Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De Vasalgel-methode

Als het om anticonceptie ging, richtten onderzoekers zich lange tijd vooral op vrouwen. Voor mannen bestond de mogelijkheid van een vasectomie en dat was het wel zo’n beetje, op het gebruik van condooms na natuurlijk. Maar voor veel mannen is de vasectomie geen aantrekkelijke optie; niet alleen omdat zij opzien tegen een dergelijke, als kleine poliklinische ingreep gepropageerde, chirurgische verrichting. Maar ook omdat deze in principe onomkeerbaar is. Vervelend als je alsnog een vurige kinderwens krijgt.

17-02-2017 | door Frans van den Houdt

Ieder jaar weer

Na de decembergekte volgt ieder jaar weer de januariklus.

17-02-2017 | door Jaap Dik, apotheker

Patiëntervaringen in kaart gebracht

Om snel informatie te krijgen over de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen gaan onderzoeksbureau NIVEL en Bijwerkingencentrum Lareb groepen patiënten volgen met een bepaalde aandoening. Ze starten met de aandoening overactieve blaas.

13-02-2017 | door Edwin Bos

Eén kwaliteitsregister voor alle assistenten

Plannen om te komen tot één kwaliteitsregister voor alle apothekersassistenten zijn nog niet van tafel, melden Kwaliteitsregister apothekersassistenten openbare farmacie (Kaof) en Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de zorg (Kabiz).

16-02-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 7

Welke uitspraak over tiotropium is juist?

15-02-2017 | door Josephine Stutterheim, Leidse master Farmacie

Diabetische nierschade

Voor het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes zijn onderzoekers in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gestart aan de ontwikkeling van een meer op de individuele patiënt gerichte behandelwijze.

15-02-2017 | door PW

Mesalazine: zonlicht

Patiënten hebben last van overgevoeligheid voor zonlicht – fotosensitiviteit – bij het gebruik van mesalazine.

14-02-2017 | door PW

Bijnier app maakt koppeling met patiëntdossier

Voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie hebben het Radboudumc en BijnierNET de Bijnier app ontwikkeld die een koppeling maakt met het elektronisch patiëntendossier.

13-02-2017 | door PW

Aanpassingen productinformatie, januari 2017

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

09-02-2017 | door PW

Twee uitbreidingen indicaties, januari 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over twee uitbreidingen van indicaties.

06-02-2017 | door PW

Palliatieve sedatie vaker ingezet bij levenseinde

Het aantal mensen in de thuissituatie dat voor hun overlijden palliatieve sedatie krijgt is in 2016 gestegen tot 32.500. De SFK concludeert dit op basis van verstrekkingen door openbare apotheken van midazolam, het middel van eerste keus in de KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie. Dit is een stijging van 14.000 mensen ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-02-2017 | door SFK

'Je moet je als apotheker wel aan de spelregels houden'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) handhaaft sinds eind vorig jaar op de samen met de KNMP opgestelde opiumwethandreiking. Deze maakt het voor apothekers mogelijk de administratie van opiumgeneesmiddelen ook digitaal te voeren. De eerste resultaten zijn positief. “De trend is overal hetzelfde, de situatie is absoluut verbeterd.”

17-02-2017 | door Frans van den Houdt

'We willen onze stem laten horen'

Jonge apothekers in het ziekenhuis willen beter zichtbaar zijn voor andere specialisten, vertelt voorzitter Patty Teeuwisse van JongNVZA, een nieuwe afdeling van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers.

17-02-2017 | door Edwin Bos

Verkeerd medicijngebruik: veel winst te behalen bij 65-plussers

Bijna de helft van de ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik onder 65-plussers is veroorzaakt door een fractuur of flauwvallen. Dat blijkt uit het rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid. Volgens de onderzoekers moeten apothekers focussen op het voorkomen van chronisch gebruik van benzodiazepines en ongewenste dubbelmedicatie van antihypertensiva.

17-02-2017 | door Fouzia Lghoul-Oulad Saïd en Margreet Warlé-van Herwaarden

Kind soms langer in ziekenhuis door schade na medicatiefout

Medicatieveiligheid binnen de pediatrie moet hoog op de agenda blijven staan, met speciale aandacht voor kindspecifieke kenmerken. Ondanks alle aandacht voor medicatieveiligheid, komen medicatiefouten nog altijd veel voor. De inzet van een apotheker binnen het multidisciplinair team op een klinische afdeling is veelbelovend, concludeert promovenda Jolanda Maaskant.

17-02-2017 | door Jolanda Maaskant en Hester Vermeulen

Buddy’s bieden intensieve zorg

In Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde en Appelscha werken ze sinds vijf maanden met buddy’s: vaste assistenten die aanspreekpunt zijn voor mantelzorgers van ernstig zieke patiënten.

17-02-2017 | door Frans van den Houdt

Alexanderpraat

Twee weken geleden informeerde de minister de Tweede Kamer over de uitkomsten van het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid. In de wandelgangen veelal aangeduid als HARM-3. Een naam die associaties oproept met een remake van een Hollywood-kaskraker. Meestal is de derde editie niet de beste. En inderdaad: de uitkomst is meer dan verontrustend. Het aantal geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames bij 65-plussers steeg van 39.000 in 2008 tot 49.000 in 2013. Volgens de onderzoekers zou bijna de helft hiervan potentieel vermijdbaar zijn.

17-02-2017 | door Léon Tinke

Sterkebottenboekje bij speciale doelgroepen

Apothekers zetten Het sterkebottenboekje in voor specifieke doelgroepen, zoals gedetineerden, vrouwen die orale anticonceptie afhalen en senioren. De bijbehorende online test is in twee weken 16.340 keer doorlopen. Een tweede druk van het boekje is inmiddels beschikbaar.

17-02-2017 | door KNMP
Back to top