Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verbeelding

Een van mijn voorgangers, professor P. van der Wielen, had op 9 juni 1945 de eer om het eerste PW van na de oorlog, Vredesnummer getiteld, vol te schrijven. De eerste zin van zijn eerste artikel luidde: “Na de Pruisische overheersching zal ook veel in ons beroep moeten worden hersteld en voor de komende tijden worden voorbereid.”

02-05-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Selectie

“Waarom organiseren jullie deze bijeenkomst over patiëntenselectie als je je SmPC-label hebt?”, vroeg een van de aanwezige zorgverleners nieuwsgierig bij aanvang van de bijeenkomst. Daarna volgde de opmerking dat de indicatie wel breed is. Want beschikbaarheid is één ding, of de behandeling ook aanslaat is een tweede.

02-05-2025 | door Iris Beerthuis, apotheker bij Novartis

Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Veroorzaakt door onder meer energieverbruik om ziekenhuizen te verwarmen, het gebruik van narcosegas en door de productie van geneesmiddelen. Dat blijkt een nieuwe onderzoeksmethode van het RIVM.

22-04-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW18

Welke stelling is NIET waar over de ontwikkeling van de nierfunctie bij kinderen?

30-04-2025 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker

Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.

24-04-2025 | door PW

Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis

Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

23-04-2025 | door PW

Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab

Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

22-04-2025 | door PW

Nieuw doseeradvies voor methadon bij kinderen

Het Kinderformularium heeft een nieuw doseeradvies gepubliceerd voor methadon voor ontwenning van opioïden. Dit advies is tot stand gekomen in samenwerking met het Radboudumc.

02-05-2025 | door PW

Beperkt effect aanpassing van prijzenwet in april

De apotheekinkoopprijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen daalden in april 2025 met 0,1% ten opzichte van maart. In vergelijking met de oktober-herijking van de limieten uit de Wgp is het effect beperkt. In oktober 2024 daalden de prijzen nog met gemiddeld 2,1%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-05-2025 | door SFK

De indrukwekkende oorlogs- en farmaciegeschiedenis van de familie Cohen

Adam Cohen, wiens familie al 120 jaar actief is in de farmacie, dook het afgelopen jaar in de dozen met brieven, foto’s en andere oorlogsdocumenten van zijn ouders en grootouders, en vond een schat aan ontroerende, maar ook onthutsende informatie. “Fascinerend te zien hoeveel brieven werden verstuurd en ook aankwamen.”

02-05-2025 | door Frans van den Houdt

Zuiveringsraad nam apothekers zorgvuldig onder de loep

De apothekers die na de bevrijding in 1945 aan het roer stonden van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (NMP) vonden unaniem dat de handel en wandel van hun leden tijdens de oorlog nader moest worden onderzocht. Daarvoor riepen zij de onafhankelijke Zuiveringsraad in het leven. De zwaarste straf die de raad oplegde was een vervallenverklaring, waardoor apothekers hun lidmaatschap van de NMP (tijdelijk) kwijtraakten.

02-05-2025 | door Annemieke Horikx

Een gezicht geven aan mensen wier verleden vrijwel geheel is uitgewist

Recepten uit de Amsterdamse apotheek De Jongh bieden een onorthodox inkijkje in de medisch-farmaceutische zorg voor Joodse patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen een tastbare herinnering aan de patiënten en artsen die slachtoffer werden van de Holocaust. Onderzoek naar deze recepten laat zien hoe zorg werd verleend in tijden van vervolging en extreme schaarste.

02-05-2025 | door Rivka Houwaart, Els van Wageningen en Toine Pieters

Zeldzaam boekje leidt naar prominente Joodse prof

Emil Starkenstein was een gerenommeerde Joodse farmacoloog, die in het bezit was van een uniek boekje over geneesmiddeldoseringen en een schilderij dat op de jaarlijkse kalender verscheen van wat toen nog de NMP heette, de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie.

02-05-2025 | door René Maassen en Wim Rakhorst

Bijwerkingen zijn geenszins bijzaak: met innovatie nog veel vooruitgang mogelijk

Het ontdekken van kennis over bijwerkingen moet sneller en beter. In het onderzoeken, ontdekken, bewaken en voorkomen van bijwerkingen is nog veel vooruitgang te boeken. Daarom draagt de leerstoel van Agnes Kant de naam ‘Innovatie van farmacovigilantie’. In haar oratie, uitgesproken aan de Universiteit Leiden op 25 april, pleit zij voor een fonds voor meer onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van geneesmiddelen.

02-05-2025 | door Agnes Kant

Kortdurend lage dosering opioïden na ingreep

Hogere doseringen opioïden na een operatie zorgen voor een kleine afname van de pijnintensiteit direct na de operatie, maar leiden ook vaker tot bijwerkingen. Langdurig voorschrijven van opioïden is niet effectiever in pijnreductie dan korter durende regimes.

02-05-2025 | door Linda de Graaf

Alleen maar apothekers

In Apotheek IJburg-Centrum is bewust gekozen voor een team dat alleen uit apothekers bestaat, zegt Marivonne Schipper. “Zij kunnen aan de balie direct hun geneesmiddelenexpertise inzetten.”

02-05-2025 | door Linda de Jonge

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel generieke import

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat generieke importen opnieuw van een wettelijke basis voorziet. Deze aanpassing van de Geneesmiddelenwet was het gevolg van de uitspraak van de Raad van State vorig jaar, waarin werd aangegeven dat tekortenbesluiten niet aan de wettelijke eisen voldeden.

02-05-2025 | door KNMP

Belgische collega’s

Als (voormalig) voorzitter van de PGEU mocht ik vorig jaar regelmatig naar Brussel afreizen, naar de thuishaven van de Europese apothekersorganisatie. Maar bij gelegenheid komen de Belgische collega’s ook onze kant op.

02-05-2025 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top