Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW6

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Obsoleet

Einde fax. Dat was op 1 februari groot nieuws. De rechtspraak had als een van de laatste sectoren in het land de fax in de ban gedaan.

11-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hulplijn

Stel, je zit als kandidaat in de finale van een quiz en je bent bij de laatste vraag. Je weet het antwoord niet, wat nu?

11-02-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.

04-02-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2022 PW6

Wat is het voorkeurstijdstip bij eenmaal daagse dosering van DOAC’s bij COVID-19-vaccinatie ?

09-02-2022 | door Jeanne van Berkel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter

Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

03-02-2022 | door E. Bos (420720)

Meer kennis nodig over e-health voor effectief gebruik

Patiënten en zorgverleners in alle zorgsectoren hebben in 2021 – mede door corona – meer gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health) dan in 2019, maar het is nog lang niet altijd effectief. Patiënten begrijpen vaak niet wat de mogelijkheden zijn en zorgverleners ervaren door digitale zorg een hogere werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

01-02-2022 | door PW

Twee anti-epileptica nu ook bij jongere kinderen inzetbaar

De anti-epileptica brivaracetam (Briviact) en lacosamide (Vimpat) zijn ook geschikt voor gebruik bij kinderen vanaf 2 jaar. De Europese commissie die verantwoordelijk is voor de beoordeling van geneesmiddelen (CHMP) heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie van deze middelen.

11-02-2022 | door PW

Benzodiazepinen: 3,7% meer eerste uitgiftes

Openbaar apotheken leverden in 2021 aan 1,37 miljoen mensen een benzodiazepine, een stijging van 1,5% ten opzichte van 2020. Hiermee komt een eind aan de dalende trend van de laatste jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-02-2022 | door SFK

‘Stap af van de standaardriedel en geef informatie die de patiënt wil’

Consultvoering is de nieuwe manier om een zorgrelatie op te bouwen met de patiënt. Door niet langer een standaardpraatje te houden maar open vragen te stellen, kan veel beter worden ingespeeld op diens behoeften, wat de zorg ten goede komt. “Het werk is er leuker op geworden en de patiënt voelt zich serieus genomen.”

11-02-2022 | door Frans van den Houdt

Valpreventieservice blijkt nuttig, maar is tijdrovend

Zowel apothekers als patiënten erkennen de meerwaarde van een valpreventieservice door de apotheek. Patiënten worden zich hierdoor meer bewust van hun valrisico. Echter, implementatie van deze service blijkt tijdrovend. Apothekers geven er daarom de voorkeur aan alleen bij medicatiebeoordelingen aandacht te besteden aan valpreventie, blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht.

11-02-2022 | door Marle Gemmeke, Ellen S. Koster, Nathalie van der Velde, Katja Taxis en Marcel L. Bouvy

Patiënt ervaart vaker bijwerkingen bij radiofarmaca dan bekend

Nucleaire geneeskunde, die een essentiële rol speelt bij de diagnostiek van patiënten, maakt gebruik van radiofarmaca. Onderzoek van Nanno Schreuder laat zien dat patiënten vaker een bijwerking ervaren bij diagnostische radiofarmaca dan tot nu toe bekend. De meeste bijwerkingen zijn mild, treden snel op na toediening en verdwijnen ook meestal weer binnen een aantal uren.

11-02-2022 | door Nanno Schreuder

EVS op Aruba: stap vooruit

Ondanks fikse tegenslagen zoals een hack, brand en de COVID-pandemie is het ziekenhuisapotheker Jacomien Aleman met haar team gelukt een EVS in te voeren in het ziekenhuis op Aruba. “Een grote verandering, een mooie stap vooruit.”

11-02-2022 | door Delia Titre

Eerste stage

Daar is ze dan. En ja dat klopt, er staat bewust ze. Zij. Een vrouw. De meeste farmaciestudenten zijn immers vrouw. Ze komt voor een periode van vijf weken. Haar eerste stage in een openbare apotheek. Samen bekijken we haar IOP, het individueel ontwikkelingsplan. Ambitieus door haarzelf opgesteld. Fantastisch die drive en nieuwsgierigheid. De opleidingen leveren andere apothekers af dan voorheen. Meer zorggericht en onderzoekend ingesteld. Mooi om deze ontwikkeling te zien.

11-02-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

KNMP publiceert haar visie op regionale samenwerking

De KNMP publiceert de Visie Regionale Samenwerking in de Farmaceutische Zorg. Hiermee benadrukt de KNMP de noodzaak van één organisatorisch aanspreekpunt in elke regio. Ook komt aan de orde welke ondersteuning de KNMP haar leden en regionale apothekersorganisaties biedt in het kader van de regionalisering.

11-02-2022 | door KNMP

Duitse apothekers starten met fijnmazige COVID-19-vaccinatie

Ook Duitse apothekers zijn inmiddels gestart met het toedienen van COVID-19-vaccinaties in de apotheek. Daarmee sluit Duitsland aan bij een groot aantal Europese landen waar apothekers een bijdrage leveren aan het wijk- en doelgroepsgericht vaccineren.

11-02-2022 | door KNMP
Back to top