Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 42, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

19 oktober 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pas na drie uur

Gedwongen door afnemende inkomsten heeft apotheker Gerrit Jan Dannijs in Velsen besloten een van zijn vestigingen voorlopig beperkt open te houden. Dat heeft voor- en nadelen. Misschien moet hij die apotheek toch weer langer openstellen.

19-10-2012 | door Frits Baltesen

FNA, bouwt u mee?

Voor apotheekbereidingen gaat de voorkeur uit naar gestandaardiseerde voorschriften. U vindt ze in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA). Als onderdeel van de standaardisatie wordt de robuustheid van het voorschrift altijd nagewerkt door apothekers uit de praktijk.

19-10-2012 | door Louise de Wolf

FIP Centennial zeer druk bezocht

Apothekers uit tientallen landen kijken terug op een zeer druk bezocht FIP Centennial en KNMP Congres, die werden gehouden van 3 tot en met 8 oktober in Amsterdam. Voor ieder was er iets van zijn gading. Zoals vele workshops en lezingen, maar ook nieuws en concrete plannen uit de ministerstop die werd geleid door demissionair VWS-minister Edith Schippers. Zij pleitte voor een wereldwijde aanpak tegen het te grote gebruik van antibiotica en voor een betere samenwerking tussen arts en apotheker.

19-10-2012 | door PW

Medicijnbeheer patiënt: richtlijn nodig

Patiënten kunnen tijdens een ziekenhuisopname in bepaalde gevallen hun medicatie in eigen beheer gebruiken. Voordeel hiervan is dat, als dit ‘eigen beheer’ goed wordt ingepast in het medicatieproces, de therapietrouw beter wordt. In de praktijk zijn echter incidenten gemeld. Het is daarom tijd voor een richtlijn.

19-10-2012 | door Astrid Witterland

De strijd tegen beginnende kaalslag

Finasteride 1 mg is het meest toegepaste geneesmiddel om haaruitval tegen te gaan. In 2011 telden de openbare apotheken 8.600 gebruikers van dit middel. De meeste van hen zijn rond de 30 jaar. Zij draaien in beginsel zelf op voor de kosten van gemiddeld € 43 per maand.

19-10-2012 | door SFK

Baxter anti-emetica biedt patiënt helderheid

Met een project waarin anti-emetica synchroon worden verstrekt bij de chemokuren, heeft poliklinische apotheek De Brug 24/7 van het Flevoziekenhuis in Almere de KNMP Zorginnovatieprijs gewonnen. “Patiënten en oncologieverpleegkundigen zijn erg blij met deze werkmethode. En ook de apotheek heeft nu meer overzicht over de gebruikte anti-emetica bij chemokuren.”

19-10-2012 | door Marc de Leeuw

Verbetering

Het bericht over de voordracht van Sjaak de Vries als voorzitter van de KNMP (PW 41 pagina 7) geeft geen correct beeld van de procedure.

19-10-2012 | door PW

Erepenning van de KNMP voor Annette Bierman

De KNMP heeft de zilveren erepenning toegekend aan apotheker dr. Annette Bierman. Zij was 21 jaar lid van de KNMP Commissie Geschiedenis van de Farmacie, waarvan bijna vijftien jaar als voorzitter.

19-10-2012 | door PW

Budgetneutraal

Bij dit PW

19-10-2012 | door Léon Tinke

Eén (eerste) lijn trekken

column

19-10-2012 | door Jaap Dik

Twentse apothekers zeggen Ozis op

Zeventig apotheken in Twente hebben hun abonnement op Ozis beëindigd omdat het systeem niet meer voldoet aan de privacy-eisen. Draait het Landelijk Schakel Punt (LSP) niet op 1 januari, dan is uitwisseling van patiëntgegevens in Twente niet mogelijk. Volgens de KNMP is een LSP-convenant met zorgverzekeraars ophanden.

12-10-2012 | door DEB420720

Geneesmiddeltekorten groeiend probleem

Geneesmiddeltekorten komen steeds vaker voor. Ook neemt de duur van de tekorten toe. Dat blijkt uit een analyse van Farmanco, de databank waarin het Laboratorium der Nederlandse Apothekers leveringsproblemen registreert. In 2011 waren 242 geneesmiddelen niet te leveren tegen 174 in 2010.

12-10-2012 | door DEB422443
Back to top