Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Knippen in zakjes

Sommige patiënten knippen hun baxterzakjes ’s avonds open om de medicatie vervolgens te verdelen over cupjes en glazen of om ze los op tafel te leggen. Waarmee het hele idee achter de zakjes – het vooral voor ouderen makkelijker maken om op het juiste moment de juiste pillen te nemen – teniet wordt gedaan.

05-08-2016 | door Frans van den Houdt

Snoepjes

In de VS is in mei het zoveelste ADHD-middel op de markt gekomen en warempel, het zorgt voor ophef.

05-08-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

‘Precision medicine lijkt op haute couture’

Vakmanschap en kwaliteit zijn zowel bij haute couture als geneesmiddelen belangrijk. Op beide gebieden gelden strenge eisen en wordt maatwerk geleverd. Precision medicine lijkt daarom op haute couture, vindt ziekenhuisapotheker Noortje Swart.

16-08-2016 | door Arjan Polderman

Brocacef naar de rechter om besluit ACM

Brocacef is het niet eens met de strenge voorwaarden die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt aan de overname van Mediq Apotheken Nederland en gaat in beroep. Daarnaast laakt de grootste apotheekketen van Nederland het "gebrekkige onderzoek" van de ACM.

28-07-2016 | door DEB420720

Herexamen 2016 PW 31

Welk antwoord over bereiding is juist?

04-08-2016 | door Susanne Tesink

Evaluatie zwangerschapspreventie bij retinoïden

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat zwangerschapspreventieprogramma’s bij retinoïden evalueren.

20-07-2016 | door DEB400060

Aanpassingen productinformatie, juni 2016

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

12-07-2016 | door DEB400060

Zeven uitbreidingen indicaties, juni 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zeven uitbreidingen van indicaties.

11-07-2016 | door DEB400060

Aandeel parallelimport neemt laatste jaren af

Nederlandse apotheken verstrekten in 2015 bijna tien miljoen keer een parallel geïmporteerd geneesmiddel. Dat is 4,0% van alle verstrekkingen. In 2011 was dat nog 7,3%. In het eerste halfjaar van 2016 zet de daling verder door tot 3,7%. Het aandeel parallel neemt vooral af door het wegvallen van patenten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-08-2016 | door SFK

Patiënt heeft vooral probleem met openen van baxterzakjes

Het is raadzaam ferrofumaraat, levothyroxine en bisfosfonaten in aparte baxterzakjes te doen, met het tijdstip van inname erop, om te voorkomen dat de patiënt de medicatie niet op het juiste moment gebruikt. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van de Goorse Apotheek naar het gebruik van baxterrollen. “Het onderzoek kan van grote waarde zijn voor alle patiënten en apotheken in Nederland.”

05-08-2016 | door Marlou Perik

Alendronaat ook na tien jaar nog zinvol

Alendroninezuur beschermt na langdurig gebruik tot tien jaar of langer nog steeds tegen heupfracturen, zonder toename in het aantal femurfracturen. Dat blijkt uit een Deense cohortstudie.

05-08-2016 | door Loes Ariaans

Hiv-medicatie kan intermitterend

Bij jonge hiv-patiënten die stabiel zijn op een op efavirenz gebaseerde antiretrovirale therapie (ART) is een intermitterend schema van vijf dagen gevolgd door twee rustdagen even effectief en veiliger dan continu ART.

05-08-2016 | door PW

Reuma: rituximab gelijk aan TNF

Rituximab is bij reumatoïde artritis even goed als en goedkoper dan TNF-alfaremmers.

05-08-2016 | door PW

Fyto-oestrogenen matig effect

Plantaardige therapieën hebben een bescheiden effect op overgangsklachten, zo blijkt uit een meta-analyse van gegevens van 6653 vrouwen in 62 studies [JAMA. 2016;315(23):2554-2563].

05-08-2016 | door PW

‘Schippers succesvol tijdens Nederlands EU-voorzitterschap’

Dure geneesmiddelen, medicijntekorten en antibioticaresistentie waren belangrijke dossiers van minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Hoogleraar farmacotherapie Ton de Boer over de resultaten: “Ze heeft in die zes maanden toch een aantal dingen heel aardig op de kaart gezet.”

05-08-2016 | door Frits Baltesen

Switchen naar biosimilar infliximab geen probleem

De uitwisselbaarheid van originele biologische geneesmiddelen en biosimilars is onderwerp van discussie. Het switchen van patiënten naar de biosimilar infliximab heeft geen problemen opgeleverd bij patiënten in de ziekenhuizen van Farma-XL.

05-08-2016 | door A. Sobels, L. Binkhorst, E. Westerman en J. Uges

‘Bij de productzorgvragen krijg ik even een black-out’

Pittig, oordeelt vakredacteur en apotheker Cindy Reinders over de eerste BIG-herregistratietoets in mei. Zij was een van de twintig van de 39 kandidaten die slaagden voor de toets. Opfrissen van chemische kennis van structuurformules deed ze niet, al bleek achteraf dat dat wel zinvol was geweest.

05-08-2016 | door Cindy Reinders

Alertheid nodig op interactie tacrolimus en chlooramfenicol

Calcineurineremmers vormen de hoeksteen in de preventieve behandeling van rejectie na een niertransplantatie. Deze middelen worden gemetaboliseerd via CYP3A4, waardoor interacties een groot probleem kunnen vormen. Een beschrijving van een relevante interactie tussen tacrolimus en chlooramfenicol.

05-08-2016 | door Marieke Roskam-Kwint, Loek de Jong en Rutger Maas

Doorgeschoten INR voorbode van langdurige ontregeling

Vitamine K-antagonisten (VKA) zijn in Nederland nog steeds de meest gebruikte bloedverdunners. Het is echter lastig om de INR, de maat voor de intensiteit van antistolling, binnen het therapeutische gebied te houden. Promotieonderzoek van Hilde Kooistra toont dat een doorgeschoten INR geen tijdelijk probleem is maar een voorbode van langdurige ontregeling en een slechte klinische uitkomst.

05-08-2016 | door Hilde A.M. Kooistra, Nic J.G.M. Veeger, Nakisa Khorsand, Hanneke C. Kluin-Nelemans, Karina Meijer en Margriet Piersma-Wichers

Blended learning: toetsen zonder examen te doen

Het speciaal voor apothekers ontwikkelde leerprogramma mag dan Toetsing Communicatie en Samenwerking heten, maar anders dan de naam doet vermoeden is er geen examen. De deelnemers doen aan intercollegiale toetsing en ontvangen feedback van hun trainer, een leervorm waar goed en fout niet aan de orde zijn.

05-08-2016 | door Dennis Mulkens

Veel belangstelling cursus effectief personeelsbeleid

Er bestaat wederom veel belangstelling voor de cursus effectief personeelsbeleid. Al meer dan honderd deelnemers hebben zich aangemeld, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar. Het leerprogramma van een halve dag gaat dit jaar in op de thema’s aanvang en einde arbeidscontract alsmede diverse verlofvormen.

05-08-2016 | door KNMP

Unieke dataset maakt ’t verschil

Apotheker Stein Schalkwijk ontving een Europese prijs voor zijn onderzoek naar efavirenz bij zwangere hiv-positieve vrouwen.

05-08-2016 | door Cindy Reinders
Back to top