Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Doorzetters

Werken je nieren niet, dan ga je dood. De Nierstichting windt er op haar website geen doekjes om. Jaarlijks overlijden duizend dialysepatiënten. Tegelijkertijd verzekert de stichting er alles aan te doen om mensen met een nierziekte in leven te houden.

18-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Beter begrepen

U wilt informatie delen met uw patiënten, maar begrijpen ze die dan ook? In iedere taal kennen we niveaus.

18-03-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne

Om Oekraïne bij te staan in de oorlog zijn 29 regionale ziekenhuizen een actie gestart met het inzamelen van medische hulpmiddelen en geld voor geneesmiddelen. Ook apothekers willen noodhulp bieden en medicatie sturen naar Oekraïne, blijkt uit meldingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

10-03-2022 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2022 PW11

Welke wekelijkse dosisvermindering adviseert de NHG-Standaard Pijn (2021) bij het afbouwen van opioïden?

16-03-2022 | door dr. Linda Kok, arts en adviseur Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Helft verzekerden wil zorgadvies van zorgverzekeraar

Ruim de helft van de verzekerden (52%) geeft aan de zorgverzekeraar te willen vragen voor zorgadvies, bijvoorbeeld over de meest geschikte zorgaanbieder. Meer dan een derde (37%) zou het prettig vinden als hun zorgverzekeraar hen hierover proactief zou benaderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

09-03-2022 | door PW

Griepepidemie lijkt in zicht

Het aantal mensen met het influenzavirus is de afgelopen week flink gestegen. Een griepepidemie lijkt in zicht, concluderen het RIVM, Nivel en Erasmus MC.

10-03-2022 | door PW

Abemaciclib nu ook in een eerder stadium van borstkanker toepasbaar

Abemaciclib (Verzenios) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie. Het middel is al op de markt voor de behandeling van vrouwen met lokaal gevorderd of gemetastaseerd hormoonreceptor (HR)-positief, HER2-negatief mammacarcinoom, in combinatie met een aromataseremmer of fulvestrant als initiële endocriene therapie, of bij vrouwen die eerder endocriene therapie hebben gekregen.

18-03-2022 | door PW

Astma-COPD-medicatie minder vaak verstrekt

Openbare apotheken verstrekten in 2021 6,3 miljoen keer medicatie voor astma of COPD, 4,7% minder dan in 2020. Deze daling komt voor rekening van afgenomen gebruik van losse middelen met één werkzame stof. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-03-2022 | door SFK

Friese apothekers in strijd tegen nierschade

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, maar een groot deel weet dit niet. Het gevaar bestaat dat de nierschade onopgemerkt verergert met hart- en vaatziekten tot gevolg. Vroege detectie en behandeling van nierschade kunnen verergering en dialyse helpen voorkomen, maar dit gebeurt nog weinig. Apothekers Adriaan Barentsen en Renate Bosma brengen hier in Friesland verandering in.

18-03-2022 | door Delia Titre

Associatie tussen perifere neuropathie en vitamine D

Nog steeds bestaat er een groot verschil tussen de werkzaamheid van geneesmiddelen voor multipel myeloom (MM) in klinische onderzoeken en de dagelijkse praktijk. Berdien Oortgiesen verkreeg door haar promotieonderzoek meer inzicht in klinische uitkomsten bij MM-patiënten en vond een associatie tussen perifere neuropathie en vitamine D.

18-03-2022 | door Berdien Oortgiesen

Import geneesmiddelen niet zonder risico

Als een geneesmiddel niet beschikbaar is in Nederland proberen apothekers, om de patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn, het middel uit het buitenland te importeren. Dit is echter niet zonder risico’s. Terughoudendheid is daarom geboden.

18-03-2022 | door VMI

Doorbreek het taboe

Door de schaamtecultuur blijft laaggeletterdheid vaak onopgemerkt. Fatiha Boulaksil geeft trainingen om zorgprofessionals te leren hoe hiermee om te gaan. “Trek het uit de taboesfeer.”

18-03-2022 | door Delia Titre

KNMP-richtlijn Astma geautoriseerd en opgenomen in Professionele Standaard

De KNMP-richtlijn Astma is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het verlenen van farmaceutische zorg aan patiënten met astma in de eerstelijnsketenzorg.

18-03-2022 | door KNMP

Preppen met pillen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dermate verschrikkelijk, dat ook in Nederland bij velen de angst om het lijf is geslagen. Veel mensen zijn daardoor aan het preppen geslagen.

18-03-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

KNMP-site vernieuwd: meer overzicht en gebruiksgemak

De website van de KNMP is volledig vernieuwd. De vormgeving is aangepast, er is een nieuwe indeling gemaakt, de zoekmachine is verbeterd en KNMP-leden kunnen in ‘Mijn KNMP’ hun gegevens inzien en aanpassen.

18-03-2022 | door KNMP
Back to top