestelde vragen en antwoorden en meer informatie over abortusmedicatie staan nu centraal verzameld op KNMP.nl in een zogeheten dossier. Apothekers vinden hier ook een patiëntenfolder en handige links en documenten.

PW43 - 25-10-2024 | door KNMP

Nieuwe Zorgstandaard Somatische screening

Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De WSO ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)- apotheker in de regionale samenwerking.

PW43 - 25-10-2024 | door KNMP

Herexamen 2024 PW43

Waarom is ditranolsalicylzuurcollodium beperkt houdbaar?

PW43 - 23-10-2024 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Ledenwensen

De districtsafgevaardigden van de KNMP halen via de klankbordgroepen regelmatig op waaraan onze leden behoefte hebben. Deze wensen komen dan in het College van Afgevaardigden terecht.

PW42 - 18-10-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Introductie subsidiedesk voor apothekersorganisaties regio

De KNMP en VvAA introduceren een subsidiedesk voor regionale apothekersorganisaties voor hulp bij het aanvragen van subsidies. Beide organisaties hebben als doel om zoveel mogelijk subsidiegelden daar te krijgen waarvoor ze zijn bedoeld: de zorg.

PW42 - 18-10-2024 | door KNMP

Afvalton strekt tot lering

Een stap naar duurzame zorg.

Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.

PW42 - 18-10-2024 | door Annemiek Veelenturf

Nieuwe DHPC waarschuwt voor veiligheidsrisico's bij levetiracetam

Bij gebruik van bepaalde nieuwe productverpakkingen van het anti-epilepticum levetiracetam is er een risico op medicatiefouten. Hiervoor wordt gewaarschuwd in een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) die door de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC is beoordeeld. De doseerspuit van 3 ml van onder meer het handelsproduct Keppra 100 mg/ml-drank wordt vervangen door een doseerspuit van 5 ml. Bovendien bevat de nieuwe spuit naast een schaalverdeling van 0,1 ml een extra schaalverdeling van 0,25 ml. Deze veranderingen kunnen leiden tot doseerfouten.

PW42 - 18-10-2024 | door PW

Herhalen

“De minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft met betrekking tot het toenemend aantal verkeersongevallen, waarbij het gebruik van geneesmiddelen een rol speelt, een Werkgroep Geneesmiddelen en verkeersveiligheid ingesteld met het verzoek zich te beraden omtrent de maatregelen welke moeten worden getroffen teneinde personen, die aan het verkeer deelnemen, te waarschuwen voor de risico’s, welke zij lopen en die zij kunnen veroorzaken ten gevolge van geneesmiddelengebruik.”

PW42 - 18-10-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vals recept

Fraude met buitenlandse recepten in de apotheek.

In de e-mail-inbox van de apotheek ontvingen we een e-mail van een vrouw. In keurig Nederlands geschreven met in de bijlage een recept van ‘haar’ arts in Milaan. Ze vroeg of ze dit recept bij ons kon indienen en stuurde gemakshalve een tekst uit een Europees wetboek mee, waarin staat dat zorgverleners uit de lidstaten recepten van elkaar dienen te honoreren. Ik zocht de arts op, het recept zag er legitiem uit en het was geen bijzonder geneesmiddel.

PW42 - 18-10-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Inkoopprijzen dalen met gemiddeld 2,1% in oktober

Daling in inkoopprijzen vooral bij geneesmiddelen met een maximumprijs

De inkoopprijzen van receptplichtige geneesmiddelen in het basispakket daalden in oktober 2024 met gemiddeld 2,1% in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis levert dit een geschatte besparing op van € 84 miljoen aan inkoopwaarde. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW42 - 18-10-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW 42

Van welke onderstaande geneesmiddelen kan anisocorie een bijwerking zijn?

PW42 - 16-10-2024 | door Rike van Eekeren, apotheker bij Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuwe materialen: leerlingen inspireren voor apothekersvak

De KNMP heeft op 25 september – Wereld Apothekersdag – materialen ontsloten die apothekers kunnen gebruiken bij het geven van voorlichting over het vak. De materialen bestaan uit onder meer presentaties, lesplannen en opdrachten die kunnen worden ingezet voor jong en oud.

PW40en41 - 04-10-2024 | door KNMP

Passende zorg

Woensdag 18 september 11:52. Met het stoppen van de reanimatie is de passende zorg voor mijn schoonvader volbracht.

PW40en41 - 04-10-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Fit lichaam

Ooit gierden de hormonen door je lijf, maar hoe ouder je wordt hoe minder er giert. Op een bepaald moment liggen ze er behoorlijk uitgeblust bij; klachten in plaats van plezier.

PW40en41 - 04-10-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Werkplezier

Misschien denken we soms te moeilijk.

Als je goede zorg wilt verlenen, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat geloof ik oprecht, al worstel ik er zelf soms mee en velen met mij, vermoed ik. Hoe bewaak je als apotheker het werkplezier van jezelf en dat van je team, te midden van medicatietekorten en frustraties van patiënten? Verwachtingenmanagement: op die vraag heb ikzelf ook nog geen sluitend antwoord.

PW40en41 - 04-10-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Indicatiegebied pembrolizumab uitgebreid na positief CHMP-advies

Het indicatiegebied van pembrolizumab (Keytruda) is wederom uitgebreid. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende oncologische indicaties, waaronder aanhoudend, recidiverend of gemetastaseerd cervixcarcinoom met een PD-L1-expressie met CPS-score van 1 of hoger, in combinatie met chemotherapie en al dan niet in combinatie met bevacizumab.

PW40en41 - 04-10-2024 | door PW

Belservice geeft veel rust

Telefoon gaat nooit meer over; iedereen focust zich op het werk.

Griet Ryheul wilde af van de werkonderbrekingen door tientallen telefoontjes die dagelijks bij de apotheek binnenkwamen en vond dé oplossing in een externe telefoonservice. Zij raadt het collega’s van harte aan. “Je kunt je weer op je werk focussen.”

PW40en41 - 04-10-2024 | door Frans van den Houdt

Hormoontherapie wint snel aan populariteit

Driekwart meer gebruiksters tussen 40 en 60 jaar met overgangsklachten in vijf jaar tijd

Het aantal vrouwen van 40 tot en met 60 jaar met hormoontherapie tegen overgangsklachten is in 2023 ten opzichte van vijf jaar eerder met 76% toegenomen. In totaal gebruikten 102.000 vrouwen – 4,5% van alle vrouwen in deze leeftijdsgroep – zo’n middel. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW40en41 - 04-10-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW40en41

Neemt u bij dit ontslagrecept van een spironolactondrank voor een baby contact op met de voorschrijver?

PW40en41 - 01-10-2024 | door Feyzullah Mermi, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Loket

Onderscheidende vermogen in de zorg tonen.

Wat doe je als iemand je op een feestje aanspreekt over zijn of haar geneesmiddelen? Waarschijnlijk stel je je als apotheker behulpzaam op, je verdiept je in zijn of haar situatie en je denkt mee richting een oplossing.

PW 39 - 27-09-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker en brand engagement manager Radioligandtherapy bij Novartis

Document acties

Back to top