Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ziekenhuiszichtbaarheid

Ook ziekenhuisapothekers willen zichtbaarder worden. Ook al ligt dat niet direct in hun aard. De grote maatschappelijke thema’s waarmee ze in het huidige, post-coronatijdperk te maken krijgen maken het echter noodzakelijk dat ze meer naar buiten treden, vindt Claartje Samson, sinds maart voorzitter van de NVZA.

15-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vieze smaak

“Thuis gaat het echt niet meer, ze is te ziek”, had de zoon verteld. De 84-jarige kwetsbare vrouw woonde thuis bij het gezin van een van haar kinderen. Zij namen de zorg voor haar volledig op zich, wat natuurlijk zeer bewonderenswaardig is. Behalve nu, vlak voor het eerste vakantieweekend in juli.

15-09-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2023 PW37

Welke orale sterkwerkende opioïden hebben de voorkeur?

13-09-2023 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nieuwe doseeradviezen voor toepassing ijzerzouten bij kinderen

Het Kinderformularium heeft de stofmonografieën van alle ijzerzouten herzien, waardoor makkelijker overgestapt kan worden van het ene ijzerpreparaat naar het andere. Aanleiding hiervoor waren onder meer de geneesmiddeltekorten in deze groep middelen.

15-09-2023 | door PW

3% meer palliatieve sedatie in thuissituatie

Het aantal patiënten dat voor hun overlijden palliatieve sedatie in de thuissituatie krijgt, is in 2022 met 3% gestegen tot 44.000 patiënten. Hiermee wordt palliatieve sedatie toegepast bij 26% van de sterfgevallen in Nederland. De gemiddelde leeftijd lag rond de 78 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-09-2023 | door SFK

‘We willen de maatschappij laten zien waar ziekenhuisapothekers voor staan’

Ziekenhuisapothekers kunnen veel betekenen bij maatschappelijke vraagstukken zoals de beschikbaarheid van geneesmiddelen en duurzaamheid, is de overtuiging van Claartje Samson, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). “We gaan zorg en samenleving laten zien wat ze aan ons hebben.”

15-09-2023 | door Edwin Bos

Studiedoping vooral door doorsluizen van voorgeschreven ADHD-medicatie

Een deel van de studenten gebruikt ADHD-medicatie zonder voorschrift van een arts. Zij zouden deze medicatie krijgen van patiënten die hun overtollige medicatie doorgeven. Rioolwateronderzoek van het RIVM duidt erop dat het doorgeven van legaal verstrekt methylfenidaat de belangrijkste bron is van oneigenlijk gebruik.

15-09-2023 | door Ingrid M.E. Bakker-’t Hart, Wouter M. van Rossum, Dana Ohana en Bastiaan J. Venhuis

Experimenteer, en leer hoe e-health rol van apotheker versterkt

De overheid zet volop in op het gebruik van e-health om toekomstbestendige passende zorg te blijven leveren. Ook apothekers kunnen hun rol pakken door gebruik te maken van digitale toepassingen die patiënten ondersteunen bij hun medicatiegebruik, zo laat apotheker Bart Pouls zien in zijn proefschrift.

15-09-2023 | door Bart Pouls

Donanemab vertraagt progressie van ziekte van Alzheimer

Bij mensen met symptomatische ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium en met amyloïde plaques vertraagt donanemab de klinische progressie na 76 weken.

15-09-2023 | door Linda de Graaf

Praktijkprikkel: verwarring bij keuze voor juiste soort insuline

Dat geneesmiddelen, die in naam en samenstelling op elkaar lijken, met elkaar kunnen worden verward, blijkt uit een melding over insuline die binnenkwam bij Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI). De apothekersassistent haalt Novomix 30 en Novorapid door elkaar, met gevolgen voor de patiënt.

15-09-2023 | door VMI

Specialist in menopauze

Als consultant pharmacist behandelt Nuttan Tanna patiënten en helpt ze bij het vormgeven van beleid, zoals een programma voor de ondersteuning van ziekenhuispersoneel met overgangsklachten. “Het is belangrijk dat werkgevers hen ondersteunen.”

15-09-2023 | door Delia Titre

BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst

Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.

07-09-2023 | door PW

IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels

Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.

05-09-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)
Back to top