Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 3, jaar 2015

16 januari 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Goede voornemens

column

13-01-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

Herexamen 2015 PW 3

Een 25-jarige patiënt is twaalf weken zwanger van haar eerste kind. Ze komt bij u in de apotheek met een recept voor drie tabletten naproxen 250 mg, afkomstig van de tandarts, na een kiesextractie. Wat is uw advies? a. Afleveren zonder verdere voorzorgsmaatregelen; naproxen kan veilig gebruikt worden tijdens de gehele zwangerschap. b. Afleveren en informeren dat de patiënt dit middel alleen tijdens de eerste helft van de zwangerschap veilig kan toepassen. c. Niet afleveren: naproxen is gecontraïndiceerd gedurende de gehele zwangerschap.

14-01-2015 | door C.G. Colijn

Instructies voor veilig verstrekken medicatie

Om te kunnen vaststellen of een zorgmedewerker bekwaam is veilig geneesmiddelen te verstrekken, heeft de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN vorige maand de Leidraad medicatie geven in de langdurige zorg gepubliceerd. De Inspectie zal deze handleiding gebruiken bij het toezicht op medicatieveiligheid binnen de langdurige zorg.

15-01-2015 | door PW

Toevoer stikstofoxide onbetrouwbaar

Bij bepaalde gascilinders stikstofmonoxide (INOmax) is een defect aangetroffen waardoor de stikstofmonoxide-aanvoer abrupt kan stoppen.

13-01-2015 | door PW

Zes positieve adviezen december 2014

De Committee for Medicinal Products for Human Use van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

14-01-2015 | door PW

Acetylcysteïne koploper bij hoestmiddelen zonder recept

Geneesmiddelen voor toepassing bij hoest worden in Nederland niet uit de basisverzekering vergoed. Dat geldt ook voor receptplichtige middelen. Acetylcysteïne, een slijmverdunner, is het meest door Nederlandse apotheken verstrekte hoestmiddel, gevolgd door noscapine, dat de prikkelhoest onderdrukt.

13-01-2015 | door SFK

Combinatietherapie effectief bij malaria

De combinatie artemisinine met naftoquine moet worden overwogen als behandeling van ongecompliceerde malaria bij jonge kinderen in landen waar verschillende soorten parasieten malaria veroorzaken.

15-01-2015 | door Mirthe Niehoff

Resistentie bacteriën voorspeld

Onderzoekers van de Duke University hebben software ontwikkeld die kan voorspellen wat een bacterie doet om resistent te worden tegen geneesmiddelen.

14-01-2015 | door PW

Vaccins werkzaam in Afrika

Twee experimentele vaccins tegen ebola en marburg werken ook in Afrika en kunnen naast elkaar worden gebruikt.

13-01-2015 | door PW

Riluzol bij geheugenverlies

Een geneesmiddel tegen ALS, riluzol, kan mogelijk ouderdomsvergeetachtigheid voorkomen. Dat zeggen onderzoekers van de Rockefeller University in PNAS.

15-01-2015 | door PW

Pilot voor verbetering therapietrouw van start

De Gooische Apothekersvereniging SAGO startte een initiatief om therapietrouw te verbeteren. Met succes. Ook de huisartsen zijn enthousiast. Samen met de KNMP en Stichting Health Base heeft SAGO een interventie ontwikkeld die overal inzetbaar is. Zo kan het project navolging krijgen in andere regio’s.

16-01-2015 | door Aty Palsenbarg, Ada Stuurman en Brigit van Soest

RiFaS: gebruiksvriendelijker

Een patiënt levert een recept in voor dertig Camcolittabletten van 400 mg. In de la ligt een pot met honderd losse tabletten. Is het veilig om de pot aan te breken en dertig tabletten uit te vullen?

16-01-2015 | door Marijn Westphal
Back to top