Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Vergoeding van apotheekzorg 2025 inzichtelijk op baliekaart

De KNMP maakt met een baliekaart eenvoudig inzichtelijk hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2025 gaan vergoeden. Dit overzicht laat zien welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek worden vergoed vanuit de basisverzekering.

PW47 - 22-11-2024 | door KNMP

Groene impact

Mijn 11-jarige zoon weet dat ik met duurzame zorg bezig ben. Een van de leukste en meest impactvolle projecten is de paracetamolchallenge. Het idee van de challenge is om 25% minder intraveneuze paracetamol voor te schrijven en voor tabletten te gaan. Dit scheelt een zestienvoud aan CO2, maar ook geld, afval en tijd.

PW47 - 22-11-2024 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Dagelijks 50.000 zakjes medicatie

Ivo Schueler voelt zich helemaal thuis in de baxter-business.

Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”

PW47 - 22-11-2024 | door Annemiek Veelenturf

Nieuw combinatiepreparaat voor de behandeling van allergische rinitis

Er is een nieuw combinatiepreparaat op de markt voor de behandeling van seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische rinitis.

PW47 - 22-11-2024 | door PW

Preferente verpakking is niet altijd passend

Apothekers breken verpakkingen aan om de juiste hoeveelheid te verstrekken

Apothekers verstrekken in principe de hoeveelheid geneesmiddel die artsen voorschrijven. De verpakkingsgrootte sluit echter niet altijd aan op de voorgeschreven hoeveelheid. De SFK onderzocht bij welke geneesmiddelen het meest overblijft na aanbreken van een verpakking. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW47 - 22-11-2024 | door SFK

Is het B1?

Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd.

Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd. De meerderheid van hen heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hen nadelig beïnvloedt in het dagelijks leven. Dit kan ook invloed hebben op het begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid en geneesmiddelen.

PW47 - 22-11-2024 | door Iris Beerthuis,apotheker en brand engagement manager Radioligandtherapy bij Novartis

Klein steentje

Gemiddeld noemt Marjolein Chung zichzelf als het om duurzaam leven gaat. Ze probeert haar steentje bij te dragen, maar is niet superfanatiek. Nooit meer vliegen gaat haar te ver, maar ze rijdt wel bewust een elektrische auto.

PW47 - 22-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2024 PW47

Welke bijwerking van statines overweeg je als iemand binnen enkele maanden na de start van een statine last krijgt van visusklachten, wat mensen meestal formuleren als ‘slechter zien’?

PW47 - 20-11-2024 | door Rike van Eekeren, apotheker bij Bijwerkingencentrum Lareb

Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen gepubliceerd

De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is gepubliceerd. Deze bestaat uit een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Hierop staan geneesmiddelen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van groot belang zijn.

PW46 - 15-11-2024 | door KNMP

RESV

Binnen de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft de openbaar apotheker een stevige positie in het hechte wijkverband, samen met de huisarts, wijkverpleging en sociaal domein-professional. Om deze wijkteams lokaal goed te laten samenwerken, moet er op regionaal niveau ondersteuning komen van het Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, afgekort RESV. Onthoud de afkorting, deze gaat u de komende jaren vaker horen.

PW46 - 15-11-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Iets doen

Zet een groep mensen bij elkaar om te praten over geneesmiddelen en de hoge prijzen die fabrikanten er soms voor vragen en je krijgt levendige discussies, is de ervaring van Rob Baltussen. Hij is professor global health economics aan het Radboudumc en projectleider van het burgerplatform dat zich onlangs boog over de vraag of de hoge prijzen wel gerechtvaardigd zijn, of de maatschappij hieraan belastinggeld en premies moet uitgeven of dat het geld beter aan andere zorg kan worden besteed.

PW46 - 15-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Blinde vlek

Vandaag toch maar een melding gedaan.

Bij het koffieapparaat wrijf ik over mijn bovenbeen. De huid is wat gevoelloos, maar in de spier zit een verdikking die pijnlijk is. Hardloopblessure? Of gestoten? Nee. “Heb je een vaccinatie gehad?”, vraagt mijn collega. Nee, maar wel een injectie diclofenac …

PW46 - 15-11-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuw middel voor behandeling stollingsziekte hemofilie A en B

Marstacimab (Hympavzi) heeft een positief advies gekregen voor een handelsvergunning van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel is bedoeld voor de behandeling van patiënten met een ernstige vorm van de stollingsziekte hemofilie A en B. Artsen kunnen het voorschrijven bij volwassenen en bij kinderen van 12 jaar en ouder met een gewicht van ten minste 35 kg. Deze patiënten mogen geen factor VIII-remmers (bij hemofilie A) of factor IX-remmers (bij hemofilie B) hebben.

PW46 - 15-11-2024 | door PW

Meer medicijngebruik in lage SES-gebieden

Vooral meer gebruikers van omeprazol en metformine in buurt met lage SES-score

In gebieden met een lage score voor sociaal-economische status (SES) worden meer middelen uit verschillende geneesmiddelgroepen gebruikt dan in gebieden met hoge SES-scores. Ook is het gebruik (gemeten in DDD’s) per apotheekbezoeker daar groter dan in gebieden met hoge SES-scores. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW46 - 15-11-2024 | door SFK

Tekorten tacklen via de app

Regio Haaglanden gebruikt speciale appgroep over medicijntekorten.

Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”

PW46 - 15-11-2024 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2024 PW46

Moet de dosering levothyroxine bij deze zwangere worden aangepast?

PW46 - 13-11-2024 | door Maaike de Wit, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

‘Jong en oud helpen elkaar om bij te blijven in het vak'

Generaties in het apothekersvak: samenwerken aan vernieuwing en diversiteit

Wat is de invloed van generatieverschillen op het apothekersvak? En op welke manier kan er binnen een apotheekteam rekening worden gehouden met diversiteit? Eva Siedenburg en Shanice Jankie, beiden werkzaam bij de Bohemenwijk Apotheek in Den Haag, delen hun inzichten over de veranderingen in hun vakgebied en het belang van samenwerken tussen generaties.

PW45 - 08-11-2024 | door Anouchka van Breugel

Cao-acties: veelgestelde vragen, patiëntvoorlichting en meer

Veelgestelde vragen en antwoorden omtrent de cao-acties, posters, brieven en beelden voor wachtkamerschermen zijn te vinden in een dossier op de KNMP-website. Blijf up-to-date en houd het dossier in de gaten.

PW45 - 08-11-2024 | door KNMP

Minister: onderzoek bekostiging van apotheekzorg in eerste lijn

Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

PW45 - 08-11-2024 | door KNMP

AGM-profiel

Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) op 7 november in de Jaarbeurs blikten we vooruit naar de toekomst van de AGM. Er staan spannende ontwikkelingen voor de deur!

PW45 - 08-11-2024 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top