Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

‘Andere leefstijl of medicatie? Kijk naar het subtype diabetes’

Nieuwe inzicht diabetes mellitus type 2 maakt behandeling op maat mogelijk

“Veel patiënten met diabetes type 2 kunnen medicatie afbouwen als ze hun leefstijl aanpassen. De een heeft baat bij andere voeding, de ander vooral bij bewegen. Sommigen blijven afhankelijk van medicatie.” Diabetesapotheker Anne-Margreeth Krijger-Dijkema deelt dit nieuwe inzicht en vertelt over haar plannen om aan de slag te gaan met ‘diabetypering’.

PW03 - 18-01-2019 | door Cindy Reinders

Medicatiefout vaak oorzaak van overdosis macroliden

NVIC: voorschrijffouten en onduidelijke instructies lijken rol te spelen

Circa 70% van de overdoseringen met macroliden die worden gemeld aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), is het gevolg van een medicatiefout. Voorschrijffouten en onduidelijke instructies lijken hierbij een rol te spelen. Beter communiceren met de patiënt of diens verzorger is essentieel.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Agnes van Velzen, Irma de Vries en Dylan de Lange

Nier Check & Gesprek: stimulans voor nierveilig medicijngebruik

Apotheken maken patiënten bewust van de relatie tussen nierfunctie en medicatie

Actief achter nierfunctiewaarden aangaan en hierover in gesprek gaan met de patiënt, met als doel nierveilig medicijngebruik te bevorderen. Dat is de kern van het project Nier Check & Gesprek van de Nierstichting dat wordt uitgevoerd in vijftig openbare apotheken, waaronder Apotheek Soesterkwartier in Amersfoort. “We waarschuwen: let op, je kunt niet zomaar alle medicatie gebruiken bij een verminderde nierfunctie.”

PW01/02 - 11-01-2019 | door Frans van den Houdt

Pensioen: voor en door apothekers geregeld

Openbaar apothekers delen risico's en kosten in collectief pensioen

Openbaar apothekers met een fulltime baan werken ongeveer een dag in de week voor hun pensioen. Maar wat is er eigenlijk geregeld van dit geld? Door een lidmaatschap van de Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) kunnen apothekers zelf de inhoud bepalen van hun pensioenregeling.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Annelien van Groningen en Mariëtte van de Lustgraaf-Wielens

Paars speeksel, spuug of braaksel bij (es)omeprazol

Bijwerking kan werkzaamheid aantasten

Het gebruik van (es)omeprazol kan de maaginhoud rood/paars verkleuren. Deze verkleuring is niet schadelijk, maar kan er wel op wijzen dat de stof minder werkzaam is. Bijwerkingencentrum Lareb signaleerde deze verkleuring bij het gebruik van omeprazol in capsules, tabletten en suspensie. Ook bij esomeprazolgranulaat werd deze verkleuring gemeld.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Marlieke Sonnenberg en Gerda Weits

Informatie ‘begrijpelijk’, toch resten veel vragen

Nierpatiënten hebben behoefte aan meer uitleg over aandoening en medicatie

Patiënten met een verminderde nierfunctie krijgen informatie over hun aandoening en medicatie van zorgprofessionals, maar blijven desondanks met vragen zitten. Zorgprofessionals moeten zich daarom beter bewust zijn van de informatiebehoefte van deze patiënten en hierop inspelen. Dit blijkt uit onderzoek van farmaciestudenten van de Universiteit Utrecht.

PW01/02 - 11-01-2019 | door Yasemin Babacan, Christella Garard en Marina Zandijk

Groen licht voor schoon water

Utrechtse studenten ontwerpen biosensor voor geneesmiddeldetectie in water

Een biosensor van E. Coli-bacteriën die blauw oplicht als er medicijnresten in water zitten en groen als het schoon is. Klinkt als toekomstmuziek, maar Utrechtse studenten komen steeds een stapje verder.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Kennis over metabolieten helpt waterzuivering vooruit

Het CBG wil beschikbare data milieueffecten beter toegankelijk maken

Geneesmiddelresiduen komen in ons water terecht, maar de waterzuivering is nog niet optimaal. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderzoekt welke data er zijn en hoe deze handig voor belanghebbenden beschikbaar komen. “Waterzuiveraars kijken vooral naar grondstoffen, maar het zijn de metabolieten die uiteindelijk in het milieu terechtkomen.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Milieuschade aanpakken met ingrepen in hele medicijnketen

27 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen werken samen in MEDUWA-project

De kringloop van microverontreinigingen zoals geneesmiddelen en resistente bacteriën via bodem, voedsel, water en lucht aanpakken, lukt alleen met maatregelen op meerdere niveaus in de medicijnketen. Vanuit die gedachte is in 2017 het project MEDUWA-Vecht(e) opgezet, een samenwerking van 27 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen. “Dit eiwit wordt keurig afgebroken in het milieu, een duurzaam product dus.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

‘Bottum up-initiatieven hard nodig om boel open te breken’

Prof. dr. Ellen Moors bepleit duurzamer geneesmiddelontwikkeling

Duurzame farmacie betekent niet alleen groene farmacie en geneesmiddelen uit het water halen. Het betekent ook voor medicijnen zorgen die beschikbaar, betaalbaar, toegankelijk en acceptabel zijn, stelt hoogleraar Ellen Moors. Daarvoor moet het huidige systeem wel op de schop. “Het is cruciaal dat er geëxperimenteerd wordt.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Nieuwe inzet monoklonaal antilichaam krijgt eerste plek

Twee stollingsfactoren door ‘slim bedacht werkingsmechanisme’ bij elkaar gebracht

Het monoklonale antilichaam emicizumab voert dit jaar de Top 3 Geneesmiddelen aan, aldus opleidingsdirecteur van de master Farmacie in Leiden Mieke Mulder. Op plek twee volgt een eerste denguevaccin en als derde het antibioticum eravacycline. Haar fascinatie voor de immunologie komt daarbij mooi tot uiting. “Mijn hart ligt daar.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Werken aan de chemische ‘schoonheid’ van medicijnen

Duurzame geneesmiddelsynthese door meerdere grondstoffen in één reactievat

Romano Orru, hoogleraar synthetische en bio-organische chemie aan de VU in Amsterdam, combineert een academische nieuwsgierigheid naar complexe chemische reacties met een streven naar een duurzame productie van nieuwe geneesmiddelen. En passant werd hij ook nog eens wereldrecordhouder in de multicomponentenreacties.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Geert Westerhuis

Teruggebrachte geneesmiddelen vaak geschikt voor hergebruik

Door patiënten of gezondheidszorginstellingen gedoneerde geneesmiddelen zijn vaak geschikt voor hergebruik. Indien teruggebrachte medicatie ongeschikt is, komt die meestal van patiënten. Omdat zij meer geneesmiddelen inleveren, vormen zij toch een waardevolle bron voor het hergebruiken van geneesmiddelen.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Linda de Graaf

Zorgverleners onder één dak met 750 zonnepanelen

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer gevestigd in maximaal geïsoleerd gebouw

In Hoogezand-Sappemeer is een voormalige school met 6500 vierkante meter oppervlakte getransformeerd tot een duurzaam multidisciplinair zorgcentrum met meer dan twintig eerstelijnszorgverleners. Het gebouw met 35 centimeter dik geïsoleerde muren heeft geen gasaansluiting en is door de 750 zonnepanelen energieneutraal.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Edwin Bos

Blister tot kunst verheven

Suzan van Lieshout verwerkt medicijnafval in kunstwerken

Elke dag een lege blisterverpakking weggooien, vond kunstenares Suzan van Lieshout zonde van “zo’n mooi dingetje”. Dus verzamelde ze een hele set medicijnafval en maakte hiervan meerdere kunstwerken.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Maarke Roelofs

‘In de ideale wereld wil je alles recyclen: van doosje tot tablet’

Charlotte Bekker onderzocht de mogelijkheden van hergebruik medicatie

Jaarlijks wordt voor tenminste € 100 miljoen aan geneesmiddelen weggegooid. Hartstikke zonde en niet duurzaam, oordeelde Charlotte Bekker en onderzocht de mogelijkheden om medicijnverspilling tegen te gaan. “Als aan een aantal kwaliteitsvoorwaarden wordt voldaan, is heruitgifte een belangrijke manier om kosten te besparen.”

PW51/52 - 21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Apotheker van toekomst is vrouw

Het onbehagen bij vrouwelijke apothekers: zorg draait om productie

Hoewel de farmacie verder feminiseert blijft het eigendom van apotheken een mannenzaak. Ook bepalen mannen wat farmaceutische zorg is en wat die mag kosten, betoogt apotheker Sonja Keizers. Ze pleit voor meer vrouwen op topposities en een radicale keuze voor het zorgverlenerschap.

PW50 - 14-12-2018 | door Sonja Keizers 1 reactie

‘Apothekers moeten actief werken aan zichtbaarheid’

Vereniging Jonge Apothekers heeft nieuwe bestuursleden

Stap op patiënten en andere zorgverleners af en profileer je nadrukkelijk als medebehandelaar. Marleen van Brussel, Cleo Chung, Cindy Hoonhout en Annemiek Muuse, dit jaar toegetreden tot het bestuur van de Vereniging Jonge Apothekers (VJA), zien het zichtbaarder maken van de apotheker als een belangrijke missie. “Achterin je kantoortje blijven zitten is niet toekomstbestendig.”

PW50 - 14-12-2018 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Veerkracht in zorgsysteem in plaats van kwetsbaarheid

Hoogleraar Kees Kramers pleit in oratie voor resileance engineering-benadering

We moeten inzetten op de veerkracht en het minder kwetsbaar maken van het zorgsysteem, de resileance engineering-benadering. Incidenten moeten worden aangepakt, maar we moeten waken voor de risico-regelreflex: dat zorgverleners de hele dag bezig zijn met het voorkomen van incidenten en niet meer in staat zijn goede zorg te leveren, vindt hoogleraar Kees Kramers.

PW50 - 14-12-2018 | door Kees Kramers

‘Oud’ brein wijst weg naar effectievere psychofarmaca

Onderzoek nodig naar functionele effecten van psychofarmacotherapie

Psychofarmaca beïnvloeden emotionele processen, geregeld door het primaire en secundaire brein. Het is daarom zinvol de effecten van bestaande en potentieel nieuwe psychofarmaca te onderzoeken in het brein van de kaakloze vis lamprei (prik) en de kikker, en de opbrengst vervolgens te vertalen naar de mens. Daarmee wint de psychofarmacotherapie aan effectiviteit, betoogt Anton Loonen.

PW49 - 07-12-2018 | door Anton Loonen

Document acties

Back to top