Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Een apotheker voor een opgetuigde kerstboom in Engeland; daarmee vangen we meteen twee vliegen in één klap. Want dit laatste PW van het jaar verschijnt vlak voor kerst en staat in het teken van Nederlandse apothekers in het buitenland. De apotheker op de cover is Katherine Bongaerts die in een ziekenhuis in Cambridge werkt en in het naburige dorp Waterbeach woont, waar ze jaarlijks op Christmas eve meedoet met carols on the green. Het hele dorp komt dan in het centrum bij elkaar om onder begeleiding van een brassband kerstliederen te zingen onder een mooi versierde kerstboom.
Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij parkinsonpatiënten leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.
Apotheker in De Lier; ik hoor u denken: “De Lier … (of zoals ik mezelf heb aangeleerd te zeggen: De spatie Lier) waar ken ik dat van?” De Lier is onderdeel van de gemeente Westland. Aha, nu beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen.
Wat doe u bij interactiemelding nirmatrelvir/ritonavir en atorvastatine?
Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Huisartsen kunnen bij patiënten met psoriasis overwegen eerst een ontschilferingsmiddel toe te passen voordat zij starten met andere medicijnen. Dit is beschreven in de herziene standaard Psoriasis van huisartsenorganisatie NHG.
Het indicatiegebied van talazoparib (Talzenna) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.
Patiënten moeten dagelijks soms een groot aantal tabletten of capsules innemen. De SFK heeft geanalyseerd hoeveel pillen patiënten gemiddeld op een dag innamen in een maand. Bijna 400.000 mensen slikten meer dan tien stuks per dag. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Vanwege het interessante werkingsmechanisme verdient het bispecifieke antilichaam epcoritamab een plek in de top 3 van 2023 van meest aansprekende nieuwe middelen, vindt LUMC-hoogleraar Teun van Gelder. Hetzelfde geldt voor twee nieuwe RS-virus-vaccins en ritlecitinib, dat is geregistreerd voor alopecia areata. “We moeten de impact van deze aandoening niet onderschatten.”
Na haar studie vertrok Judith Schimmel naar Ierland om daar als apotheker haar Engels bij te spijkeren. Via een tussenstop in Oeganda belandde ze uiteindelijk in België. Of dit het land is waar ze voor de rest van haar leven zal blijven wonen, weet ze nog niet. “Wie weet waar we ooit nog terechtkomen.”
Julia Roks vertrok na haar apothekersopleiding naar de Caraïben waar ze als projectapotheker in het Curaçao Medical Center meteen veel verantwoordelijkheid kreeg. “Het blijft hier als vakantie voelen.”
Engeland is haar thuis geworden; plannen om terug te gaan naar Nederland zijn er niet, zegt ziekenhuisapotheker Katherine Bongaerts. Ze woont in het dorpje Waterbeach en werkt in het gerenommeerde Addenbrooke’s Hospital in Cambridge. “Je zit hier in een bubble, maar wel een heel leuke bubble.”
Wonen in Noorwegen, tussen de besneeuwde bergtoppen, was jarenlang een droom van laboratoriumonderzoeker Jaap Kerkvliet. Omdat Noorwegen een tekort heeft aan apothekers, besloot hij farmacie te gaan studeren. Na veertien jaar werken in een Noorse apotheek mist hij nog weleens de gezelligheid van een Nederlands café. “Kom hiernaartoe, hier is veel werk voor apothekers.”
Het besluit van ziekenhuisapotheker Man-Chie Chow om te emigreren naar Engeland heeft voor haar goed uitgepakt. Zo werkte ze in het grootste oncologische ziekenhuis in Europa. “Ik heb het hier naar mijn zin. Er is altijd wel een mooie uitdaging op mijn pad gekomen.”
Een paar maanden geleden redigeerde ik voor de nieuwsbrief van Farmacie Mondiaal (FM) het In Memoriam dat onze voorzitter schreef voor Linda de Groot. Zij heeft zich als apotheker jarenlang ingezet voor projecten in Senegal, die door FM werden gesponsord. Hierin was te lezen welke impact ze met haar werk in Senegal heeft gehad, door het geven en organiseren van nascholingen aan apothekersassistenten en verpleegkundigen in opleiding.
Meer mensen toegang laten krijgen tot essentiële medicijnen. Met deze missie vloog de inmiddels gepensioneerde apotheker Rob Verhage de wereld over. Hierbij was en is Suriname zijn thuishaven. “Ik voel me vereerd dat ik dit werk heb kunnen doen.”
Een paradijselijk plekje noemt Dahlia Zuidema-Hougardy haar woonplaats in de Amerikaanse staat Californië. Na zestien jaar in de VS te hebben gewerkt als apotheker voelt ze weinig aandrang terug te gaan naar haar geboorteland. Hoewel: “Ik zou alle ervaringen die ik hier heb opgedaan best willen delen met collega’s in Nederland.”
Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer leidt brexpiprazol 2 of 3 mg tot een significante verbetering van agitatie ten opzichte van placebo. Het middel werd goed verdragen.
Via de muziek en de liefde belandde apotheker Linda Schormair in München, waar ze bijna twintig jaar werkt in een openbare apotheek. Met haar Duitse collega-apothekers en artsen probeert ze – naar Nederlands voorbeeld – een farmacotherapeutisch overleg (FTO) op te zetten. “Ik maak veel reclame voor de Nederlandse openbare farmacie.”
Contractering wordt steeds complexer. Een scherpe blik is dan ook welkom tijdens de onderhandelingen voor contracten voor farmaceutische zorg in 2024, vertelt Patty Nooijen. En de andere partij ruimte geven. “Maar je moet ook kort op de bal kunnen zijn.”
Met het nieuwe jaar voor de deur is het tijd voor een overzicht van KNMP-evenementen in 2024 om alvast in de agenda te noteren.
Vanwege ziekte van een van de vaste scribenten op deze plek is deze column van mij. Ziekte komt in deze maanden, waarin de zon minder schijnt en mensen een lagere weerstand hebben, vaker voor.
De apothekers zorgen er in 2023 voor dat ze zichtbaar en hoorbaar zijn. Op televisie, radio en in de krant geven ze hun visie op diverse zaken die de farmacie raken. Ook in het laatste kwartaal van het jaar staan apothekers voor de camera’s van landelijke media.
Marjolein Legge-Beekman heeft het na achttien jaar nog steeds uitstekend naar haar zin in Amerika, waar ze als apotheker werkt in een bereidingsapotheek in San Diego. Maar dit “land van extremen” staat haar bij tijd en wijle ook tegen. “Mensen die veel zorg nodig hebben moeten zich soms dusdanig in de schulden steken dat ze bankroet gaan.”
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad