Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Waardering voor uitleg zelfzorg

Patiënten in Bergen op Zoom geven apotheekteam rapportcijfer 8

Mensen kopen zelfzorgmedicatie in de apotheek omdat ze daar goede uitleg krijgen en omdat daar gekeken wordt naar mogelijke contra-indicaties en interacties. De kennis van apothekersassistenten over zelfzorg wordt gewaardeerd met een rapportcijfer 8, blijkt uit een peiling.

PW29/30 - 19-07-2019 | door L. de Jonge, H.C.M. Huysmans en M.H.L. Arts

Inzicht in meerwaarde motiveert apotheker tot praktijkonderzoek

Ook efficiënte tijdsinvestering en gemak voorwaarden voor deelname

Veel apothekers vinden dat farmaceutisch praktijkonderzoek onderdeel moet zijn van hun dagelijkse praktijk, maar slechts een kleine groep doet er ook daadwerkelijk aan mee. Belangrijke voorwaarde is dat het onderzoek eenvoudig en efficiënt uitvoerbaar is en een duidelijke meerwaarde heeft voor patiëntenzorg, apotheek of beroepsgroep, blijkt uit een recente studie.

PW29/30 - 19-07-2019 | door Esther Kuipers, Michel Wensing, Peter A. G. M. de Smet en Martina Teichert

Zwangere mag nicotinepleister gebruiken, alleen niet ’s nachts

Richtlijn moet ervoor zorgen dat zorgverleners zelfde boodschap uitdragen

Gebruik van nicotinevervangende middelen in de zwangerschap is toegestaan. Naast kauwgom en zuigtabletten mogen zwangeren nu ook nicotinepleisters gebruiken als stoppen met roken niet lukt met gedragsmatige ondersteuning. Liever nicotinevervangers dan doorroken, maar altijd onder begeleiding van een erkende coach, aldus Taskforce Rookvrije Start. De dosering luistert nauw.

PW29/30 - 19-07-2019 | door Cindy Reinders

Medicatie op rol is effectief, maar niet voor iedereen

Voor grootste deel patiënten lijkt het gebruik van de medicatierol geïndiceerd

Omdat een definitie ontbreekt van een ordeningsprobleem is het onduidelijk of de juiste patiënten starten met een medicatierol. Door patiënten vanaf 80 jaar en kwetsbare patiënten met polyfarmacie periodiek te screenen kunnen apothekers ordeningsproblemen tijdig herkennen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van apotheker Bram Mertens.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Bram J. Mertens, Henk-Frans Kwint, Rob J. van Marum en Marcel L. Bouvy

Preferentiegraad zegt niks over kwaliteit apotheek

Apothekers moeten kunnen kiezen uit meerdere varianten generieke middelen

Het niet honoreren van ‘medische noodzaak’ kan leiden tot hoog oplopende gemoederen en discussies met patiënten. En het zadelt de apotheker op met een ethisch dilemma: hij wil de patiënt tevreden naar huis laten gaan, maar moet zich ook houden aan contractuele verplichtingen met de zorgverzekeraar. Karen Oude Luttikhuis pleit voor aanpassing van het preferentiebeleid.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Karen Oude Luttikhuis 3 reacties

Somatische monitoring in de psychiatrie moet en kan beter

Poliklinisch monitoringsprogramma verschaft behandelaren waardevolle informatie

Psychiatrische patiënten hebben vooral door somatische comorbiditeiten een flink kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. Aanbevelingen over medicatieverificatie en lichamelijk onderzoek worden maar matig gevolgd. Een speciaal monitoringsprogramma voor poliklinieken psychiatrie biedt oplossingen, concludeert promovenda Mirjam Simoons.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Mirjam Simoons

Apotheker-farmacotherapeut in Engeland verstevigt positie

Over enkele jaren in VK tweeduizend apotheker-farmacotherapeuten actief

In Engeland werken honderden apotheker-farmacotherapeuten in de huisartsenpraktijk. Ook de overheid ziet toekomst in deze ‘apotheker zonder apotheek’, vertelt apotheker-farmacotherapeut Ankie Hazen, die in Londen werkt op de opleiding voor deze voorschrijvende apothekers. “Ruim £ 100 miljoen investeert de overheid hier in scholing en salarissen.”

PW27/28 - 05-07-2019 | door Edwin Bos

Apixaban wellicht voorkeur bij grotere kans op bloeding

Dabigatran, rivaroxaban en apixaban lijken een even groot effect te hebben op de kans op een herseninfarct. Apixaban geeft wellicht een kleiner risico op een grote bloeding in vergelijking met dabigatran en rivaroxaban.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Linda de Graaf

Posaconazol remt CYP3A4 sterk

Genoeg bewijs om antimycoticum toe te voegen aan standaardlijst

Aan de standaardlijst van sterke CYP3A4-remmers is recent het antimycoticum posaconazol toegevoegd. Hierdoor wordt posaconazol gekoppeld aan ongeveer zestig interacties met CYP3A4-substraten in de G-Standaard.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Annemarie Heersche en Marianne le Comte

Test alleen relevante variaties

Aanvragen van een DNA-paspoort meestal niet zinvol en duur

Met de nieuwe FTO-module Farmacogenetica van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik kunnen huisartsen en apothekers afspraken maken over wanneer het zinvol is om genetische bepalingen aan te vragen. En wie welke acties uitvoert als de uitslag binnen is.

PW26 - 28-06-2019 | door Cindy Reinders

Een apotheek voor iedereen

Gebruikercentraal: toegankelijkheid van de zorg moet zijn gewaarborgd

Voor goede farmaceutische patiëntenzorg is het nodig dat geneesmiddel­informatie op de individuele patiënt is afgestemd. Zo krijgen ook laaggeletterden en mensen met een andere moedertaal de juiste zorg. Op een bijeenkomst van Gebruikercentraal vertelde Mark Slager van Apotheek Orion in Amersfoort over zijn aanpak.

PW26 - 28-06-2019 | door Mark Slager

Ruimte voor werkplezier en aandacht voor de patiënt

Methode Positieve Gezondheid geeft Meppelse apotheken grip op werkstress

Logistieke taken naar één centraal punt, afwisseling in werkzaamheden en een vangnet van collega’s, allemaal vanuit de visie Positieve Gezondheid. Een greep uit de wijze waarop apothekers Marjolijn Westra-Töben en Frederik Pauw de hoge werkdruk in hun apotheken tackelen. “Overal zie je dezelfde problemen, maar hoe je daarmee als team omgaat maakt het verschil.”

PW26 - 28-06-2019 | door Maarke Roelofs

Met 5-alfa-reductaseremmers meer sterfte prostaatkanker

Het gebruik van 5-alfa-reductaseremmer, zoals dutasteride en finasteride, is geassocieerd met een latere diagnose van prostaatkanker en met hogere sterfte.

PW26 - 28-06-2019 | door Linda de Graaf

'Het zit in de aard van het beestje: moeilijk delegeren'

Werkdruk in de apotheek vaak te wijten aan slechte tijdsindeling

Apothekers en apothekersassistenten gaan gebukt onder hoge werkdruk. Dat zorgt voor klachten als stress, concentratieproblemen en soms een burn-out. Het werk beter indelen of minder gaan werken helpt, zeggen betrokkenen. Een workshop Tijdmanagement biedt houvast. “Ik heb het heel druk, is een relatief begrip.”

PW26 - 28-06-2019 | door Frans van den Houdt

Ziekenhuisapotheker in spe: vaak werkgerelateerde stress

JongNVZA pleit voor meer aandacht voor preventie van burn-out

Meer dan één op de vijf apothekers in opleiding tot specialist (aios) ziekenhuisfarmacie heeft burn-outklachten. De aios ziekenhuisfarmacie werken gemiddeld acht uur per week meer dan het aantal contractuele uren en één op de tien zegt dat het rooster niet voldoet aan de Arbeidstijdenwet. Dit blijkt uit een analyse van de Nationale a(n)ios enquête 2018 Gezond en veilig werken van De Jonge Specialist.

PW26 - 28-06-2019 | door Godelief Janssen-van den Hurk

‘We moeten met elkaar in gesprek over burn-out’

Ziekenhuisapotheker Tanja Hamilton-ter Brake deelt eigen verhaal in workshops

Ziekenhuisapotheker Tanja Hamilton-ter Brake vindt dat er wat moet gebeuren, anders neemt het aantal zorgverleners dat rondloopt met burn-outklachten nog verder toe. In workshops deelt ze haar eigen verhaal, maar ook dat van collega-apothekers, om zo het gesprek over burn-out aan te gaan. En om stil te staan bij je eigen stress-signalen.

PW26 - 28-06-2019 | door Cindy Reinders

Gewapende overvallen blijven open zenuw in apotheekteam

Apothekersassistenten zijn na overval extra alert aan de apotheekbalie

Apotheekteams die een gewapende overval hebben meegemaakt kunnen daarvan soms jaren later nog veel stress ervaren. Agressieve patiënten aan de apotheekbalie brengen alle spanningen en beelden van de overval weer terug. “Een psychiatrische patiënt schreeuwde dat ze mij zou opwachten na werktijd.”

PW26 - 28-06-2019 | door Edwin Bos

Apotheker spendeert veel tijd aan minder belangrijke zaken

Discrepantie tussen tijdsbesteding en prioritering

Openbaar apothekers besteden relatief veel tijd aan activiteiten die niet per se door een apotheker uitgevoerd hoeven te worden en die zij ook als minder belangrijk ervaren. Hierdoor komen zij minder toe aan zaken die zij wel als belangrijk beschouwen, zoals farmaceutische patiëntenzorg. Onderzoeker Jeroen van de Pol concludeert: “De beroepsgroep zelf moet kritisch naar de organisatie van de apotheek kijken.”

PW26 - 28-06-2019 | door Jeroen van de Pol, Ellen Koster en Marcel Bouvy

Patiënt anno nu denkt mee, praat mee én stuurt mee

Actieve participatie binnen het geneesmiddelenonderzoek

Patiënten betrekken bij geneesmiddelenonderzoek kan leiden tot interessante nieuwe inzichten. Voor een goede samenwerking tussen onderzoeksinstituut en patiënt is het belangrijk dat de juiste personen worden geselecteerd voor het juiste vraagstuk, stelt Lisa Geijtenbeek vast. Zij deed in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoek naar patiëntenparticipatie.

PW25 - 21-06-2019 | door Lisa Geijtenbeek

Ribaxamase verlaagt kans op C. difficile-infectie bij ceftriaxon

Bij patiënten die voor een lage luchtweginfectie worden behandeld met intraveneus ceftriaxon vermindert oraal toegediend ribaxamase het aantal Clostridium difficile-infecties.

PW25 - 21-06-2019 | door Linda de Graaf

Document acties

Back to top