Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Informatie ‘begrijpelijk’, toch resten veel vragen

Nierpatiënten hebben behoefte aan meer uitleg over aandoening en medicatie

Patiënten met een verminderde nierfunctie krijgen informatie over hun aandoening en medicatie van zorgprofessionals, maar blijven desondanks met vragen zitten. Zorgprofessionals moeten zich daarom beter bewust zijn van de informatiebehoefte van deze patiënten en hierop inspelen. Dit blijkt uit onderzoek van farmaciestudenten van de Universiteit Utrecht.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Yasemin Babacan, Christella Garard en Marina Zandijk

Groen licht voor schoon water

Utrechtse studenten ontwerpen biosensor voor geneesmiddeldetectie in water

Een biosensor van E. Coli-bacteriën die blauw oplicht als er medicijnresten in water zitten en groen als het schoon is. Klinkt als toekomstmuziek, maar Utrechtse studenten komen steeds een stapje verder.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Kennis over metabolieten helpt waterzuivering vooruit

Het CBG wil beschikbare data milieueffecten beter toegankelijk maken

Geneesmiddelresiduen komen in ons water terecht, maar de waterzuivering is nog niet optimaal. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderzoekt welke data er zijn en hoe deze handig voor belanghebbenden beschikbaar komen. “Waterzuiveraars kijken vooral naar grondstoffen, maar het zijn de metabolieten die uiteindelijk in het milieu terechtkomen.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Milieuschade aanpakken met ingrepen in hele medicijnketen

27 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen werken samen in MEDUWA-project

De kringloop van microverontreinigingen zoals geneesmiddelen en resistente bacteriën via bodem, voedsel, water en lucht aanpakken, lukt alleen met maatregelen op meerdere niveaus in de medicijnketen. Vanuit die gedachte is in 2017 het project MEDUWA-Vecht(e) opgezet, een samenwerking van 27 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen. “Dit eiwit wordt keurig afgebroken in het milieu, een duurzaam product dus.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

‘Bottum up-initiatieven hard nodig om boel open te breken’

Prof. dr. Ellen Moors bepleit duurzamer geneesmiddelontwikkeling

Duurzame farmacie betekent niet alleen groene farmacie en geneesmiddelen uit het water halen. Het betekent ook voor medicijnen zorgen die beschikbaar, betaalbaar, toegankelijk en acceptabel zijn, stelt hoogleraar Ellen Moors. Daarvoor moet het huidige systeem wel op de schop. “Het is cruciaal dat er geëxperimenteerd wordt.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Nieuwe inzet monoklonaal antilichaam krijgt eerste plek

Twee stollingsfactoren door ‘slim bedacht werkingsmechanisme’ bij elkaar gebracht

Het monoklonale antilichaam emicizumab voert dit jaar de Top 3 Geneesmiddelen aan, aldus opleidingsdirecteur van de master Farmacie in Leiden Mieke Mulder. Op plek twee volgt een eerste denguevaccin en als derde het antibioticum eravacycline. Haar fascinatie voor de immunologie komt daarbij mooi tot uiting. “Mijn hart ligt daar.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Werken aan de chemische ‘schoonheid’ van medicijnen

Duurzame geneesmiddelsynthese door meerdere grondstoffen in één reactievat

Romano Orru, hoogleraar synthetische en bio-organische chemie aan de VU in Amsterdam, combineert een academische nieuwsgierigheid naar complexe chemische reacties met een streven naar een duurzame productie van nieuwe geneesmiddelen. En passant werd hij ook nog eens wereldrecordhouder in de multicomponentenreacties.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Geert Westerhuis

Teruggebrachte geneesmiddelen vaak geschikt voor hergebruik

Door patiënten of gezondheidszorginstellingen gedoneerde geneesmiddelen zijn vaak geschikt voor hergebruik. Indien teruggebrachte medicatie ongeschikt is, komt die meestal van patiënten. Omdat zij meer geneesmiddelen inleveren, vormen zij toch een waardevolle bron voor het hergebruiken van geneesmiddelen.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Linda de Graaf

Zorgverleners onder één dak met 750 zonnepanelen

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer gevestigd in maximaal geïsoleerd gebouw

In Hoogezand-Sappemeer is een voormalige school met 6500 vierkante meter oppervlakte getransformeerd tot een duurzaam multidisciplinair zorgcentrum met meer dan twintig eerstelijnszorgverleners. Het gebouw met 35 centimeter dik geïsoleerde muren heeft geen gasaansluiting en is door de 750 zonnepanelen energieneutraal.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Edwin Bos

Blister tot kunst verheven

Suzan van Lieshout verwerkt medicijnafval in kunstwerken

Elke dag een lege blisterverpakking weggooien, vond kunstenares Suzan van Lieshout zonde van “zo’n mooi dingetje”. Dus verzamelde ze een hele set medicijnafval en maakte hiervan meerdere kunstwerken.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

‘In de ideale wereld wil je alles recyclen: van doosje tot tablet’

Charlotte Bekker onderzocht de mogelijkheden van hergebruik medicatie

Jaarlijks wordt voor tenminste € 100 miljoen aan geneesmiddelen weggegooid. Hartstikke zonde en niet duurzaam, oordeelde Charlotte Bekker en onderzocht de mogelijkheden om medicijnverspilling tegen te gaan. “Als aan een aantal kwaliteitsvoorwaarden wordt voldaan, is heruitgifte een belangrijke manier om kosten te besparen.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Apotheker van toekomst is vrouw

Het onbehagen bij vrouwelijke apothekers: zorg draait om productie

Hoewel de farmacie verder feminiseert blijft het eigendom van apotheken een mannenzaak. Ook bepalen mannen wat farmaceutische zorg is en wat die mag kosten, betoogt apotheker Sonja Keizers. Ze pleit voor meer vrouwen op topposities en een radicale keuze voor het zorgverlenerschap.

PW50 - 14-12-2018 | door Sonja Keizers 1 reactie

‘Apothekers moeten actief werken aan zichtbaarheid’

Vereniging Jonge Apothekers heeft nieuwe bestuursleden

Stap op patiënten en andere zorgverleners af en profileer je nadrukkelijk als medebehandelaar. Marleen van Brussel, Cleo Chung, Cindy Hoonhout en Annemiek Muuse, dit jaar toegetreden tot het bestuur van de Vereniging Jonge Apothekers (VJA), zien het zichtbaarder maken van de apotheker als een belangrijke missie. “Achterin je kantoortje blijven zitten is niet toekomstbestendig.”

PW50 - 14-12-2018 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Veerkracht in zorgsysteem in plaats van kwetsbaarheid

Hoogleraar Kees Kramers pleit in oratie voor resileance engineering-benadering

We moeten inzetten op de veerkracht en het minder kwetsbaar maken van het zorgsysteem, de resileance engineering-benadering. Incidenten moeten worden aangepakt, maar we moeten waken voor de risico-regelreflex: dat zorgverleners de hele dag bezig zijn met het voorkomen van incidenten en niet meer in staat zijn goede zorg te leveren, vindt hoogleraar Kees Kramers.

PW50 - 14-12-2018 | door Kees Kramers

‘Oud’ brein wijst weg naar effectievere psychofarmaca

Onderzoek nodig naar functionele effecten van psychofarmacotherapie

Psychofarmaca beïnvloeden emotionele processen, geregeld door het primaire en secundaire brein. Het is daarom zinvol de effecten van bestaande en potentieel nieuwe psychofarmaca te onderzoeken in het brein van de kaakloze vis lamprei (prik) en de kikker, en de opbrengst vervolgens te vertalen naar de mens. Daarmee wint de psychofarmacotherapie aan effectiviteit, betoogt Anton Loonen.

PW49 - 07-12-2018 | door Anton Loonen

Neurotoxische klachten door veel te hoge concentraties vitamine B6

Vitaminepreparaten sinds 1 oktober aan wettelijke regels gebonden

Gebruikers van multivitaminen lopen risico op neurotoxische verschijnselen als doof gevoel, tintelingen en spierpijn aan handen en voeten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft hierover meer dan honderd meldingen gekregen. Grote boosdoener is een veel te hoge hoeveelheid vitamine B6 in vitaminepreparaten. Sinds 1 oktober geldt daarom een maximum van 21 milligram per dagdosering.

PW49 - 07-12-2018 | door Frans van den Houdt

Infuus schept weer ruimte voor ambities en dromen

Creatieve Wietske Lutgendorff hoopt MS ooit pootje te lichten

Ze ervoer hoezeer multiple sclerose haar beperkte in werk, levenslust en liefde. Een maandelijks infuus natalizumab geeft Wietske Lutgendorff nu weer ruimte voor ambities en dromen, onder meer door haar creatieve bijdrage aan MS-hackatons. “Terugkijkend denk ik vaak: hoe héb ik het gered.”

PW49 - 07-12-2018 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Antilichaam verlost een derde van patiënten van migraine

Meer dan de helft van de patiënten heeft minder migrainedagen per maand

De eerste CGRP-blokker ter preventie van migraine is sinds kort beschikbaar. Nog drie andere komen eraan. Hoogleraar en neuroloog Michel Ferrari acht de monoklonale antilichamen “minimaal net zo effectief als de huidige preventieve middelen” maar vindt de “minder acute bijwerkingen” een belangrijk voordeel. Of ze op de lange termijn veilig zijn, moet worden uitgezocht.

PW49 - 07-12-2018 | door Cindy Reinders

Parkinsonisme door gebruik geneesmiddelen onderschat

Neurologische aandoening wordt onder meer veroorzaakt door valproïnezuur

Parkinsonisme is een neurologische aandoening die verschillende oorzaken kan hebben, zoals de ziekte van Parkinson en genees­middelgebruik. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 20 augustus 226 meldingen van parkinsonisme door het gebruik van onder meer valproïnezuur, metoclopramide, risperidon en haloperidol.

PW49 - 07-12-2018 | door Annet van Erp-van Boekel

Game changer in onderzoek hersenen bij Dravetsyndroom

Materiaal van patiënten met epilepsiesyndroom vormt basis van hersencelkweken

De techniek om stamcellen te differentiëren naar hersencellen, hebben Radboudumc-onderzoekers Hans van Bokhoven en Nael Nadif Kasri goed in de vingers. Hiermee speuren ze naar het juiste geneesmiddel voor de individuele epilepsiesyndroompatiënt. “Dat we nu epilepsie bekijken was een beetje toeval.”

PW49 - 07-12-2018 | door Maarke Roelofs

Document acties

Back to top